اومود اورمولو
بنا به سخنان احمد علیرضابیگی نماینده تبریز در مجلس ایران دولت در برنامه 5 ساله احیاء دریاچه اورمیه شکست خورده و وضعیت دریاچه اورمیه به سبب فقدان برنامه به مراتب بدتر از گذشته شده است.
او اظهار داشته که قرار بود با انتقال آب و تغییر نوع کشت زمینهای کشاورزی، وضعیت دریاچه اورمیه بهبود یابد اما به گفته نماینده تبریز دولت سوبسید تغییر نوع کشت زمینهای کشاورزی را به جای کشاورزان به شرکتها داده و مردم باید برای تغییر کشت زمینهای خود مبلغی را هم پرداخت کنند؛ در نتیجه از این طرح استقبال نشده است. برای انجام این موارد دولت باید برنامهای جایگزین برای فعالیت دامداری و کشاورزی مردم در نظر میگرفت که به دلیل وجود عدم برنامه در این زمینه تمامی اقدامات دولت شکست خورده است.
کاهش 11% آب مخازن پشت سدهای آزربایجان غربی
مدیر عامل شرکت آب استان آزربایجان غربی با اشاره به پر بودن تنها 31% ظرفیت سدهای استان از کاهش 11% میزان آب موجود در پشت سدها خبر داده است. بر اساس آماری که کیومرث دانشجو ارائه داده، سال پیش 801 میلیون مترمکعب آب در پشت سدهای آزربایجان غربی وجود داشته که این میزان امسال به 711 میلیون مترمکعب کاهش یافته است.
بحران آب در آزربایجان شرقی
بر اساس سخنان معاون محیط زیست و بهرهبرداری آب منطقهای آزربایجان شرقی به علت کاهش 21% آب ورودی به سدها و کاهش 50% منابع آب زیرزمینی استان، وضعیت اضطراری بر منابع آب آزربایجان شرقی حاکم میباشد.
مجتبی جلیلزاده با اشاره به کاهش 22% بارندگیهای پاییزه در آزربایجان شرقی نست به سال گذشته اشاره کرده و افزوده است که :کم بارشترین پاییز 50 سال گذشته را امسال تجربه کردهاییم که در صورت تداوم عدم بارش سال آینده با چالش جدی آب در زمینه تامین مصرف آب شیرین مواجه خواهیم بود. در بخش دیگری از سخنان معاون محیط زیست و بهرهبرداری آب منطقهای آزربایجان شرقی وی به افزایش 7% میزان تبخیر منابع آبی در تابستان امسال نسبت به مدت مشابه در سال گذشته و افزایش 20% نسبت به دراز مدت خبر میدهد.
مدیرکل هواشناسی آزربایجان غربی نیز در یکی از تازه ترین اظهارنظرهای خود از درگیر بودن %۷۵ سطح استان با خشکسالی شدید و متوسط خبر داده و گفته است: ۵۵% مساحت استان آزربایجان غربی را خشکسالی متوسط و %۲۰ آن را خشکسالی شدید فراگرفته است. به گفته صادق ضیائیان، وضعیت شهر اورمیه بدتر از دیگر مناطق است به طوری که %۸۴ درصد این شهرستان دچار خشکسالی متوسط و ۱۶% خشکسالی شدید است. دادههای رسمی دولت ایران حاکی از آن هست که آزربایجان غربی با کاهش ۹۲۳ میلیون مترمکعبی مخازن آب های زیرزمینی مواجه میباشد.
علاوه بر موارد ذکر شده باید خاطر نشان کرد که بر اساس آمار رسمی در استان آزربایجان غربی بیش از ۴۰.۰۰۰ چاه غیرمجاز وجود دارد که دولت ایران طی سالهای گذشته موفق به مسدود نمودن حدود ۳.۰۰۰ غیرمجاز شده است. کارشناسان بیطرف محیطزیستی افزایش زمینهای کشت را یکی از عوامل مهم مصرف بیش از اندازه آب معرفی میکنند، به باور آنان کاشت بسیاری از محصولات کشاورزی در ایران به هیچ وجه توجیه اقتصادی ندارد.