۱۳۹۱/۰۶/۱۸

آرتمیای دریاچه اورمیه نابود شد

مرگ دریاچه اورمیه نزدیک است، اما این مرگ قریب الوقوع بیش از 10 سال پیش، قابل پیش بینی بود وقتی که آرتمیای دریاچه اورمیه رو به نابودی گذاشت. «Artemia Urmiana»، نخستین تلفات حیات وحش دریاچه اورمیه بابت کم آبی و شوری بیش از حد بود. فلامینگوها، پلیکان ها و پرندگان زمستان گذر دسته بعدی جانورانی بودند که خشکی دریاچه اورمیه بر آن ها تاثیر گذاشت. تصویر جوجه فلامینگوهای به نمک نشسته در دریاچه یکی از غم انگیزترین تصاویر سال های اخیر محیط زیستی بوده است. گوزن زرد هم که سال ها پیش به جزایر 9 گانه دریاچه اورمیه منتقل شده بودند، حال و روز خوشی در دریاچه اورمیه ندارند، هرچند گزارشی در مورد مرگ و میر احتمالی آن ها منتشر نشده است.
 مدت هاست که در مورد مرگ دریاچه اورمیه هشدار داده می شود. این هشدار اما از خیلی سال پیش توسط کارشناسان این حوزه داده شده بود.
 «اسماعیل کهرم»، جانورشناس و متخصص محیط زیست پیش از انقلاب بررسی حیات وحش دریاچه اورمیه را آغاز کرده بود. در همان سال ها فیلمی مستند نیز از بررسی های علمی او در دریاچه اورمیه ساخته شد. فیلمی که به اعتقاد او نشان می دهد که این دریاچه چه بود و در چند سال اخیر چه بر سر آن آمد.
آرتمیا ارومیانا نابود شد
«کهرم» در گفت و گو با CHN مهم ترین تاثیری که خشک شدن آب دریاچه اورمیه و شوری بیش از حد بر حیات وحش منطقه گذاشته است را بر آرتمیای اورمیه می داند با این توضیح که: «در تمام دنیا 6 نوع آرتمیا وجود دارد که یکی از آن ها آرتمیا اورمیانا، یا آرتمیای دریاچه اورمیه است. این گونه می توانست در شوری 80 تا 90 گرم در لیتر زندگی می کرد اما به تدریج که شوری آب بالا رفت، آرتمیاها به دلیل فشار اسمزی آب بدن خود را از دست دادند و به توده های سیاه رنگی بدل شده و در نهایت نابود شدند.»
 به گفته او، این اتفاق از حدود 10، 11 سال پیش آغاز شد. در سال 1352، در هر مشت آب دریاچه اورمیه حدود 15 آرتمیا وجود داشت اما امروز شاید تنها در حفره هایی که هنوز شوری آن ها به حد اشباع نرسیده باشد، آرتمیا به شکل محدود موجود باشد. آرتمیای دریاچه اورمیه قابلیت استحصال هزاران تنی داشت و به عنوان غذای میگوها و ماهیان خاویاری استفاده می شد.
 مرگ شکوفه های رنگ رنگ
کهرم، حدود 14 نوع جلبک را بخش دیگری از حیات وحش دریاچه اورمیه می داند که زندگی آن ها نیز تابع شوری آب بود و در نتیجه بالا رفتن آن از بین رفتند.

او گفت: «این جلبک ها در اعماق دریاچه غوطه ور بودند و هنگامی که شکوفه می کردند، دریاچه به رنگ های مختلف زرد، صورتی و ... در می آمد.
جوجه فلامینگوها به نمک نشستند
پرندگان آبزی و زمستان گذران در دریاچه اورمیه، بخش دیگری از جانورانی بودند که در نتیجه خشکی دریاچه به شدت آسیب دیدند.
 کهرم در این باره می گوید: «دو دسته پرندگان آبزی زاد و ولد کننده و زمستان گذران شامل فلامینگوها و پلیکان ها در دریاچه اورمیه و در جزایر 9 گانه زندگی می کردند.»
به گفته کهرم، روزگاری دریاچه اورمیه، زیستگاه 40 هزار فلامینگو و 20 هزار پلیکان بود اما با خشک شدن دریاچه جزیره ها به خشکی پیوستند و کارکرد خود را از دست دادند و در واقع زیستگاه این پرندگان از بین رفت. یکی از تصاویر بسیار غم انگیز که گویی پیش درآمد مرگ دریاچه اورمیه بود، به نمک نشستن جوجه فلامینگوهای تازه از تخم درآمده در دریاچه اورمیه و مرگ آن ها بود.
امروز دریاچه اورمیه مقصد مناسبی حتی برای زمستان گذرانی پرندگان هم نیست. پیش از این 130 گونه پرنده در این دریاچه زمستان را سپری می کردند. این گونه ها شامل انواع اردک ها، غازها و حتی قو بود.
گوزن زرد دربدر شد
گوزن زرد دیگر گونه ای بود که با خشک شدن دریاچه اورمیه و از بین رفتن زیستگاه، دربدر شد. حالا کار گوزن های زرد به جایی رسیده است که مردم محلی برای زنده نگه داشتن آن ها به آبیاری و علوفه دهی دستی روی آورده اند.
 به تازگی سایت سازمان محیط زیست اعلام کرده است که 350 راس گوزن زرد در دریاچه اورمیه در معرض خطر تلف شدن هستند و برای نجات خود در حال خروج از جزیره زیستگاه خود هستند. وضعیت فعلی دریاچه اورمیه موجب شده تا برخی گوزن ها در جستجوی آب از جزیره اشک خارج شوند و به سمت روستاهای مجاور دریاچه بروند. روستاییان مناطق جنوبی دریاچه اورمیه تا امروز با آبدهی و تعلیف دستی از نابودی آن ها جلوگیری کرده اند.
 در سال های 60 تا 68 تعداد 58 راس و از سال 85 تاکنون 32 راس گوزن زرد از جزیره اشک به مناطق طبیعی دیگر منتقل شدند . دراین انتقال ها تعدادی از گوزن ها به جزیره قویون داغی (کبودان) واقع در دریاچه اورمیه نیز منتقل شدند.
بر اساس آن چه «اصغر محمدی فاضل»، معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست گفته است، نخستین گروه گوزن زرد بین سال های 1356 تا 1362 در قالب 23 راس از زیستگاه طبیعی خود یعنی استان خوزستان به جزیره اشک در دریاچه اورمیه منتقل شدند که این تعداد در مدت 35 سال گذشته به 350 راس افزایش یافت.
 تاکنون گزارشی از تلف شدن گوزن زرد در دریاچه اورمیه منتشر نشده است اما با توجه به شرایط دریاچه اورمیه و فاصله زیاد جزیره اشک با روستاهای جنوبی دریاچه اورمیه ، ممکن است تعدادی از این گوزن ها بر اثر تشنگی یا گرفتار شدن در مانداب و باتلاقی بودن برخی مناطق خشک شده گرفتار و تلف شوند.
جبیرها، آهوها و گرازها نیز تار و مار شدند
گستره تاثیر خشکی دریاچه اورمیه بر حیات وحش بسیار وسیع است. نمکی شدن زمین های کشاورزی اطراف دریاچه و از میان رفتن کارایی کشاورزی این زمین ها، موجب شد حیواناتی که به نوعی به زمین های کشاورزی وابسته بودند، تار و مار شوند، گونه هایی مانند جبیر، آهو، گراز...
 به دلیل شوری بیش از حد دریاچه اورمیه، این دریاچه هیچ گاه زیستگاه جانورانی مانند ماهی، مار و قورباغه نبوده است اما حیات منحصر بفرد آن در نتیجه شورتر شدن از میان رفته است.
 گفته می شود انسان ها بعد از حیات وحش دریاچه در خطر قرار می گیرند. به گفته کهرم، برآورد می شود 12 میلیون نفر از مردم منطقه بابت شرایط دریاچه آسیب ببینند.
تمامی این موارد در حالی صورت گرفته است که دولت ایران کوچکترین قدمی در راه احیای دریاچه اورمیه تاکنون برنداشته و هر از چندگاهی برای عوام فریبی هم که شده 1 الی 2 روز عمل فانتزی باورسازی ابرها در منطقه صورت می گیرد که خود بی شک در آینده نزدیک خسارات متعدد محیط زیستی را به منطقه وارد خواهد ساخت. به نظر بسیاری از کارشناسان بی طرف میحط زیست جهانی و منطقه ای عمده ترین علت خشک شدن دریاچه اورمیه ساخت سدهای متعدد بدون در نظر گرفتن حق آبه دریاچه اورمیه، افزایش سطح زمین زیر کشت در منطقه به حدود 2 برابر، میدریت غلط منابع آبی و ... بیان می گردد و همین کارشناسان به صورت متفق القول تنها راه نجات دریاچه اورمیه گشودنحق آبه از سدها بیان می کنند، چون دریاچه اورمیه به صورت فوری به ب نیاز دارد و پروژه های خیالی به مانند کانال کشی از روز آراز (ارس) حداقل با سیستم بورکراتیک و بودجه ای موجود در ایران 10 سالی طول خواهد کشید که بی شک در آنزمان دریاچه اورمیه ای وجود خارجی نخواهد داشت. 
برداشت آزادی از :
http://tinyurl.com/czwg8w3

۱۳۹۱/۰۶/۱۷

Official: 70 percent of Urmia Lake drought op


The head of the Iranian West Azerbaijan Province's Environment Organization said 70 percent of the Urmia (Orumiyeh) Lake has been drought up.
According to ISNA, Hassan Abbasnejad said Iran government started some measures to revive Urmia Lake by cloud seeding, commissioning the new irrigation methods, etc. in last solar year (ended on 18 March 2011) but the process is being carried out slowly.
"The main problem is lack of finance, then now, 300, 000 hectares of lake became salt land," he added.
Abbaszadeh said that Urmia Lake needs 3.1 billion cubic meters of water per year to survive.
Illegal use of water flowing into the lake for watering by rural population, construction of dams and illegal objects on its banks, is also among the problems of the Lake Urmia.
Each litre of water in Lake Urmia contains 330 grams of salt. Previously, the figure stood at 160-170 grams per litre.
Iranian government approved $900 million finance bill to rescue lake from drought, but the process is being carried out slowly.
Source
Urmia is located in the west of the South Azerbaijan(Iran). There is a permanent salt lake, Lake Urmia adjacent to the city. The population of Urmia is predominantly Turks (over 90%), but with Kurdish, Assyrian and Armenian minorities.

۱۳۹۱/۰۶/۱۶

Duz Fırtınaları iran Şeherlerini bürüyəcəkdir


Güney Azərbaycan, Urmiye: Urmiye'li millət vəkilinin dediğinə Görə çox yaxın zamanda Batı Azərbaycan, Doğu Azərbaycan vs kimin bölgələr və şəhərlərdə Urmiye Gölü duz fırtınalari nədənilə yaşamaq imaknsiz olacaqdır.
iran Məclisinin Sağlıq və Dərman komisyonu üyəsi Millət Düşərəgəsilə (sitə) verdiği raporda çox yaxın gələcəkdə Urmiye Gölündə Duz fırtınalar başlamasını söyləyərək bu Duz fırtınaları yaxın zamanda bir çox şəhəri bürüyəcəğini savundu.
fəttahinin dediğinə Görə Dəri, Göz, çeşidli kanserlər vs Urmiye Gölünün qurumasıla bölgədə başlayıb və yayılacaqdır.
ötəki illərdə Güney Azərbaycanda bulunan Urmiye Gölünün suyu çox azalmış və eləcə bilimsəl və iran dövlətini verilərinə Görə 65% qurumuş və öngörüşlərə görə 3-5 ilədək bələ gedərsə təmamən quruyacaqdır.
Urmiye'li millət vəkilinin dediğinə Görə Urmiye Gölünün durumu belə dəvam edərsə bölgəsəl bir soruna dönüşərək bir fəlakət ortaya çıxacaqdır.
Güney Azərbaycan çevre sevən insanlar neçə vaxt bundan öncə Urmiye Gölündə başlayan duz fırtınalarından Görüntü çəkərək sanal ortamda paylaşmışlar ancaq iran dövləti Duz fırtınalarının varlığını rəd etdi. 
çevre və Doğa uzmanlarına Görə Urmiye Gölü duz fırtınaları başladıqdan sonra əkinçilik və Yaşam bölgədə məhv olacaqdır.  
iran'da tanınmış Çöl Astronomisiniə Görə Urmiye Gölü 14 ildir gərgin durumda və bu bir neçə il içində durumu o qədər dərınləşmış ki iran dövlətı gizlədə bilmir, Pərviz Kərdovanıyə Görə iran dövləti Urmiye Gölünü qorumaq haqqında slogandan başqa bir iş görməməkdədir. Kərdovanıyə Görə Urmiye Gölünün yaşam yolu Zap çayından gölə su gətiməkdir, o Araz çayından Urmiye Gölünə su gətirməy ibir yeni çevresel fəlakət və xəyanət olaraq adlandırır.
iran sınırlarından bulunan Türklər Urmiye, Təbriz və bir çox şəhərdə dəfələrcə Urmiye Gölünün qurumasına qarşı çevresel göstərilər yapmışlar ancaq iran dövlət ıqanlı bir biçimdə bu çevresel göstəriləri basdırmışdır.

خطر توفان نمک در بسیاری از شهرها

يک نماينده مجلس درباره بروز خطر توفان نمک در برخی از شهرها هشدار داد.
عابد فتاحی، عضو کميسيون بهداشت و درمان مجلس ايران به خبرگزاری خانه ملت گفت: "به‌طور حتم بعد از توفان نمک در استان آزربايجان شرقی و آزربایجان غربی به ترتيب کردستان٬ اردبيل٬ زنجان٬ قزوين و تهران با اين پديده روبه‌رو خواهند شد."
به گفته وی توفان نمک باعث بروز بيماری‌های گوارشی٬ اختلالات تنفسی و ريوی٬ ناراحتی چشمی و پوستی می‌شود.
در سال‌های اخیر از ميزان آب درياچه اورميه، دومين درياچه آب‌شور جهان کاسته شده و بخش‌های وسيعی از آن از ميان رفته است.
بنا به گفته برخی از کار‌شناسان با ادامه روند کنونی، بين سه تا پنج سال آينده درياچه اورمیه به ‌طور کامل خشک خواهد شد.
پرويز کردوانی، "پدر علم کويرشناسی ايران": درياچه اورميه به مدت ۱۴ سال است که رو به خشکی می‌رود متأسفانه تاکنون ميلياردها تومان هزينه و تنها شعار داده شده و هيچ‌گونه اقدام مفيدی صورت نگرفته است
فتاحی گفت: "به‌طور حتم هم‌اکنون وضعيت درياچه اورمیه در قياس با زمان‌های قبل در وضعيت بسيار نامناسب و بحرانی قرار دارد."
به گفته اين نماينده مجلس، "تعلل مسئولان در اجرای طرح‌های نجات درياچه اورميه٬ موجب بروز فاجعه زيست‌محيطی در منطقه خواهد شد."
مدتی پيش نيز مؤيد حسينی‌صدر، سخنگوی فراکسيون محيط زيست مجلس گفت: "در آينده با پيشرفت خشکی درياچه اورميه شاهد توفان‌های نمک خواهيم بود که بر کشاورزی منطقه تأثيرات نامناسب فراوانی خواهند داشت."
به گفته اصغر محمدی فاضل، معاون محيط طبيعی و تنوع زيستی سازمان حفاظت محيط زيست ايران "بيش از ۶۵ درصد عرصه درياچه اورميه خشک شده، به عبارت ديگر کمتر از ٣۵ درصد از عرصه اين درياچه آب دارد."
پرويز کردوانی، "پدر علم کويرشناسی ايران" روز گذشته در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران گفت: "درياچه اورميه به مدت ۱۴ سال است که رو به خشکی می‌رود متأسفانه تاکنون ميلياردها تومان هزينه و تنها شعار داده شده و هيچ‌گونه اقدام مفيدی صورت نگرفته است."
وی افزود: "کارشناسان معتقدند که ساختن سد باعث خشک شدن درياچه اورميه شده ولی به عقيده من توسعه بی‌رويه شهر، صنعت و کشاورزی باعث کم شدن آب اين درياچه شده است."
کردوانی تصريح کرد: "براساس قانون اولويت‌بندی آب، مصرف آب بايد تنها در شهرها، صنايع، خانه‌های روستايی و کشاورزی استفاده شود و به همين منظور برای منابع طبيعی محيط زيست همانند درياچه‌ها و تالاب‌ها هيچ سهميه‌ای در نظر گرفته نشده است."
وی مردادماه سال گذشته در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر "تنها راهکار هميشگی و دائمی" نجات درياچه اورميه را انتقال آب از يکی از سرشاخه‌های رودخانه زاب کوچک دانسته و افزوده بود "انتقال آب رودخانه ارس به درياچه اورميه باعث کمبود منابع آب در اين منطقه و خيانتی بزرگ است."
در طول ماه‌های گذشته بسياری از فعالان مدنی ترک در رابطه با خشک‌شدن درياچه اروميه دست به تجمعات اعتراضی عليه دولت زدند که با سرکوب دولت ایران روبه‌رو شده و گروهی از آنان بازداشت شدند.
برداشت آزادی از:
http://tinyurl.com/9zsfd7v

۱۳۹۱/۰۶/۱۵

خروج 20 راس گوزن زرد از جزایر دریاچه اورمیه

آزربایجان غربی، اورمیه: مسئول دبیرخانه شورای منطقه‌ای دریاچه اورمیه در خصوص خروج گوزن زرد از جزیره اشک دریاچه اورمیه در پی کم آبی هشدار داد.
به گزارش خبرنگار مهر، حجت جباری ظهر چهارشنبه در جلسه اعضای شورای منطقه ای مدیریت حوضه آبخیز دریاچه اورمیه افزود: متاسفانه تا کنون در پی کمبود آب درجزایر دریاچه اورمیه 20 راس گوزن زرد از جزیره اشک خارج شدند.
وی اظهار داشت: در پی کاهش بارندگی ها و اتصال جزایر دریاچه اورمیه، حیوانات مقیم در جزایر با تشدید بحران کم آبی مواجه شده اند و درچند روز گذشته 20 راس گوزن زرد ایرانی از جزیره اشک به سمت مناطق حاشیه دریاچه گریخته اند.
دبیرخانه شورای منطقه‌ای دریاچه اورمیه عنوان کرد: با اعزام محیط بانان محیط زیست در دریاچه اورمیه تا کنون 5 راس گرفته شده و به محیط های امن انتقال یافته اند و عملیات جستجو برای یافتن باقی حیوانات همچنان ادامه دارد .
جباری اضافه کرد: پارک ملی دریاچه اورمیه شامل 102 جزیره بزرگ و کوچک که مهمترین آنها جزیره کبودان یا قویون داغی به مساحت 3125 هکتار زیستگاه قوچ و میش و جزیره اشک به مساحت 2570 هکتار زیستگاه اصلی گوزن زرد است.
معاون امور عمرانی استاندار آزربایجان غربی نیز در این جلسه بر استفاده از تمامی امکانات برای آبرسانی به احشام جزایر دریاچه اورمیه تاکید کرد و گفت: برای تامین آب مورد نیاز در جزایر دریاچه اورمیه طرح انتقال آب به جزیره اشک مصوب شده که باید با تسریع در انجام مطالعات آن در کوتاهترین زمان با مشارکت تمامی دستگاهها عملیات اجرایی این پروژه به اتمام برسد .
جواد محمودی خواستار توجه ویژه به نگهداری و حفاظت از حیات وحش دریاچه اورمیه شد و با بیان اینکه باید به هر طریق ممکن در کوتاه زمان به این مناطق آبرسانی شود، اظهار داشت: عملیات بارورسازی ابرها از طریق روش های نوین بصورت آزمایشی در پنج ایستگاه در اورمیه آغاز شده که با تکمیل شدن نتایج اولیه و جمع بندی آن این طرح در ابعاد گسترده تری در حوضه آبخیز دریاچه اورمیه اجرایی می شود.
خروج گوزن های زرد از دریاچه اورمیه در حالی صورت می گیرد که مسئولین دولت ایران هنوز کوچکترین قدمی در راه احیاء دریاچه اورمیه برنداشته اند. طرح های فانتزی به مانند بارورسازی ابرها تنها برای عوام فریبی صورت می گیرد، اگر بارورسازی ابرها کوچکترین تغییری در میزان بارش در حوره آبخیز دریاچه اورمیه داشته چرا ارگانهای ذیربط آمار علمی را منتشر نمی کنند؟ آیا این طرح در دیگر نقاط دنیا صورت نگرفته، نتایج باورسازی ابرها بر روی محیط زیست چه بوده؟   
به نظر بسیاری از کارشناسان بی طرف دریاچه اورمیه بر اثر ساخت سدهای متعدد بدون در نظر گرفتن حق آبه دریاچه اورمیه، مدریت غلط منابع آبی، دو برابر شدن زمین سطح کشت، سیستم قدیمی آبیاری و ...خشک شده و تنها راه نجاتش گشودن آب از سدهای متعدد ساخته شده میباشد.
منبع تصویر: http://tinyurl.com/dxuqczm

۱۳۹۱/۰۶/۱۳

مردم شهر اورمیه ناجی حیوانات گرسنه جزایر دریاچه اورمیه

گزارش ،كیمیا عبدالله پور: دست های مهربان اهالی اطراف دریاچه اورمیه بر سر گوزن های زرد تشنه سایه انداخته ؛ گوزن های جزیره' اشك ' كه اگر به آنها آب نرسد در آینده ای نه چندان دور فقط خاطره ای از آنها باقی می ماند. 
350 راس گوزن در جزایر دریاچه اورمیه چندی است كه به دلیل خشكسالی و تغییرات آب و هوایی در معرض خطر تلف شدن قرار دارند و برای نجات جان خود در حال خروج از جزیره زیستگاه خود هستند و این روستاییان مناطق جنوبی دریاچه اورمیه هستند كه با دادن آب و علوفه دستی مرگ و نیستی را از آنان دور كرده اند.
' اصغر محمدی فاضل ' معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در این باره می گوید: در سال های 60 تا 68 تعداد 58 راس و از سال 85 تاكنون 32 راس گوزن زرد از جزیره اشك به مناطق طبیعی دیگر منتقل شدند . دراین انتقال ها تعدادی از گوزن ها به جزیره كبودان واقع در دریاچه اورمیه نیز منتقل شدند.
جثه‌ گوزن زرد از مرال كوچك‌ تر است. نرها شاخ‌ های بلند و نسبتا پهنی دارند. رشد شاخ‌ها از یك سالگی به بعد شروع می ‌شود، ولی شاخك‌ها از دو سالگی ظاهر می شود.در اواخر فصل زمستان شاخ‌ها می‌افتند و شاخ‌های جدید بلافاصله شروع به رشد می‌كنند و در تابستان تكمیل می‌شوند.
موها در فصل تابستان كوتاه است. رنگ پشت و پهلوها در این فصل زرد متمایل به قرمز و زیر بدن و كفل‌ها و دم سفید است. در قسمت پشت و پهلوها خال‌های سفید مشخصی دارد. در زمستان موها بلندتر و به رنگ خاكستری با خال‌های نامشخص است.
حیات این گونه های زیبا و در خطر انقراض با خشك شدن دریاچه اورمیه با بحرانی جدی روبروست. وضعیت فعلی دریاچه موجب شده تا برخی گوزن ها در جستجوی آب از جزیره اشك خارج شوند و به سمت روستاهای مجاور دریاچه عزیمت كنند كه خوشبختانه با ملاطفت و مهربانی اهالی روبرو شدند. روستاییان با آبرسانی و دادن علوفه دهها راس گوزن زرد محیط زیست استان آزربایجان غربی را مطلع كردند و سازمان حفاظت محیط زیست نیز گروهی از كارشناسان را به این منطقه اعزام كرد.
بر اساس اطلاعات و گزارشی كه از دو استان آزربایجان غربی و آزربایجان شرقی رسیده حدود 30 راس گوزن از جزیره اشك خارج شدند كه توسط گروه های زنده گیری محیط زیست زنده گیری و به منطقه ' رشكان ' به عنوان قرنطینه منتقل شدند.
اولین گروه گوزن زرد بین سال های 56 تا 62 در قالب 23 راس از زیستگاه طبیعی خود یعنی استان خوزستان به جزیره اشك در دریاچه اورمیه منتقل شدند كه این تعداد در مدت 35 سال گذشته به 350 راس افزایش یافت . معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست فاضل می گوید: مطالعاتی كه توسط سازمان محیط زیست در سال های گذشته و امسال انجام شده نشان می دهد جزیره 'اشك 'از لحاظ بوم شناختی توانایی نگهداری این تعداد گوزن را ندارد . توان این جزیره حدود 250 راس گوزن پیش بینی شده لذا اقدامات لازم برای زنده گیری و انتقال آنها به زیستگاههای طبیعی و مراكز تكثیر و پرورش انجام شده است.
در حال حاضر شرایط خشكسالی و پایین آمدن سطح آب دریاچه اورمیه باعث خروج گوزن ها از جزیره شده كه مستلزم تجهیز گروه های زنده گیری و انتقال آنها است كه خوشبختانه اقدامات خوبی در این باره صورت گرفته است.
فاضل می افزاید: سازمان محیط زیست با همكاری ستاد بحران دو استان آزربایجان غربی و آزربایجان شرقی و جلب مشاركت تشكل های مردمی در فرایندی اقدام به صدور دستورالعملی در 14 بند كرد تا در قالب آن اقدامات لازم برای نجات این گوزن ها صورت گیرد.
وی درباره تلفات ناشی از خروج گوزن ها از زیستگاههای خود گفت: تاكنون تلفاتی گزارش نشده اما با توجه به شرایط دریاچه اورمیه و فاصله زیاد جزیره اشك با روستاهای جنوبی دریاچه ، پیش بینی می كنیم ممكن است برخی از این گونه ها بر اثر تشنگی یا گرفتار شدن در مانداب و باتلاقی بودن برخی مناطق خشك شده گرفتار و تلف شوند.
فاضل ادامه داد: در حال حاضر گروه های زنده گیری در بخش شرقی ، غربی و جنوبی دریاچه اورمیه مستقر هستند و اقدامات لازم برای مراقت های دامپزشكی صورت گرفته است و آبرسانی تشدید شده است.
مساله آبرسانی اولین مشكلی بود كه جزایر دریاچه اورمیه با آن مواجه شدند كه در این راستا محیط زیست با استفاده از قایق اقدام به آبرسانی به جزایركرد اما امسال به دلیل افت شدید آب و پایین آمدن سطح آب دریاچه امكان آبرسانی با قایق غیر ممكن شد لذا با استفاده از بالگرد و هاوركرافت آبرسانی صورت گرفت اما به دلیل بالا بودن هزینه اجاره این تجهیزات این روش هم متوقف شد. این روند موجب شد گوزن ها برای نجات از تشنگی به روستاهای اطراف دریاچه اورمیه پناه بیاورند كه خوشبختانه اهالی برخورد خوبی با این حیوانات داشتند.
به گفته فاضل مساله دیگری كه خشكسالی برای حیات وحش جزایر دریاچه اورمیه ایجاد كرد خروج این گونه ها از زیستگاه طبیعی آنهاست . اغلب جزایر به دلیل محاصره شدن در آب مانع خروج گونه های جانوری می شدند اما شرایط كنونی دریاچه و خشك شدن آب اطراف جزایر باعث شد تا گوزن ها بتوانند خود را به حاشیه دریاچه برسانند.
فاضل اضافه می كند : محیط بانان اداره كل محیط زیست استان آزربایجان غربی به محض دریافت گزارشی مبنی بر حضور گوزن ها در روستاهای اطراف دریاچه در قالب گروه های گشت اقدام به جستجو در منطقه كردند و با استفاده از تجهیزات و سلاح های بیهوشی موفق به زنده گیری این حیوانات شدند.
فاضل می گوید:سازمان محیط زیست از مشاركت مردم ، تشكل های دوستدار محیط زیست و اهالی حاشیه دریاچه اورمیه كه نسبت به پناه دادن و آبدهی دستی این گونه ها اقدام كرده اند تشكر و قدردانی می كند و این سپاس حداقل اقدامی است كه می توان در برابر روستاییان گمنام اما پرتلاش و مهربان مناطق جنوبی دریاچه اورمیه انجام داد .
مردم ترک سالهاست که در کنار دریاچه اورمیه زیسته و درد این نگین آزربایجان را می دانند، ولی مسئله عدم درک خشک شدن دریاچه اورمیه توسط مسئولین دولت ایران هست که تاکنون کوچکترین قدیمی در راه احیای دریاچه اورمیه را برنداشته اند. ساخت صدها سد بدون در نظر گرفتن حق آب دریاچه اورمیه، مدیریت غلط منابع آب، افزایش سطح زمین کشت به دوبرابر و ... از مهمترین دلایل خشک شدن دریاچه اورمیه می باشد. کارشناسان محیط زیستی تنها راه نجات دریاچه اورمیه را گشودن آب سدها معرفی می کنند، گرچه که دولت ایران تاکنون از تحقق این امر سرباززده است و روزی نیست که طرح های خیالی برای نجات دریاچه اورمیه مطرح نسازد.
منبع گزارش:
http://tinyurl.com/c36a4vn

۱۳۹۱/۰۶/۱۲

Urmiye Gölünün Yaşam Yolu Seddlerden Su Getirmekdir


Güney Azərbaycan, Urmiye: Batı Azərbaycan Valılığının dediğinə Görə Urmiye Gölünün bir yaşam yolu var və oda sayısızca tikilən səddlərdən Urmiye Gölünə su gətirməkdir.
ismətli Urmiye Gölü haqqında gərçəkləşən bir toplantıda iran dövlətini Urmiye Gölünün qorumaq üçün bir neçə tasarısını sayaraq bu tasarıları yanlız bir önəri olaraq adlandırdı.
Buludları Toxumlamaq, Araz Gölündən Su gətirmək, Ermənistandan su gətirmək, Xəzər Dənizindən su gətirmək vs kimin tasarılar yanlız bir önəri olaraq dəyərləndirlməkdədir.
ismətliya Görə Urmiye Gölü su hövzəsində əkinçiliklə ilgili yeni tasarılar gündəmdə olmalıdır və eləcə əski sulama sistemində böyük dəyişiklər olmalıdır. 
onun dediklərinə Görə Urmiye Gölü su hövzəsində əkinçilik alanı neçə qat olmuşdur və bu əkinçilik alanlrı üçün su gərək.
bu toplantını ən önəmli sözü Urmiye Gölünün yaşamını səddlərə bağlamaq olmuş, eləcə birinci dəfə olaraq iran dövləti bir yetkilisi Səddlərin Urmiye Gölünü Quruması haqqında bir söz söyləmişdir.
Doğa və çevre uzmanlarına Görə Urmiye Gölünün qurumaq nədəni tikilmiş sayısızca sədd, əkinçilik alanının bölgədə 2 qat olmsı, yanlış su yönətimi vs söylənilməkdə və buna qarşıda tikilən səddlərdə Urmiye Gölünə su gətirmə tasarısını önərməktədirlər ancaq iran dövləti Urmiye Gölünün quruamsında səddləri yanlız 5% olaraq sorun yaratdığını düşünməkdə və olayı daha çox iqlim dəyişkliğinə bağlayır