۱۳۹۳/۰۱/۰۱

روستاهای اورمیه، سلماس، سولدوز، سویوق‌بولاق و ... در معرض شوری آب شرب واقع شده اند

اومود اورمولو
بر اساس گفته‌های مدیر ستاد حوادث و مدیریت بحران آزربایجان غربی مساحت دریاچه اورمیه از 2 هزار کیلومتر مربع به 1628 کیلومتر مربع کاهش یافته و در عین حال آب شرب روستاهای مناطق اورمیه، سلماس، سویوق‌بولاق(مهاباد کنونی)، قوشاچای(نام جعلی میان دوآب)، سولدوز(نام جعلی نقده) و ... با شوری ناشی از خشک شدن دریاچه اورمیه مواجه می باشند.
محبوب زارغ طی مصاحبه‌ای که با خبرگزاری دولتی مهر داشته از بروز و شتاب گرفتن پدیده ریزگردهای نمکی در آزربایجان جنوبی خبر داده در عین حال مهمترین نکته ای که اشاره کرده بروز شوری آب هزاران روستای آزربایجان جنوبی می باشد.
بر اساس گفته های محبوب در شهر اورمیه 633 روستا، سلماس 158، سولدوز 96، سویوق‌بولاق 198، قوشاچای 194 و در کل بیش از 1.279 روستای آزربایجان جنوبی با خطر جدی شوری آب شرب ناشی از خشک شدن دریاچه اورمیه مواجه می باشند. 
در دیگر سو گفته های مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب روستائی آزربایجان غربی حاکی از تاثیر مستقیم خشک شدن دریاچه اورمیه بر تامین منابع آبی 183 روستای نزدیک دریاچه اورمیه می باشد. عیس کلانتری که به سمت ستاد نجات دریاچه اورمیه از سوی دولت ایران برگزیده شده از عدم بودجه لازم برای انجام اقدامات عملی لازم جهت شروع پروسه احیاء دریاچه اورمیه خبر داده است. این مسئله در حالی صورت می گیرد که دولت حسن روحانی در سفرهای انتخاباتی به شهرهای ترک نشینی همچون تبریز، اورمیه، اردبیل و ... در صورت پیروزی وعده احیاء دریاچه اورمیه را داده بود که علارغم گذشت 6 ماه از آغاز به کار دولت شاهد کوچکترین اقدام عملی نمی باشیم.
بر اساس نظر کارشناسان بی طرف محیط زیست و آب سدسازی دولت ایران در آزربایجان جنوبی، توسعه کشاورزی و افزایش سطح زیر کشت طی 34 گذشته به 2 برابر، مدیریت غلط منابع آبی و ... جزء مهمترین عوامل خشکاندن دریاچه اورمیه می باشد، اکنون بر روی دریاچه اورمیه 73 سد بزرگ و کوچک ساخته شده است.

۱۳۹۲/۱۲/۲۷

نماینده تبریز: با خشک شدن دریاچه اورمیه تبریز قابل سکونت نخواهد بود

اومود اورمولو
علیرضا منادی نماینده تبریز آزربایجان در مجلس ایران هشدار داد که در صورت مرگ دریاچه اورمیه نمک آن چشم همه ایرانیان را آزار خواهد داد و شهر تبریز نیز غیرقابل سکونت خواهد شد.
منادیان در ادامه سخنانش تاکید کرد که دریاچه اورمیه در حال احتضار بوده و حرف زدن های دولت ایران تاکنون کاری از پیش نبرده است. او گفت که موضوع دریاچه اورمیه می باید به عنوان یکی از شاخص های مهم برای شاه بیت اجرای اقتصاد مقاومتی بکار گرفته شود.
پرندگان مهاجر دیگر به دریاچه اورمیه نمی آیند
در دیگر سو بر اساس گفته های معاون محیط طبیعی اداره کل محیط زیست آزربایجان غربی مهاجرت پرندگان در فصل زمستان به دریاچه اورمیه بسیار کاهش یافته و تنها تعداد انگشت شماری از فلامینگوها در اطراف رودخانه نازلی چای تخم گذاری کرده‌اند که در قیاس با زمانیکه دریاچه اورمیه میزبان بیش از 4 هزار فلامینگو بود رقم بسیار ناچیزی می باشد. به سبب خشک شدن دریاچه اورمیه و گرفتار شدن فلامینگوها در بلورهای نمک در عین حال کمبود آرتمیا اورمیانا بیشتر فلامینگوها دریاچه وان ترکیه را برای تخم گذاری انتخاب می کنند.  بارها مسئولین دولت ایران در منطقه از مرگ تنوع زیستی بیش از 50% آزربایجان در صورت خشکاندن کامل دریاچه اورمیه خبر داده اند. 
بر اساس آمار و ارقام های غیرموثق دولت ایران اکنون بیش از 80% دریاچه اورمیه خشک گردیده و علارغم این مسئله تاکنون به جزء پروپاگاندای دولتی کوچکترین اقدام عملی در حوزه احیاء دریاچه اورمیه را شاهد نمی باشیم، حتی دولت حسن روحانی که در سفرهای انتخاباتی  به شهرهای ترک نشینی همچون تبریز،اورمیه،اردبیل و .. وعده احیاء دریاچه اورمیه را داده بود با گذشت بیش از 6 ماه از تشکیل کابینه وی به جزء برگزاری همایشهائی که طی 15 سال گذشته صدها بار شاهد این نوع به اصطلاح همایشها و سمینارها بوده‌ایم هیچ اقدام عملی موثری در جهت احیاء دریاچه اورمیه صورت نگرفته است. در حالیکه مسئله خشک شدن دریاچه اورمیه نیازمند نگاه ملی و فراملی می باشد دولت ایران با سیاست های زمین سوخته سعی در مبدل نمودن آزربایجان جنوبی به کویر نمک را به پیش می برد. 
کارشناسان بی طرف منطقه‌ای و جهانی سیاست های سدسازی دولت ایران در آزربایجان جنوبی و الخصوص حوضه دریاچه اورمیه، مدیریت غلظ منابع آبی و افزایش سطح زیر کشت طی 30 سال گذشته را جزء مهمترین عوامل تاثیرگذار در مرگ دریاچه اورمیه معرفی می کنند. بر اساس آمار و ارقام دولتی اکنون بیش از 73 سد در حوضه آبی دریاچه اورمیه ساخته شده است.
براستی دریاچه اورمیه تا چه زمانی خواهد توانست تعلل عمدی دولت ایران در قبال محیط زیست مناطق ترک نشین را به جان بخرد؟

۱۳۹۲/۱۲/۲۵

شنهای روان، ریزگردهای نمکی، شوری آب‌های زیرزمینی و .. از عواقب خشک شدن دریاچه اورمیه‌اند

اومود اورمولو
حسن عباس نژاد که در جلسه اعضای استانی شورای منطقه‌ای مدیریتی حوضه آبخیز دریاچه اورمیه شرکت داشت بروز پدیده‌های شن های روان، ریزگردهای نمکی، شوری آب های زیرزمینی... را از آثار و عواقب خشک شدن دریاچه اورمیه معرفی نمود. 
بنا به گفته های مدیر کل حفاظت محیط زیست آزربایجان غربی در برخی از روزهای سال تمامی پدیده‌های یاد شده در سواحل دریاچه اورمیه مشاهده شده که در صورت بی توجهی و تداوم پروسه خشک شدن دریاچه اورمیه می تواند ابعاد جدید و وسیعتری به خود گیرند، البته آقای عباس نژاد فراموش کرده‌اند مهاجرت میلیونها انسان از آزربایجان جنوبی را از جمله نتایج خشکاندن دریاچه اورمیه برشمارند.
وی از مهمترین موارد در بهبود شرایط دریاچه اورمیه را مدیریت منابع آب و اقتصادی کردن کشاورزی مطرح کرده، بنا به نظر کارشناسان محیط زیست در اثر سیاست های کشاورزی غلط دولت ایران در منطقه بسیاری از محصولاتی که کاشته میشوند از بعد اقتصادی مقرون به صرفه نمی باشند. بر اساس گفته های عباس نژاد تنها آب مازاد رودخانه سۏیۇق‌بولاق(مهاباد) به دریاچه اورمیه می ریزد و از دیگر رودخانه ها آبی به دریاچه اورمیه نمی ریزد.   
عباس نژاد در 21 اسفند نیز در گفتگو با سایت دولتی مهر از بی توجهی و عدم اقدام عملی دولت ایران و افزایش مشاوره‌های بی ثمر انتقاد کرده بود. ایشان اظهار نظرهای رسمی و مشاوره‌ها را بی ثمر ارزیابی نموده و از تعلل و عدم اجرای راه حل ها سخن گفته بودند. بنا به نظرات عباس نژاد افزایش مشاوره‌‌ها بدون اقدمات اجرائی فایده‌ای برای حل بحران دریاچه اورمیه ندارد. در دیگر سو مدیر کل حفاظت محیط زیست آزربایجان غربی مشاوره‌ها را بها‌نه‌ای برای فرصت سوزی در قبال دریاچه اورمیه ارزیابی کرده بود.
بر روی دریاچه اورمیه 73 سد ساخته شده و بر اساس نظر کارشناسان آب و محیط زیست بی طرف، سیاست سدسازی دولت ایران در آزربایجان جنوبی و الخصوص بر روی حوضه آبی دریاچه اورمیه جزء مهمترین عامل در خشکاندن دریاچه اورمیه می باشد. علارغم اینکه دولت حسن روحانی در سفر های انتخاباتی به شهرهای ترک نشینی همچون تبریز،اورمیه، اردبیل و ... وعده احیاء دریاچه اورمیه را داده بود با گذشت بیش از 6 ماه به جزء پروپاگاندای دولتی شاهد هیچ اقدام عملی نمی باشیم.