۱۳۹۱/۰۵/۱۴

ارمنستان می تواند منجی دریاچه اورمیه باشد؟

بنا به اخباری که در مدیای دولتی منتشر شده، رئیس سازمان محیط زیست از توافقی با ارمنستان در مورد انتقال آبهای جدیدی به دریاچه اورمیه خبر داده شده است.
بر اساس مطالبی که در مدیای منتصب به دولت در این باره منتشر شده هنوز توافقی در مورد نوع، نحوه و به بیان دیگر مسائل مرتبط با انتقال آب توافقی حاصل نشده است.
نکته قابل تامل در نشر این خبر عدم بروز کوچکترین موردی در وصف نوع توافق احتمالی می باشد،  که سوالهای بسیاری از در اذهان عمومی ایجاد کرده است. به بیان بارزتر حتی معلوم نیست از کدام منبع آبی ارمنستان به دریاچه اورمیه آب منتقل خواهد شد، آب انتقالی چمقدار خواهد بود، آیا امکان انتقال وجود دارد، ترکیب آب انتقالی مشابه ترکیب آب دریاچه اورمیه می باشد، کانال کشی احتمالی صورت خواهد گرفت، زمان این کانال کشی چند سال خواهد بود و ...سوالات متعدد این چنینی
این اولین باری نیست که مسئولین دولتی به یکباره صحبت از تحقق پروژه ای در مورد احیای دریاچه اورمیه دارند، برای مثال طی ماههای گذشته طرح انتقال آب دریای خزر به دریاچه اورمیه، طرح انتقال از رود آراز (ارس) به دریاچه اورمیه و اکنون نیز طرح انتقال آب از ارمنستان به دریاچه اورمیه.
تمامی این طرح هائی که هیچکدام تاکنون عملی نشده اند در یک موضوع مشترک اند آنهم تبلیغات طرحی برای نجات دریاچه اورمیه بدون بررسی و تحقیق عملی در مورد شدن یا نشدن طرح. گوئی هر چند ماه یکبار مسئولیت دولتی برای احیای دریاچه اورمیه طرحی را بدون بررسی جوانب کار تبلیغ کرده و یک پروپاگاندائی به راه می اندازند پس از چند روز انتقاد در مورد اجرائی نشدن و عدم تحقق طرح های مذکور دوباره صدای مسئولین می خوابد. یا برای مثال در مورد طرح انتقال اب آراز به دریاچه اورمیه بیشتر مسائل سیاسی برای برهم زن روابط مردمان ترک هر دو سوی آراز مد نظر بوده است.  
به نظر راقم این سطور با نگرش بر نحوه انتشار این خبر بدون صحبت از طرح توسط مسئولین دولتی احتمالاً ای نطرح نیز سرنوشتی به جزء طرح های دیگر نخواهد داشت.  
در کنار موضوع انتقال آب از ارمنستان به دریاچه اورمیه دوباره موضوع فانتزی بارورسازی ابرها نیز به روز شده است. به گفته آقای محمد زاده دولت فناوریهای جدیدی برای باروسازی ابرها نیز در نظر گرفته فقط نوع فناوری جدید هنوز اعلام نشده است. 
همانطور که طی سالهای گذشته مشاهده شده است باروری سازی ابرها کوچکترین اثری در راه احیای دریاچه اورمیه و یا افزایش بارش باران در منطقه اورمیه مشاهده نشده است. مسئولین دولت تاکنون کوچکترین آماری در حوزه افزایش بارش باران پس از بارور سازی ابرها منتشر نکرده اند. در دیگر سو بارورسازی ابرها در ایران هر چقدر هم پیشرفته و با تکنولوژی بالا باشد (که احتمالش زیر صفر هست) در غیاس با تکنولوژی بارورسازی ابرها در آمریکا و اسرائیل که سالها از این سیستم اتسافده نموده اند عقب مانده تر خواهد بود، در حالیکه بارورسازی ابرها در هر دو کشور مذکور با شکست مواجه شده و نتایج مثبتی را نگرفته اند، چون بارش مصنوعی باران در یک منطقه سبب تغییر سیستم اکولوژیکی در یک منطقه دیگر می شود و چرخه طبیعی طبیعت به هم می ریزد.        
به نظر بسیار از کارشناسان بی طرف محیط زیست منطقه ای و جهانی تنها ترین راه نجات دریاچه اورمیه تنها و تنها گشودن حق آبه دریاچه اورمیه از سدها می باشد. 

دریاچه اورمیه محکوم به مرگ می باشد / از اختصاص حقابه دریاچه اورمیه خبری نیست

 مدیران سازمان حفاظت محیط زیست در پرتال اطلاع رسانی این سازمان، اعلام کرده اند که سونامی دریاچه اورمیه ناشی از برداشت نادرست رسانه ها از شرایط کنونی دریاچه اورمیه است، این در حالی است که همین مدیران چندی پیش در مورد رسیدن گرد و غبار نمکی ناشی از خشکی دریاچه اورمیه تا تهران ابراز نگرانی کرده بودند. به علاوه در جایی که کارشناسان محیط زیست و آب از مرگ قریب الوقوع دریاچه اورمیه خبر می دهند، مقام های سازمان محیط زیست از بهبود شرایط دریاچه اورمیه بابت مدیریت بهتر منابع آب در سال های آتی سخن می گویند. مقام های سازمان گویا خود در مورد شرایط دریاچه اورمیه و اضطرار در نجات این دریاچه به اندازه کافی توجیه نیستند.
 «محمدجواد محمدی زاده»، رییس سازمان محیط زیست و«اصغر محمدی فاضل»، معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست در عرض چند روز  چند موضع گیری متناقض در مورد شرایط دریاچه اورمیه و گرد و غبار نمکی حاصل از خشک شدن این دریاچه داشتند.
 نخستین جهت گیری را فاضل داشت با ابراز نگرانی در مورد رسیدن غبار نمک دریاچه اورمیه تا تهران و البرز. بلافاصله بعد از آن رییس سازمان محیط زیست بدون ارائه هیچ دلیلی در پاسخ به خبرنگاران گفت که سونامی نمک را در دریاچه اورمیه قبول ندارد و اندک زمانی بعد از این گفته عالی ترین مقام سازمان محیط زیست، معاون او اصغر محمدی فاضل با تکذیب حرف های پیشین خود، در تایید مقام مافوق خود گفت که سونامی نمک ناشی از برداشت نادرست رسانه هاست.
 بنا بر آن چه در سایت اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست آمده، فاضل گفته است: «اساسا سازمان محیط زیست اصطلاح غلطی که ناشی از برداشتهای غیر فنی برخی از رسانه ها تحت عنوان سونامی نمک در دریاچه اورمیه را قبول ندارد. ایجاد غبارهای نمک و طوفانهای نمکی در دریاچه اورمیه مانند هر بستر خشک شده دیگری در صورتی که روند خشک شدن و عبور و مرور وسایل نقلیه، ادوات کشاورزی و برداشتهای غیر مجاز نمک از کف دریاچه اورمیه ادامه یابد محتمل است.»
 گفته های ضد و نقیض و تلاش برای عادی نشان دادن اوضاع در دریاچه اورمیه و مناطق اطراف آن در جایی است که کارشناسان محیط زیست بیش از همیشه در مورد این دریاچه و تاثیراتی که خشک شدن آن بر مناطق وسیعی از ایران می گذارد، ابراز نگرانی می کنند.
 پیش از این «محمد درویش»، فعال محیط زیست در مورد شرایط اضطراری دریاچه اورمیه به CHN گفته بود: «خبرهای غیر رسمی حاکی از آن است که توفان های نمک در اطراف این دریاچه آغاز شده است و تعدادی از ساکنان منطقه را وادار به مهاجرت اجباری کرده است.»
به گفته درویش، اتفاقاتی که در حال حاضر در دریاچه اورمیه در حال رخ دادن است و توفان های نمکی که افکار عمومی در مورد آن نگران هستند در برابر حجم اتفاقی که با خشک شدن تمامی دریاچه به وقوع خواهد پیوست، قابل اغماض است و اساسا با آن قابل مقایسه نیست.
 درویش به علاوه با تاکید بر این که دریاچه اورمیه به وقت اضافی خود نزدیک می شود و فرصتی برای هدر دادن در مورد آن وجود ندارد، گفته بود: «تحت هر شرایطی باید اولویت نخست رها کردن تمامی حقابه دریاچه در آن باشد و باید دقت کنیم که از این پس وارد کردن قطره ای آب به درون دریاچه کاری بیهوده خواهد بود.»
 درویش تنها کارشناسی نیست که در مورد شرایط بسیار ناگوار دریاچه اورمیه هشدار می دهد. نمایندگان مجلس و کارشناسان بسیار دیگری نیز در این باره هشدار داده اند، تمامی این هشدارها اما موجب نشده است که مدیران سازمان محیط زیست در مورد شرایط این دریاچه نگران شوند و راهکاری اساسی برای حل بحران آن پیگیری کنند و در نهایت قطره ای از حقابه های مورد بحث به سوی دریاچه روانه شود.
 اظهارات تازه اصغر محمدی فاضل، معاون محیط طبیعی سازمان گویای این نگرش خوشبینانه سازمان محیط زیست در قبال دریاچه اورمیه است: «با توجه به سیاستهای صرفه جویانه که در بخش کشاورزی، شرب و صنعت در نظر گرفته می شود نسبت به بهبود شرایط دریاچه اورمیه در سالهای آتی امیدواریم.»
 فاضل در شرایطی از برنامه ریزی برای سال های آتی سخن گفته است که همگان بر این موضوع توافق دارند که وقتی برای برنامه ریزی های بلندمدت در دریاچه اورمیه نمانده است، چنان که «محمدرضا تابش»، رئیس فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار در مجلس نهم پیش از این به CHN گفته بود: «اگر روند رسیدگی به بحث خشک شدن دریاچه ارومیه به همین صورت ادامه یابد، باید منتظر مرگ این دریاچه در آینده نزدیک باشیم.»
منبع مقاله:
http://tinyurl.com/cen2emq

۱۳۹۱/۰۵/۱۳

رییس انجمن متخصصان محیط زیست: دریاچه اورمیه در وضعیت بدی قرار دارد

مجید عباسپور: دریاچه اورمیه، هامون و یا گاوخونی در شرایط بسیار بدی قرار دارند و اگر فکری برای نجات آنها نشود به منشاء گرد و غبار در کشور تبدیل می شود.
به گزارش زیست بوم به نقل ازایرنا رییس انجمن متخصصان محیط زیست ایران افزود: شرایط تالاب های کشور به گونه ای است که به سمت خشک شدن پیش می رود و از این رو مستعد بروز ریزگرد خواهد شد.
 عباسپور روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: متاسفانه وضعیت تالاب های داخلی کشور در شرایط مطلوبی نیست و اگر این روند به همین روال پیش رود به زودی شاهد خشک شدن آنها خواهیم بود که دراین صورت منشاء بروز ریزگردها خواهند شد.
وی اظهار داشت: به عنوان مثال دریاچه اورمیه ، هامون و یا گاوخونی در شرایط بسیار بدی قرار دارند و اگر فکری برای نجات آنها نشود به منشاء گرد و غبار در کشور تبدیل می شود.
عباسپور تاکید کرد: هر چند در حال حاضر کانون و منشاء بحران ریزگردها خارج از کشور است اما اگر وضعیت تالاب ها به همین روال پیش رود منشاء داخلی ریزگردها به منشاء خارجی اضافه می شود.
وی در ادامه به وضعیت بحرانی ریزگردها در کشور و منطقه اشاره کرد و گفت: در زمینه مشکل ریزگردها به مرحله ای رسید ایم که باید کنوانسیون منطقه ای ریزگردها و ذرات معلق در منطقه ایجاد شود.
وی افزود: خوشبختانه منشاء ریزگردها شناسایی و راه مقابله با آن مشخص شده است.
وی اظهارداشت: بیشترین درصد منشاء بروز ریزگردها در خارج از مرزهای کشور است . کشورهایی که کانون بحران در آنها شناسایی شده بنا به دلایل مختلف سیاسی یا مالی هیچ گونه اقدامی برای حل این مشکل نمی کنند.
عباسپور افزود: تاکنون اقدامات و پیشنهادهای زیادی برای حل این مشکل را ارایه داده اند که متاسفانه کشورهمسایه عراق – که کانون اصلی این ریزگردهاست – هیچ تعهدی نسبت به اجرای این طرح ها از خود نشان نمی دهد.
رییس انجمن متخصصان محیط زیست ایران اظهارداشت: به نظر می رسد راه حل این مشکل برقراری تعاملات منطقه ای است تا بر اساس آن کشورها به اجرای طرح های مربوط به ریزگردها مقید شوند.
عباسپور گفت: برای حل مشکل ریزگردها هم باید با تشکیل کنوانسیونی اقدامات لازم با تعامل و همکاری منطقه ای صورت گیرد و اعتبارات مورد نیاز هم توسط تمام اعضای کنوانسیون تامین شود که در این صورت به یک کشور خاص فشار وارد نخواهد آمد.
سخنان رییس انجمن متخصصان محیط زیست در مورد دریاچه اورمیه و سونامی نمک در حالی بیان می گردد که اکثر مسولین دولتی وجود سونامی نمک در دریاچه اورمیه را کتمان می کنند. بنا به آمار دولتی که موسخ نمی باشد اکنون بیش از 60% دریاچه اورمیه نگین آزربایجان جنوبی خشک شده است. بر اساس تصاویری که جمعی از دوست داران میحط زیست آزربایجان جنوبی از شروع ریزگردهای نمک در اطراف دریاچه اورمیه منتشر کرده بودند گمان های اولیه در خصوص شروع سونامی نمک در اطراف دریاچه اورمیه به یقین تبدیل شد ولی مسئولین دولتی هنوز هم موضوع را کتمان می کنند. در دیگر سو علارغم خشک شدن سریع دریاچه اورمیه تاکنون هیچ کار عملی در جهت احیای دریاچه اورمیه صورت نگرفته است مگر سخنان بی شمار تبلیغاتی و عوامفریبانه...
منبع خبر:
http://tinyurl.com/czjhzhc

Xezer Denizinden Urmiye Gölüne Su Getirme Tasarısı Pratik Deyiller


Aylar sonra və belə deyək neçə il vaxtı yandırmaqdan sonra iran dövletinden bir yetkili Xəzər Dənizindən Urmiye Gölünə Su Gətirmə Tasarısının pratik olmadığını söylədi. Iran dövləti tərəfindən Yeni yayınlanan biligilərə Görə Urmiye Gölünün 73% qurumuşdur ancaq Urmiye Gölünün bu durumuna rağmən indiyə qədər qonuila ilgili heç bir addım atılmamışdır.
Iran məclisi çevreile ilgili sorumlu olan qurumun üyələrinin birisinin dediğinə Görə Urmiye Gölünün Yaşamı üçün Xəzər Dənizindən su gətirmə Tasarısı Pratik dəyildir, iranin mehr xəbər Ajansila verdiği raporda bəzi önəmli qonulara toxunmuşdur, biz Lake Urmia News Düşərgəsi olaraq bu söyləmləri latin Türkcəyə çevirmişik.
Urmiye Gölü sorunu hələ 9 ci məclisin gündəmində dəyildir ancaq bizim üçün Urmiye Gölü sorunu çox önəmlidir.  Biz məclisin çevre və doğaila ilgili qurumu olaraq bir dəfə qonuila ilgili toplandıq ancaq bir tasarı orataya çıxmadı.
Batı Azərbaycan Valısını verdiği bilgilərə görə Urmiye Gölünün suyu ötən ilə Görə azalmışdır.
Bizim üçün Urmiye Gölü sorunu önəmlidir ancaq Urmiye Gölü sorunu rəmazan ayından sonra gündəmə gələ bilər.
Bizə Görə Xəzər dənizindən Urmiye Gölünə Su gətirmə tasarısı pratik dəyildir, əyər Urmiye Gölü quruyusa bölgə Ulusunun yaşmı fəlc olacaqdır və Duz fırtınaları, çeşidli Kanserlər, dərı Xəstəliklərı və ... yayqınlaşacaqdır, eləcə əkinçilik alanları təmamən məhv olacaqdır. 
Söyləmin farsca qaynağı:
http://tinyurl.com/bsc7z9c