۱۳۸۹/۱۱/۰۹

نگرشی بر وضعیت پارک ملی دریاچه اورمیه (آزربایجان) و دریاچه وان ترکیه

 چند و چون دریاچه های اورمیه آزربایجان (ایران) و وان ترکیه نیز اکنون وضعیت یک بام و دو هوا را پیدا کرده است. مقایسه عکس های هوایی 1984 و 2010 تنها نشانه ای از یک فاجعه انسان ساخت است. درشرایطی که مزارع و مراتع اطراف دریاچه اورمیه همانند گذشته سبز و خرم هستند،  چونان کویر مرکزی تفدیده و داغدار جرعه ای آب گردیده است.
دریاچه وان در شرق ترکیه با وسعت 3755 کیلومتر مربع با آبی شور و قلیایی بزرگترین دریاچه کشور ترکیه می باشد. بیشینه ژرفای وان به 451 رسیده و تنها گونه ماهی که توانایی زیست در این آب شور و قلیایی را داشته است گونه Chalcalburnus tarichi از کفال ماهیان دریای سیاه می باشد که از این خانواده 3 گونه از اوایل قرن بیستم تا سال های 1930 با موفقیت کامل در دریاچه خزر رها سازی گردیده اند. این کفال مقاوم یکی از مطلوب ترین غذاهای مردمان شهر وان را تشکیل داده است.
در سال های نه چندان دور که هنوز اورمیه، اورمیه بود و پس از بارندگی های فراوان و فشار آب شیرین ورودی از رودخانه ها به مصب خود در دریاچه، آبزیان توانایی مهاجرت از مصب رودی به رود دیگر از طریق دریاچه اورمیه را دارا بودند. در کتاب روزشمار تاریخ ایران به مورد جالبی درباره دریاچه اورمیه اشاره شده است:
هفدهم اردیبهشت ماه سال 1309: زلزله شدیدی در شهر سالماس (سلماس) حادث شد. شهر سالماس (سلماس) و شهر کهنه (کوهنه شه هه ر) و دهات اطراف را ویران و منهدم ساخت. تمام مردم منطقه زیر آوار رفتند. نظامیان توانستند فقط 300 نفر را از زیر آوار نیمه جان بیرون بیاورند. در اثر این زلزله صد ها کیلومتر راه شکاف برداشت. آب های زیر زمینی بیرون آمد و دریاچه اورمیه پر از آب شد.
مراجعه به نقشه جغرافیایی و یا Google earth به راحتی بیانگر فاصله نه چندان دور این دو آبخیز یعنی دریاچه وان و دریاچه اورمیه می باشد. پس چگونه است که وان کماکان مملو از آب است ولی اورمیه آتشناک شده و برخاک نوح و سهند، دوکشتی مسافربری آن، بربستر شوره زار غریبانه درغلتیده اند؟
عکس هوایی سال 2010 عمق فاجعه انسان ساخت را بدون هیچ تفصیر هویدا ساخته است. حضراتی که تغییرات اقلیم را تنها مقصر خشکیده شدن اورمیه معرفی می نمایند آیا سرسبزی بوستان ها و مراتع اطراف اورمیه و یا وان سرریز از آب را تا کنون ندیده اند؟ این چگونه تغییر اقلیمی است که زمین ها تا لب بستر سابق دریاچه سبزاند و خرم ولی دریغ از جرعه آبی لب شور در چیچست؟ 
منبع مقاله فوق: شخصی به نام آقای مهران کوشان می باشد
http://tinyurl.com/5vm7vc4
مطلبی هم در نقد مقاله فوق از آقای بهروز
مطلب دو بخش اصلی دارد. در ابتدا نویسنده دو دریاچه ی اورمیه از ایران و وان از ترکیه را مقایسه کرده  و با اشاره به عدم کاهش ارتفاع سطح آب دریاچه ی وان اثرات تغییرات اقلیمی بر روی دریاچه ی اورمیه را رد کرده است. سپس وی با اشاره به تصاویر ماهواره ای ادعا نموده است که وجود نواحی سبزرنگ قابل توجه در این تصاویر نشان دهنده ی عدم وقوع تغییرات اقلیمی در منطقه است. بر این مطلب چند نقد اساسی دارم.
اول اینکه به نظرم اینکه بگوییم چون دریاچه های اورمیه و وان به هم نزدیک هستند پس می شود آن ها را با هم مقایسه کرد اشتباه و گمراه کننده است. فاصله ی اندک دو پدیده از نظر مسافتی دلیلی بر شبیه بودن آن ها و قابل قیاس بودنشان نیست. فاصله ی نوار شمالی و کویر مرکزی ایران کمتر از فاصله ی این دو دریاچه است اما آیا می شود به دلیل این فاصله ی کم  این دو سیستم را با هم مقایسه کرد؟
دوم اینکه تقریبا به همان فاصله ی دریاچه ی وان از اورمیه، دریاچه ی سوان در ارمنستان است که نمودار ارتفاع سطح آبش در تصویر زیر دیده می شود. اگر استدلال نویسنده در مقایسه ی دو دریاچه به دلیل کم بودن فاصله اشان درست باشد پس می شود اورمیه و سوان را هم با هم مقایسه کرد که در این صورت شرایط فعلی اورمیه جای شکر خواهد داشت
سوم اینکه چه کسی گفته دریاچه ی وان تحت تاثیر تغییرات اقلیمی نیست؟ آلتونکایناک و سن در مقاله اشان که در انتهای این مطلب معرفی اش کرده ام می نویسند:
In recent years, significant lake level fluctuations have occurred and can be related to global climatic change. 
که نشان می دهد این دریاچه نیز از نظر ارتفاع سطح آب دچار نوساناتی بوده است که به دلیل تغییرات اقلیمی هستند. بنابراین اینکه صرفا به دلیل عدم کاهش مستمر ارتفاع سطح آب بگوییم تغییرات اقلیمی بر این دریاچه موثر نبوده است چندان صحیح و معتبر نیست مگر اینکه برایش مرجع علمی مناسبی ذکر شود.
اما چهارم. همانطور که گفتم نویسنده در بخش دوم مطلب با استناد به تصاویری که از Google Earth ذخیره کرده است ادعا می کند که چون در تصاویر پوشش گیاهی دیده می شود پس منطقه تحت تاثیر تغییرات اقلیمی نبوده است. به گمانم این کوتاه مدت ترین برداشتی است که از تغییرات اقلیمی دیده ام. همانطور که در کامنتم زیر اصل مطلب روی ایرن هم گفتم اگر قرار بود شناسایی وقوع یا عدم وقوع تغییرات اقلیمی از طریق مرور کردن تصاویر Google Earth و بررسی میزان سبز بودن آن ها صورت بگیرد باید اقلیم شناسان هر روز صبح روی گوگل حرکت می کردند بدون توجه به داده های گذشته در مورد اثرات تغییرات اقلیمی بر اساس رنگ نقشه تصمیم می گرفتند. 
باید یادآوری کنم که تغییرات اقلیمی یک پدیده ی بلندمدت است که دانشمندان برای شناسایی آن در تلاش برای بازیابی متغیرهای اقلیمی در بازه های چند صد و هزار ساله هستند. حالا چطور ممکن است که یک تصویر که در واقع نشان دهنده ی پوشش گیاهی یک منطقه در یک لحظه ی خاص است بتواند ورودی تصمیم ما برای وجود تغییرات اقلیمی باشد. 
در نهایت به گمانم استدلال نویسنده در هر دو بخش مطلب بسیار ضعیف و تنها بر مبنای یک قیاس غیر علمی و نامعتبر است. در واقع نه مقایسه ی دو دریاچه صرفا به دلیل نزدیک به هم بودنشان روش درستی برای رد اثرگذاری تغییرات اقلیمی بر دریاچه ی اورمیه است و نه گرفتن یک عکس ماهواره ای و بررسی مقطعی میزان پوشش گیاهی یک منطقه در یک روز سال. 
من با جان کلام نویسنده موافقم که شاید تغییرات اقلیمی به آن اندازه که ادعا می شود (حدود هفتاد درصد) در کاهش ارتفاع سطح آب دریاچه اورمیه موثر نباشد اما ... اما بر این باورم که اگر قرار است این موضوع روشن شود بایستی این کار بر اساس یک مطالعه ی صحیح و مبتنی بر یک روش علمی قابل قبول انجام شود، نه بر پایه ی یک مدل بسیار انتزاعی و غیر علمی.
AU  - Altunkaynak, A.
AU  - Şen, Z.
T1  - Fuzzy logic model of lake water level fluctuations in Lake Van, Turkey
JF  - Theoretical and Applied Climatology
Y1  - 2007-11-01
http://tinyurl.com/63dps6v

كاهش 38 سانتي متري تراز درياچه اورميه


مدير عامل آب منطقه‌اي آزربايجان شرقي گفت: تا آخر دي‌ماه تراز درياچه اورميه 38 سانتي متر نسبت به مدت مشابه سال گذشته كاهش داشته كه موجب پس روي 142 كيلومتري اين درياچه شده است.
ارسلان هاشمي اظهار داشت: آخرين وضعيت پارک ملی درياچه اورميه در آخر دي‌ماه 1389 نشان مي‌دهد تراز درياچه در آخر اين ماه 1271.27 متر است كه نسبت به مدت مشابه سال قبل 38 سانتي‌متر افت داشته است.
وي ادامه داد: اين كاهش موجب پس روي درياچه اروميه به ميزان 142.3 كيلومتر مربع شده و كسري حجم مخزن درياچه در اين بازه زماني 1.3 ميليارد متر مكعب است.
هاشمي تصريح كرد: مقايسه تراز درياچه در آخر دي ماه نسبت به ماه قبل سال‌جاري نشانگر افزايش سه سانتي‌متري در تراز درياچه بوده به طوري كه وسعت و حجم درياچه به ترتيب 11.24 كيلومتر مربع و يك دهم ميليارد متر مكعب افزايش نشان مي‌دهد.
وي بيان كرد: با توجه به نقشه پهنه‌بندي بارش استان تا آخر دي‌ماه مشاهده مي‌شود كاهش بارندگي در حوزه آبريز درياچه اورميه بيشتر شده است.
هاشمي گفت: تراز درياچه  اورميه در آخر دي ماه در دوره آماري 44 ساله نسبت به ميانگين دراز مدت همچنان روند كاهشي داشته و 4.2 متر افت نشان مي‌دهد.
مدير عامل شركت آب منطقه اي آزربايجان شرقي ادامه داد: كاهش وسعت و حجم آن نسبت به دراز مدت معادل 1579.6 كيلومتر مربع و 18.2 ميليارد متر مكعب است.
 ابرها به كمك درياچه اورميه مي‌آيند
وي با اشاره به طرح بارورسازي ابرها بر فراز درياچه اورميه گفت: تا كنون سه پرواز براي تحقق اين امر صورت گرفته و عمليات امكان سنجي در مورد اين طرح نيز در حال انجام است.
مدير عامل آب منطقه‌اي آزربايجان شرقي افزود: با توجه به ميزان تأثير بارورسازي ابرها كه 15 تا 20 درصد رشد بارندگي را در استان موجب خواهد شد اين طرح مورد توجه مسئولان قرار گرفته و اين امر از بهار سال آينده با اتمام امكان سنجي عملياتي مي‌شود.
وي همچنين به ديگر روش‌هاي احياي درياچه اورميه اشاره كرد و اظهار داشت: انتقال آب روخانه آرای (ارس) به حاشيه درياچه اورميه مورد توجه جدي قرار گرفته است كه با توجه به صرفه‌جويي‌هاي صورت گرفته در اطراف درياچه اورميه اين ميزان آب به صورت غيرمستقيم به درياچه انتقال خواهد يافت.
مدير عامل آب منطقه‌اي آزربايجان شرقي گفت: طرح بارور كردن ابرها به صورت بومي در كشور در حال انجام است و تنها هواپيماهاي مورد استفاده در اين طرح روسي هستند.
هاشمي تأثيرگذاري سيستم هارپ در وضعيت پارک ملی درياچه اورميه را يك موضوع علمي دانست و گفت: شرايط درياچه اورميه غالبا متأثر از تغيير شرايط اقليمي است و در ارزيابي 30 درياچه جهاني شرايط مشابه با درياچه اورميه مشاهده شده است.
وي با بيان اينكه 27 طرح توسعه كشاورزي در اطراف درياچه اورميه اجرا شده است، گفت: طرح‌هاي توسعه كشاورزي موجب جذب منابع آبي و در نتيجه كاهش آبريز درياچه اروميه شده است.
 آزربايجان شرقي را جزو استان‌هاي كم‌آب كشور
ارسلان هاشمي، مديرعامل آب منطقه‌اي آزربايجان شرقي، آزربايجان شرقي را جزو استان‌هاي كم‌آب كشور دانسته و افزود: اين امر توجه به مصرف بهينه و اهميت بهره‌گيري از آب‌هاي مدرن در منطقه را بيش از پيش نمودار ساخته است.
وي، به سرانه استاني يك‌هزار و 250 متر مكعب آب قابل دسترس در استان اشاره كرد و گفت: اين در حالي است كه سرانه آب قابل دسترس در سطح كشور 2 هزار مترمكعب و در سطح جهان 7 تا 8 هزار مترمكعب است.
هاشمي به وجود 37 درصد آب‌هاي زيرزميني و 63 درصد آب‌هاي سطحي در حدود 4 ميليارد و 600 ميليون مترمكعب اشاره كرده و اظهار داشت: ميزان مصرف آب در بخش كشاورزي 88 درصد، آب شرب 10 درصد و در قسمت صنعت دو درصد بوده كه لازم است با گسترش آبياري تحت فشار ميزان آن را در بخش كشاورزي تقليل دهيم.
 خشك شدن پارک ملی درياچه اورميه عامل نابودي كشاورزي منطقه
مسعود محمديان، رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان آزربايجان شرقي با اشاره به اينكه اراضي كشاورزي آزربايجان شرقي و استان‌هاي واقع در شمال غرب كشور، تحت تأثير پس‌روي آب درياچه زوميه قرار دارند، گفت: خشك شدن پارک ملی درياچه اورميه، كشاورزي و باغات منطقه را در آستانه نابودي كامل قرار داده و در صورت نبود راه‌حلي اورژانسي، شاهد فاجعه‌اي زيست محيطي، اقتصادي، اجتماعي و كشاورزي عظيمي در منطقه خواهيم بود.
دبير كارگروه توسعه كشاورزي و محيط زيست شمال غرب كشور با اشاره به اينكه پس‌روي آب اين درياچه در وضعيت فعلي، نه تنها بزرگ‌ترين چالش بخش كشاورزي در شمال ‌غرب كشور بلكه در سطح منطقه و كشور است، افزود: اگر روند فعلي خشك شدن اين درياچه ادامه يابد و راه‌حل اساسي در اين باره ارائه نشود با خشك شدن درياچه در آينده با وزيدن بادهاي حاوي املاح و نمك به سمت اراضي كشاورزي و درختان، نه تنها در استان آزربايجان شرقي و آزربایجان غربي بلكه با نفوذ در نقاط دوردست حتي مي‌تواند، كشاورزي ساير مناطق را تحت تأثير و تهديد جدي خويش قرار دهد.
محمديان با اشاره به اينكه در حال حاضر بيش از 300 هزار هكتار از اراضي كشاورزي آزربايجان شرقي به دليل شرايط جوي بسيار نامناسب درياچه اورميه آسيب ديده است، گفت: بايد هر چه سريع‌تر با ساز و كارهاي لازم براي بهبود وضعيت حاكم بر اراضي كشاورزي مزبور اقدام شود.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان آزربايجان شرقي با اشاره به اينكه 550 هزار هكتار از اراضي 13 شهرستان و 200هزار هكتار از اراضي كشاورزي استان به صورت مستقيم تحت تأثير خشك شدن درياچه اروميه قرار گرفته‌اند، افزود: نبايد با انفعال و درجا زدن با شرايط فعلي خشك شدن درياچه اوزميه تسليم شده و كشاورزي را رها كرد.
وي گفت: بايد با كنترل آب‌هاي سطحي استفاده بهينه از آب، گسترش آبياري تحت فشار به جاي غرقابي و كشت محصولات جايگزين در زمين‌هاي شور حاشيه اين درياچه به مقابله با وضعيت بغرنج فعلي برويم.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي آزربايجان شرقي، پس‌روي پارک ملی درياچه اورميه را بزرگ‌ترين چالش زيست محيطي استان دانست و از اعضاي كميسيون كشاورزي مجلس خواست با تصويب قوانين مانع از نابودي اين درياچه شوند.
 تخريب 150 هزار هكتار از اراضي آزربايجان شرقي
مديركل حفاظت محيط زيست آذربايجان شرقي گفت: وسعت تخريب درياچه اوزميه در حوزه آزربايجان شرقي 150 هزار هكتار خواهد بود كه اگر اين روند ادامه پيدا كند در چند سال آينده شاهد خشك شدن باغ‌هاي موجود در استان خواهيم بود.
بيوك رئيسي تأكيد كرد: علاوه بر اينكه آزربايجان شرقي در خط مقدم مخاطرات است، ديگر استان‌هاي شمالي و حتي غربي شاهد بروز توده‌هاي نمكي به جاي ذرات گرد و غبار در فضاي استان خواهند بود.
وي تصريح كرد: افزايش غلظت نمك درياچه سبب شده پرندگاني كه در اين درياچه اقامت داشتند نيز قادر به ادامه حيات در اين درياچه نشوند.
مديركل حفاظت محيط زيست استان آزربايجان شرقي، انتقال آب به پارک ملی درياچه اورميه را مهمترين پروژه براي نجات درياچه اورميه دانست و بيان كرد: بارور كردن ابرها، افزايش بازده آبياري، تغيير الگوي كشت و فرهنگ سازي از ديگر پروژه هاي در دستور كار دولت براي نجات درياچه اروميه است.
به گفته مسؤولان محيط زيست از مجموع 5 هزار و 700 كيلومتر وسعت درياچه اورميه حدود 3 هزار كيلومتر از آن به شوره زار تبديل شده است. شوره زار سفيد رنگ تن پوش اورميه شده و او را براي رفتن به آغوش مرگ آماده مي‌كند.
درياچه اورميه به دليل داشتن ارزش‌هاي اكولوژيك و منحصر به فرد، در سال 1346 براساس مصوبه شماره يك شوراي عالي حفاظت محيط زيست كشور، به عنوان منطقه حفاظت شده و طبق مصوبه شماره 63 شوراي عالي در سال 1354 به عنوان پارك ملي ارتقا يافت.
همچنين در سال 1356 براساس مصوبات MAB (انسان و كره مسكون) به عنوان يكي از مناطق بين‌المللي ذخيره‌گاه‌هاي زيست كره در سطح جهان به ثبت رسيده است.
اين درياچه با تمام جزاير آن در سال 1354 به عنوان يكي از تالاب‌هاي بين‌المللي در كنوانسيون رامسر ثبت و از طرف مؤسسه بين‌المللي تالاب‌ها به عنوان يكي از مهم‌ترين مناطق مهم پرندگان انتخاب شد.
در اين درياچه در حال حاضر 27 گونه پستاندار، 212 گونه پرنده، 41 گونه خزنده، هفت گونه دوزيست و 26 گونه ماهي زيست مي‌كند.
پارک ملی درياچه اورميه داراي 102 جزيره است كه همه آنها از سوي سازمان يونسكو به عنوان ذخيره‌گاه طبيعي جهان به ثبت رسيده است.
درياچه اورميه از نظر سطح آب‌هاي آزاد، بيستمين درياچه جهان از لحاظ وسعت و شورترين بعد از بحرالميت محسوب مي‌شود، طول درياچه از 130 تا 146 كيلومتر و عرض آن از 58 كيلومتر تا 15كيلومتر (بين كوه زنبيل و جزيره شاها - اسلامي) متغير است.
حجم آب درياچه اورميه در مساحت 5 هزار و 822 كيلومتر مربع و با عميق متوسط 5.4 متر بالغ بر 31 ميليارد مترمكعب برآورد شده است.
حوزه آبر‌يز درياچه اروميه داراي 52 هزار و 47 كيلومتر مربع بوده كه در استان‌هاي آزربايجان غربي،آزربایجان شرقي، كردستان و قسمت بسيار كمي نيز در كشور تركيه است.
منابع تأمين‌كننده آب اين درياچه شامل جريان‌هاي سطحي رودخانه‌ها، جريان‌ آب‌هاي زيرزميني و بارش مستقيم به سطح درياچه، آب‌هاي سطحي شامل 14 رودخانه دائمي، هفت رودخانه فصلي و 39 جريان سيلابي است.
دبي اين رودخانه‌‌ها نوسانات بسياري دارد به طوريكه زرينه‌رود با متوسط آورد 2 هزار ميليون مترمكعب و سطح حوضه‌اي برابر با 12 هزار كيلومتر مربع ،بزرگ‌ترين و آذرشهرچاي با متوسط آورد 34 ميليون مترمكعب و سطح حوضه‌اي برابر با 300 كيلومتر مربع كوچك‌ترين رودخانه دائمي اين حوضه محسوب مي‌شود
http://tinyurl.com/65xkr2k

جنگلهای حاشیه رود آراز (ارس) در شمال استان اردبیل طعمه حریق شد


ساعاتی پیش بخشی از جنگلهای حاشیه رودخانه آراز (ارس) در شمال استان اردبیل و در بخش نهر تراب شهرستان پارس آباد طعمه حریق شد 
به گزارش مهر، در این آتش سوزی تاکنون بیش از ده ها هکتار از جنگل و مرتع و بوته‌زار منطقه طعمه حریق شده و از بین رفته است.
هم اکنون عملیات مهار آتش در سریعترین زمان ممکن توسط اهالی منطقه، نیروهای منابع طبیعی، محیط زیست، آتش نشانی و نیروی انتظامی پیگیری می شود.
بی احتیاطی برخی افراد و چوپانان عامل آتش سوزی در این منطقه عنوان شده است. اما برخی نیز اعتقاد دارند سودجویان اراضی پوشیده از جنگلهای دست کاشت و خودرو را به عمد به آتش کشیده اند تا آنها را تبدیل به اراضی و باغهای کشاورزی کنند.
به گفته مسئولیت منابع طبیعی استان هنوز میزان خسارت وارده به جنگلها و باغات در این آتش سوزی مشخص نشده است و پس از برآورد کارشناسان اعلام خواهد شد.
خاطرنشان می شود طرح جنگل کاری شمال استان بویژه در حاشیه رودخانه ارس و رود بالهارود به منظور جلوگیری از پیش روی رودخانه به مساحت 300 هکتار جنگل دست کاشت صنوبر اجرا شده است
http://tinyurl.com/5vxrjge

۱۳۸۹/۱۱/۰۳

زنگ هشدار آلودگی هوا در شهر اورمیه هم نواخته شد

 بالاخره زنگ هشدارهای زیست محیطی شهر اورمیه هم به صدا درآمد بطوریکه ظرف چند سال آینده این شهر نیز به جرعه شهرهای آلوده کشور پیوسته و شهروندان آن ضمن محکوم شدن به تنفس هوای سنگین، به مناطق گرفتار در چنگال بیماریهای تنفسی می پیوندند.
پارامتر های آلودگی از جمله اکسید گوگرد، دی اکسید کربن و منوکسید کربن در هفته های اخیر رشد فزاینده ای را در شهر اورمیه با وجود دارا بودن موقعیت جغرافیایی خاص کوهستانی و داشتن آب و هوای پاک این خطه از کشور تجربه می کند.
این درحالی است که متاسفانه بر اساس اعلام مسئولان زیست محیطی استان توسعه و صنعتی استان در شهر اورمیه خارج از چهارچوب و بدون ملاحظات زیست محیطی در حال شکل گیری است که این روند رشد آلودگی هوا را تسریع می بخشد.
در کنار رکود دار بودن آلودگی هوای شهر اورمیه توسط خودروها، منازل و واحدهای صنعتی استان آزربایجان غربی تحت تاثیر آب‌ و هوای مدیترانه ‌ای قرار دارد و با توجه به شرایط اقلیمی، توپوگرافی و اکولوژیکی، این منطقه هم‌ اکنون در زمینه آلودگی در وضعیت نسبتا مطلوبی قرار دارد.
پدیده وارونگی هوا و ریزگردها نیز که چند سالی از اواسط بهار تا اواخر فصل پاییز به عنوان میهمان ناخوانده دایمی روند آلودگی در شهر اورمیه را سرعت داده و هر روز بر شدت میزان آلودگی هوا می افزاید.
آنچه بیش از همه نگرانی های زیست محیطی در شهر اورمیه را موجب شده و زنگ های هشدار در این بخش را به صدا در آورده است بی توجهی به توسعه صنعتی استان بدون ملاحظات زیست محیطی است تا حدی که در ایجاد یا جانمایی واحدهای تولیدی توجه به مسایل زیست محیطی رفته رفته رو به فراموشی است.
برخورد قاطع محیط زیست با واحدهای آلاینده دولتی و خصوصی
مدیرکل حفاظت محیط زیست آزربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار مهر از برخورد قاطع با متخلفان خبرداده و می گوید: در این خصوص با هیچ ارگان دولتی یا خصوصی تعارف نداشته و در صورت بروز هر گونه بی توجهی به استانداردهای زیست محیطی با خودداری از چشم پوشی و با قاطعیت تمام برخورد می شود.
حسن عباس نژاد با تاکید بر اینکه محیط زیست استان مخالف توسعه در استان نیست می افزاید: ما با توسعه ای مخالف هستیم که درآمد را مقدم بر سلامت می داند.
وی با بیان اینکه توسعه نباید به قیمت از دست رفتن سلامت مردم باشد خاطرنشان می کند: در توسعه شهرهای استان به خصوص اورمیه باید ملاحظات زیست محیطی، آب های زیرزمینی و آلودگی خاک مدنظر قرار گیرد.
این مقام مسئول رویکرد جدید این اداره را مقابله با هرگونه آلودگی و برخورد قاطع در این خصوص اعلام کرده و می افزاید: اقدامات و برنامه ریزی های لازم در این خصوص صورت گرفته و در راستای جلوگیری از افزایش آلودگی واحدهای تولیدی و صنعتی استان پایش می شوند.
عباس نژاد می گوید: در این زمینه در طول سالجاری بیش از هزار و 280 واحد بازدید و برای 156 واحد آلاینده شناسایی شده در سطح استان اخطارهای لازم زیست محیطی صادر شده است که این اقدام تعطیلی پنج واحد تولیدی و صنعتی را در پی داشت.
وی ادامه می دهد: متاسفانه به دلیل عدم رعایت در ایجاد واحدهای تولیدی و صنعتی و جانمایی آنها بحث آلودگی هوا در اورمیه رو به افزایش است می افزاید: در طول 40 روز سال از شاخص اندازه ‌گیری آلودگی هوا در شهرستان اورمیه بیشتر از حد استاندارد است و این هشداری برای قشر مسن و کودکان جامعه در شهر اورمیه است.
بروز پدیده وارونگی بیش از 90 روز در سال
مدیرکل محیط زیست آزربایجان غربی  با بیان اینکه در طول سال، استان آزربایجان غربی 90 روز تحت تاثیر پدیده وارونگی هوا قرار دارد، خاطرنشان می کند: با توجه به اینکه در قسمت شرق و شمال شرق اورمیه وارونگی هوا مشاهده می ‌شود دید افقی و عمودی در شهر اورمیه به شدت پایین آمده است.
وی یادآور شد: در این راستا بر اساس اعلام شاخص های اندازه گیری استاندارد و بین المللی طی سالجاری 40 روز بیشتر از حد استاندارد آلودگی هوا در شهر اورمیه برای گروهای سنی مسن و کودکان و چهار روز برای تمامی گروه های سنی گزارش شده است که این امر زنگ هشدار زیست محیطی را به صدا در آورده است.
این مقام مسئول با تاکید مجدد بر اینکه در چند سال اخیر در بحث هوا در شهرستان اورمیه شاخص‌ های خوبی نداریم و برخی آیتم‌ ها در ساعات پیک ترافیک در فصل زمستان از استاندارد لازم فاصله دارد می گوید: شرایط در اورمیه از نظر شاخص ‌های آلودگی هوا در شرایط مطلوبی قرار ندارد و ظرف چند سال آینده جزو شهرهای آلوده کشور می‌ شویم.
وی در ادامه با اشاره به اینکه بشر امروز به دلیل عدم توجه به ملاحظات و شاخص‌های زیست محیطی با مشکلات بسیاری مواجه است گفت: آلودگی‌ هایی از قبیل آلودگی آب و خاک و هوا، آلودگی‌های مربوط به فاضلاب‌های شیمیایی و تخریب لایه ازن که در سطح دنیا و به‌ ویژه در کشور ما مشاهده می‌شود ما را متعهد می‌کند که مسائل زیست محیطی را رعایت کرده و نسبت به توسعه این مسائل تلاش کنیم.
مدیرکل اداره محیط زیست آزربایجان غربی می گوید: یکی از اجزایی که این اداره در توسعه شاخص‌های فرهنگی در زمینه حفاظت از محیط زیست به کار گرفته توسعه مشارکت‌های مردمی و ارائه آموزش‌های زیست محیطی برای اقشار مختلف جامعه است.
***
با وجود هشدارهای زیست محیطی استان آزربایجان غربی به خصوص شهر اورمیه به دلیل شرایط جغرافیایی یکی از مناطق خوش آب و هوای کشور به شمار می رود ولی در سالهای اخیر به دلیل بی توجهی مسئولان زنگ هشدارهای زیست محیطی زیادی در این خطه از جمله خشک شدن دریاچه اورمیه به صدا در آمده که این مشکل زیست محیطی به اندازه کافی برای اهالی مردم منطقه خطرآفرین است.
امید می رود بی تفاوتی به هشدار زیست محیطی به  روند رو به رشد آلودگی هوای شهر اورمیه نیز موجبات نگرانی های اهالی این منطقه نشود.
http://tinyurl.com/4cu48ac

سطح تراز درياچه اورمیه به حداقل تراز 100سال گذشته رسيده

مديرکل حفاظت محيط زيست آزربايجان‌غربي گفت: در حال حاضر 53 درصد از سطح پارک ملي درياچه اورميه خشک شده است.
"حسن عباس‌نژاد"، در گفت‌وگو با (ايسنا)، افزود: در حال حاضر سطح تراز درياچه اورميه به حداقل تراز در طي بيش از يکصد سال گذشته رسيده و از نظر حجمي نيز در مقايسه با حداکثر تراز در حدود 25 ميلياردمکعب از آب درياچه کاهش يافته است. 
وي همچنين با اشاره به اينکه در وضعيت فعلي حدود 53 درصد از عرصه آبي درياچه به نمکزار تبديل شده، اظهار کرد: در صورت تداوم وضعيت خشکسالي، ادامه روند افزايش دما و تبخير، عدم کاهش مصرف آب در حوضه آبخيز و عدم اجراي برنامه جامع مديريت حوضه آبخيز اين درياچه، پيش‌بيني مي‌شود ميزان خشک شدن عرصه آبي در سال آينده به 70 درصد افزايش يابد
http://tinyurl.com/5s2kzx7