۱۳۹۳/۰۳/۰۱

نماینده تبریز: دولت مشخص کند که مطالعه احیاء دریاچه اورمیه تا به کی ادامه خواهد یافت؟

اومود اورمولو
نماینده تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس ایران با انتقاد از حرکت لاک‌پشتی دولت ایران در خصوص احیاء نجات دریاچه اورمیه گفت "دولت تا چه زمانی قصد مطالعه احیاء دریاچه اورمیه را خواهد داشت؟" . نماینده تبریز یادآور شد که اگر اقدامات لاک‌پشتی دولت در مورد احیاء دریاچه اورمیه ادامه یابد شاهد خشکی کامل دریاچه اورمیه و بروز سونامی نمک در آزربایجان و الخصوص اطراف دریاچه خواهیم بود.
رضا رحمانی در گفتگوئی که با مئدیای دولتی داشته اظهار نموده که مردم آزربایجان سوال می کنند که آیا می باید منتظر خشکی 100% دریاچه اورمیه باشیم تا دولت احیانا قدمی عملی در جهت احیاء دریاچه اورمیه بردارد. نماینده تبریز خاطر نشان کرد که از سالهای گذشته نماینده‌گان ترک موجود در مجلس اخطارهائی در مورد وضعیت وخیم دریاچه اورمیه داده بودند ولی آن اخطارها جدی گرفته نشد و با بی تفاوتی کامل از کنار اخطارهای زیست میحطی آزربایجان گذر شد که امروز شاهد خشک شدن بیش از 90% دریاچه اورمیه می باشیم. 
بر اساس گفته‌های نماینده تبریز در آغاز بکار دولت حسن روحانی 70% دریاچه اورمیه خشکانده شده بود و این میزان اکنون به بیش از 90% رسیده ولی تاکنون به جزء برگزاری سمینارها و گردهمائی های فانتزی شاهد هیچ اقدام عملی برای احیاء دریاچه اورمیه نمی باشیم، در حالیکه حسن روحانی در ایام انتخابات و در سفرهائی که به مناطق ترکنشینی همچون تبریز، اورمیه، اردبیل و ... داشت در صورت پیروزی وعده احیاء دریاچه اورمیه را داده بود اکنون 10 ماه از آغاز بکار دولت حسن روحانی می گذرد وی هیچ اقدام عملی به جزء پروپاگاندای دولتی را شاهد نمی باشیم.
وزیر نیروی دولت یازدهم دروز طی مصاحبه‌ای اظهار داشت که سیاست سدسازی دولت ایران در آزربایجان جنوبی و الخصوص حوضه دریاچه اورمیه یکی از اصلیترین عوامل موثر در خشکاندن دریاچه اورمیه بوده است، در عین حال اسماعیل کهرم نیز یکی از شناخته ‌شده‌ترین فعالین میحط زیست نیز طی مصاحبات خود بارها به مسئله سدسازی و مضرات آن بر دریاچه اورمیه تاکید نموده است. یادآور شویم که در حوضه دریاچه اورمیه 73 سد بزرگ و کوچک ساخته شده که لیست تمامی سدها در وبلاگ اخبار دریاچه اورمیه منتشر گردیده است. 

۱۳۹۳/۰۲/۳۱

اسماعیل کهرم: سدها راه ورود آب به دریاچه اورمیه را مسدود کرده‌اند

اومود اورمولو
مشاور رئیس سازمان محیط زیست در مصاحبه‌ای که با خبرگزاری دولتی تسنیم داشته نگرانی خود را از وقوع سونامی نمک در اورمیه، زنجان، تبریز، اردبیل و حتی تهران بیان نموده است.
بنا به گفته‌های اسماعیل کهرم سونامی مانند ریزگرد بوده و دو عامل شدت و جهت باد باعث وقوع آن می گردد. شدت باد به این معنا که باد در چه مسافتی ذرات نمک را پراکنده می‌کند و شدت باد به این معنا که این نمک به کدام سو فرستاده می‌شود در واقع باید این امر مدنظر قرار گیرد که سونامی نمک با احیای دریاچه اورمیه رخ نخواهد داد و در صورت خشک شدن دریاچه اورمیه شاهد سونامی نمکی وسیعی در منطقه خواهیم بود.
بنا به گفته‌های اسماعیل کهرم احیاء دریاچه اورمیه در کوتاه مدت ممکن نیست و در صورت اقدام عملی می توان طی 5 سال پیش رو به احیاء دریاچه امیدوار بود، البته باید خاطر نشان نمود هیچ اقدام عملی طی 15 سال گذشته که روند خشک شدن دریاچه اورمیه به وضوح مشخص شده از سوی دولت ایران صورت نگرفته است.
مشاور رئیس سازمان محیط زیست در ادامه سخنانش به سیاست سدسازی دولت ایران انتقاد نموده، بر اساس گفته‌های کهرم سطح کشاورزی طی سالهای گذشته از 35 هزار هکتار به بیش از 750 هزار کتار رسیده و طبیعتا مقدار آب مصرفی در حوضه دریاچه اورمیه نیز به مراتب افزایش یافته است. کهرم حجم آب دریاچه اورمیه را اکنون یک رقمی معرفی نموده و از وضعیت بحرانی دریاچه خبر داده است. یادآور شویم بر اساس آمار رسمی دولت ایران طی سالهای گذشته 73 سد بزرگ و کوچک در حوضه دریاچه اورمیه ساخته شده که لیست تمامی سدها در مقالات پیشین در وبلاگ اخبار دریاچه اورمیه منتشر گردیده است.  
حسن عباس نژاد مدیر کل حفاظت از محیط زیست آزربایجان غربی نیز طی روزهای گذشته گفتگوئی با سایت دولتی مهر داشته و از افزایش کانون ریزگردهای نمکی دریاچه اورمیه به 187 مورد در سایه بی تدبیری دولت‌ها انتقاد کرده است. بر اساس گفته های مدیر کل حفاظت از محیط زیست آزربایجان غربی بسیاری از روستاهای حوضه آبریز دریاچه اورمیه اکنون فاقد آب آشامیدنی بوده و به وسیله تانکر آب شرب روستاها تامین می گردد. عباس نژاد خاطر نشان کرده که آزربایجان غربی با چالشهای محیط زیستی متعددی همچون خشک شدن تالاب ها و به ‌الطبع افزایش ریزگردها و آلودگی هوا مواجه می باشد. بنا به گفته های عباس نژاد طی 30 سال گذشته در آزربایجان غربی 2 کانون ریزگرد وجود داشته که در سایه بی تدبیری و بی اعتنائی دول ایران اکنون تعدد کانونهای ریزگرد در آزربایجان غربی به 187 رسیده است.       
کاهش 50 سانتیمتری سطح آب دریاچه اورمیه 
عباس نژاد در بخش های دیگر مصاحبه‌اش از کاهش 50 سانتیمتری سطح آب دریاچه اورمیه نسبت به سال پیش در همین زمان اشاره کرده و بر اساس آمارهائی که ارائه داده تنها 5 الی 6 درصد از کل آب دریاچه اورمیه باقی مانده است. ایشان طراز دریاچه اورمیه را اکنون 1270.68 سانتیمتر بیان نموده‌اند. مدیر کل حفاظت از محیط زیست آزربایجان غربی توسعه کشاورزی در منطقه را تهدیدی جدی علیه دریاچه اورمیه نامیده و افزایش سطح زیر کشت را یکی از علل اصلی موقعیت بحرانی دریاچه اورمیه نامیده است.

۱۳۹۳/۰۲/۳۰

اعتراف دیرهنگام وزیر نیرو: با سیاست سدسازی دریاچه اورمیه را خشک کردیم

اومود اورمولو
حمید چپچیان وزیر نیروی دولت حسن روحانی طی مصاحبه‌ای که در تاریخ 28 اردیبهشت با خبرگزاری دولتی مهر داشته به افراط در سیاست سدسازی دولت ایران طی سالهای گذشته اعتراف نموده و مهمترین علت خشک شدن دریاچه‌هائی نظیر اورمیه، هامون، گاوخونی و بختگان را سیاست غلط سدسازی دولت ایران نامیده است.‌ 
چپچیان با اشاره به افراط در سیاست سدسازی دولت ایران و بحران منابع آبی اظهار داشته: یکی از علائم بحران آبی ایران خشک شدن دریاچه‌هاست که مردم به خوبی آن را لمس می کنند. دریاچه های اورمیه، بختگان، هامون و گاوخونی خشک شد و ما اینها را با چشمان خودمان می بینیم. 
بر اساس گفته های وزیر نیروی دولت حسن روحانی تمامی سدهای ساخته شده توسط دولت ایران قادر به تنظیم 76 میلیارد مترمکعب آب می باشند در حالیکه اکنون میزان آب موجود در سدها 46 میلیارد مترمکعب هست. وی با آمار رسمی به وضعیت سدهای ساخته شده پرداخته، بنا به گفته‌های ایشان سد ساوه برای ذخیره 130 میلیون مترمکعب آب ساخته شده در حالیکه تا به امروز 30 میلیون مترمکعب در آن قرار نگرفته، یا سد کرخه برای 7 میلیارد مترمکعب ساخته شده که تاکنون 2.7 میلیارد مترمکعب آب در آن ذخیره نگردیده و یا سد سیمره که طی 2 سال گذشته به بهره‌برداری رسیده و نیروگاه آن ساخته شده به علت عدم وجود آب کافی آب اصلا وارد نیرگاه سد سیمره نگردیده است. 
وزیر نیروی دولت حسن روحانی در ادامه به خطر افزایش برداشت آب از منابع تجدید شونده اشاره نموده بنا به گفته های چپچیان اکنون 96 میلیارد مترمکبع از منابع آبی تجدید شونده در ایران استفاده میشود که بسیار رقم خطرناکی می باشد و می باید این حجم به 72 میلیارد مترمکعب برسد تا دریاچه‌های موجود در جغرافیای ایران بتوانند به حیات طبیعی خود ادامه دهند.    
در حالیکه با اعتراف دیرهنگام وزیر دولت فعلی مبنی بر خبط تاریخی دولت ایران در سیاست سدسازی می باشیم سدسازی دولت ایران سبب تخریب عمده محیط زیست آزربایجان جنوبی و قتل عام زیست محیطی بوده‌ایم، برای مثال بیش از 90% دریاچه اورمیه بر اساس آمارهای غیرموثق و غیرقابل اعتماد دولت ایران خشکانده شده و فاجعه زیست میحطی قرن را در آزربایجان جنوبی شاهدیم، روزی نیست که حتی صدای نماینده‌گان دولت ایران در آزربایجان جنوبی در مورد عواقف خطرناک خشکیده شدن دریاچه اورمیه در مجلس ایران را نشنویم، در حالیکه به صراحت می توان گفت که اگر دریاچه اورمیه خشک گردد وطنمان آزربایجان جنوبی دیگر وجود خارجی نخواهد داشت و میلیونها انسان ملزم به کوچ اجباری به سرزمین های دیگر خواهیم بود. بر اساس آمار و ارقام های رسمی دولت ایران بر روی حوضه آبی دریاچه اورمیه 73 سد بزرگ و کوچک ساخته شده که لیست تمامی سدهای ساخته شده قبلا در مقاله‌ای در وبلاگ اخبار دریاچه اورمیه منتشر گردیده است.    
علارغم خشکانده شدن بیش از 90% دریاچه اورمیه طی 15 سال گذشته اکنون نیز علت دقیق خشک شدن دریاچه و راه‌کارهای احیاء آن مشخص نیست، در حالیکه وزیر نیروی دولت حسن روحانی اعتراف به افراط در سیاست های سدسازی دارد حسن روحانی در سفرهای انتخاباتی به شهرهای ترک نشینی همچون تبریز، اورمیه، اردبیل و ... در صورت سکان داری قوه اجرائی ایران 3 وعده آموزش به زبان مادری، احیاء دریاچه اورمیه و تاسیس فرهنگستان زبان و ادب ترکی را داده بود که علارغم گذشت بیش از 10 ماه از آغاز بکار دولت به جزء پروپاگاندای دولتی، وعده‌های توخالی و اعمال فانتزی شاهد کوچکترین اقدام عملی در جهت احیاء دریاچه اورمیه نمی باشیم که با بی اعتنائی دولت و ملت حاکم تئوریهای استعمار داخلی خلق ترک در ایران قوت بیشتری می یابد.