۱۳۸۹/۱۱/۲۸

طرح گرافیکی در رابطه با پارک ملی دریاچه اورمیه و وضعیت خشک شدن آن

یکی از کارهای ارزشمند هنرمندان ترک در رابطه با وضعیت زیست میحیطی وخیم دریاچه اورمیه که رو به موت می باشد
به زبان ترکی روی طرح نوشته شده که آی الله نه اولور قورتارماسین ...یعنی چه می شود که ای خدا تمام نشود 


۱۳۸۹/۱۱/۲۷

نمایشگاه هنرهای تجسمی با موضوع دریاچه اورمیه دایر شد

نمایشگاه هنرهای تجسمی با موضوع وضعیت بحرانی دریاچه اورمیه در مجتمع فرهنگی و هنری این شهرستان گشایش یافت.
به گزارش گروه خبری تبریز سسی به نقل از مهر، در این نمایشگاه 19 نفر از هنرمندان رشته تجسمی آذربایجان غربی آثار خود را در بخش های نقاشی، طراحی و گرافیک، عکس، حجم و هنر مفهومی در خصوص وضعیت بحرانی دریاچه اورمیه را به تصویر کشیده و در معرض نمایش عموم قرار داده اند.
در این نمایشگاه 45 اثر هنری از وضعیت دریاچه اورمیه از هنرمندان رشته های مختلف هنرهای تجسمی اورمیه به نمایش درآمده است.
این نمایشگاه به مدت یک هفته برای بازدید عموم دایر است.
نمایشگاه تجسمی وضعیت دریاچه اورمیه به همت انجمن هنرهای تجسمی اورمیه و با همکاری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی اورمیه و حوزه هنری آذربایجان غربی دایر شده است.
خشک شدن تدریجی دریاچه اورمیه و وضعیت بحرانی آن نگرانی هایی را در بین اقشار مختلف مردم، طرفداران محیط زیست و هنرمندان ایجاد کرده است.
برابر بررسی های به عمل آمده سیر نزولی کاهش ارتفاع دریاچه اورمیه از سال 1374 شروع شده و همچنان ادامه دارد به طوری که بنا به اعلام مسوولان محیط زیست استان این دریاچه به مرحله بحرانی و خطر جدی رسیده است.
دریاچه اورمیه دومین دریاچه آب شور جهان با حدود پنج هزار کیلومتر مربع مساحت یکی از نادرترین ذخیره‌گاه های زیستی ایران و جهان و دارای 102 جزیره کوچک و بزرگ است.
http://tinyurl.com/4udfrwv

Həftənin Doğa və Çəvrə Görütüsü

Həftənin Doğa və Çəvrə Görütüsü 
Nature Photo of the Week: Sandhill Cranes 
Görütü üçün Qaynaq


۱۳۸۹/۱۱/۲۵

رویای حیات "میشمرغ" در آزربایجان جنوبی زنده شد

"میشمرغ" پرنده نادری که در فهرست سرخ اتحادیه بین‌المللی حفاظت از جمعیت و منابع طبیعی قرار دارد با فروپاشی شوروی سابق بخش مهمی از جمعیت خود را از دست داد اما مشاهده 33 قطعه از این پرنده نادر در زیستگاه دشت قازلیان به ی که ندی (بوکان) امید تداوم حیات این گونه مهاجر را تقویت کرده است.
به گزارش خبرنگار مهر، میشمرغ که شباهت بسیار زیادی به هوبره دارد، پرنده ای مهاجر محسوب می شود که بومی ایران نیست اما به عقیده یک متخصص پرنده شناسی این گونه در کشورهای آزربایجان، ترکیه و ترکمنستان در نزدیکی مرزهای ایران نیز حیات دارد اگر چه تعداد اندکی از آنها در منطقه به ی که ندی (بوکان) نیز زادآوری می کند. 
دکتر جمشید منصوری در گفتگو با خبرنگار مهر به تپه های جنوب به ی که ندی (بوکان)  در آذربایجان غربی به عنوان زیستگاهی برای تخم گذاری تعداد محدودی از میش مرغها اشاره کرد و افزود: در شمال شهر سنندج نیز دسته هایی از این پرنده مهاجرت می کردند. 
با این حال ماموران گارد اجرایی اداره حفاظت محیط زیست شهرستان به ی که ندی (بوکان)  در گشت و کنترل مناطق تحت حفاظت خود در روزهای گذشته موفق به مشاهده 33 قطعه پرنده نادر میشمرغ در زیستگاه دشت قازلیان این شهرستان شدند. بیش از 70 درصد جمعیت این پرنده در معرض خطر انقراض در زیستگاههای ایران در شهرستان به ی که ندی (بوکان) زیست می کنند. 
دکتر منصوری با ابراز خوشحالی از مشاهده این دسته سی و سه قطعه ای در به ی که ندی (بوکان)  اظهار داشت: به دلیل تخریب زیستگاهها در ایران و دیگر کشورهای هماسیه انتظار می رفت تعداد اندکی از این گونه در کشور باشد چرا که مشاهدات در سالهای اخیر بسیار محدود و حتی کمتر از پنج قطعه بوده است. 
وی مهمترین عامل در خطر انقراض بودن این گونه را بی توجهی مسئولان در تخریب زیستگاهها دانست و افزود: به دلیل رشد جمعیت روستاها و افزایش تعدادشان و همچنین تخریب مزارع لوبیا و نخود و حبوبات و کاشت گندم دیگر میشمرغ احساس امنیت نکرده و به زیستگاههایش در ایران بازنگشته است.  
میشمُرغ پرنده‌ای از خانواده هوبرگان است که در دشتهای وسیع بی‌درخت، زمین‌های استپی و کشتزارای پهناور حبوبات و علفزارها زندگی می‌کند. این پرنده دارای گردن و پاهای کشیده، بالها و منقار پهن و پرهای رنگارنگ است و روی زمین لانه‌سازی می‌کند.
میش مرغ در فصل بهار تخمگذاری می‌کند و در هر دوره تخمگذاری نیز دو تا چهار تخم می‌گذارد، پس از ۲۵ تا ۲۷ روز جوجه‌ها به دنیا می‌آیند. میش مرغ یکی از بزرگترین پرندگان ایران است و از نظر شکل و جثه شباهت زیادی به بوقلمون دارد. 
طول بدن آن به یک متر و وزنش به بیش از ۱۵ کیلوگرم می‌رسد. پرهای میش مرغ در قسمت پشت نخودی سیر با راه‌های عرضی سیاه و در قسمت شکمی، کاملا سفید رنگ است. میش مرغ پاهای قوی و بلندی دارد که به سه انگشت ختم می‌شود. 
دکتر جمشید منصوری وضعیت این پرنده در کشورهای دیگر را نیز اسفبار توصیف می کند و می گوید: در آزربایجان و ترکیه وضعیت این پرنده چندان هم مطلوب نیست و اتفاقا بهتر از ایران نیست ولی در سالهای دهه 50 جمعیت زیادی حدود 150 قطعه از این پرنده را که از کشور ترکمنستان کنونی به دشت تایبات در جنوب خراسان ایران مهاجرت می کرد شمارش کردیم.  
وی تاکید کرد: اکنون از آن 105 قطعه میش مرغ حتی یک قطعه به این منطقه مهاجرت نکرده است که دلیل عمده آن فروپاشی شوروی و شکل گیری کشورهای ضعیف و توسعه نیافته است که به دلیل مشکلات زیاد اقتصادی هرگز به محیط زیست توجهی نکردند و گونه های مهاجری مثل میش مرغ را در معرض خطر انقراض قرار دادند.  
میش مرغ که پاهای قوی دارد کمتر پرواز می‌کند.این پرنده بسیار زود رم و محتاط است و با اینکه پروازش قوی است، اغلب در مقابل خطر می‌دود یا مخفی می‌شود. نر و ماده این پرنده شبیه به هم هستند ولی نرها جثه بزرگتری دارند. 
پرنده نر بالغ نوار بلوطی رنگی در ناحیه سینه دارد و پرهای سبیل‌مانندی مرکب از موپرهای سفید در دو طرف صورت آن دیده می‌شود. میش مرغ‌ها، بیشتر در کشتزارهای مسطح مانند مزرعه‌های گندم، نخود، یونجه و... زندگی می‌کنند. تغذیه این پرنده بسیار متفاوت و شامل مواد گیاهی و حیوانی مختلف است که گاهی حشرات، قورباغه و سوسمار نیز می خورد.
در بهار که زمان جوجه آوری است آشیانه خود را در قسمت‌های انبوه این مزارع می‌سازند اما در پاییز و زمستان نیز می‌توان آنها را در مزارع درو شده مشاهده کرد. میش مرغ‌ها به محض احساس خطر، به طرف نقاط مرتفع پرواز می‌کنند و در آنجا به دیده بانی می‌پردازند.  
به عقیده پرنده شناسان دشت "سوتاو" به ی که ندی (بوکان) مهمترین زیستگاه پرنده میش مرغ در کشور است. این مکان به دلیل شرایط مطلوب و منحصر بفرد خود به مهمترین زیستگاه پرنده نادر میش مرغ در سطح کشور تبدیل شده‌است.  دشت سوتاو که یک پهنه تپه ماهوری به وسعت ۴۰۰ هکتار را در روستای حمامیان از توابع شهرستان به ی که ندی (بوکان) ن شامل می‌شود، سالانه پذیرای ۲۰ تا ۲۵ قطعه از این‌نوع پرنده نادر است. اخیرا از سوی اداره کل حفاظت از محیط زیست آزربایجان غربی این منطقه به عنوان پناهگاه میش مرغ در آذربایجان غربی اعلام شده‌است.  
محل زیست این پرنده در آزربایجان غربی مناطق "آزاد"، "باجوند" و "کانی سیب" در ساووج بولاق (مهاباد) و "دشت سوتاو"، "حمامیان" و "ینگجه" در به ی که ندی (بوکان) است. این پرنده طی سال‌های گذشته به دلیل محدود شدن زیست‌گاه‌های طبیعی، شکار بی‌رویه و اختلال در مناطق زیست و تخمگذاری آن، در معرض تهدید انقراض قرار گرفته‌است.  
میش مرغ یک پرنده نادر در جهان به شمار می‌رود که در فهرست سرخ اتحادیه بین‌المللی حفاظت از جمعیت و منابع طبیعی قرار گرفته‌است. 
ارک قالاسی
http://tinyurl.com/5rlo5sa

۱۳۸۹/۱۱/۲۴

چه کسی پارک ملی دریاچه اورمیه را خشک کرد؟

دو نمودار زیر روند متوسط بارندگی اندازه گیری شده دو ایستگاه تبریز و شهر اورمیه و روند کاهش ارتفاع سطح آب دریاچه اورمیه را برای سال های 1349 تا 1383 نشان می دهد. 
از منظر بلندمدت هر دو سری زمانی روند کاهشی دارند که ضریب مرتبط برای بارندگی بیشتر است. خطوط آبی در نمودار بالا نشان می دهد که احتمالا چطور ارتفاع سطح آب دریاچه اورمیه از نوسانات بارندگی متاثر می شود. دو خط مشکی را با هم مقایسه کنید. همانطور که می بینید میزان بارندگی برای دو خط مشکی پررنگ برابر است اما سطح آب دریاچه ارومیه در سال 2001 حدود دو متر کمتر از سال 1990 است که میزان بارندگی برابری با 2001 دارد. به عبارتی این مقایسه می تواند نشان بدهد که شرایط فعلی دریاچه ی اورمیه ممکن است دیگر با بارندگی قابل جبران نباشد.
در دوره ی ده ساله ای که ارتفاع سطح آب در حال کاهش بوده است بارندگی در منطقه نیز به میزان قابل توجهی کم بوده است و آن را با مساحت های نارنجی مشخص کرده ام. حال سوال کلیدی اینجا است که چه میزان از این کاهش سطح آب می تواند به سبب بروز خشکسالی باشد؟
منبع
http://tinyurl.com/4gbt4uq

iqlim dəyişikliyi - Karikatür

iqlim dəyişikliyi - Karikatür