۱۳۹۰/۰۳/۲۸

تنها راه نجات دریاچه اورمیه تامین حقابه از رودخانه‌های اطراف است

تنها راه نجات دریاچه اورمیه تامین حقابه از رودخانه‌های اطراف است
یک استاد دانشگاه با بیان اینکه از چهار مصوبه دولت مبنی بر بارورسازی ابرها، انتقال آب از دریای خزر و رو دخانه ارس، بهینه کردن سیستمهای آبیاری در استان و دادن 20 درصد از حقابه دریاچه اورمیه از 35 رودخانه اطراف برای نجات دریاچه اورمیه (Lake Urmia) تنها مورد آخر عملی و قابل اجراست.
اسماعیل کهرم استاد دانشگاه در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: تنها راهکار نجات دریاچه  اورمیه برای جلوگیری از تبدیل باقی مانده آن به بیابان، تامین 20درصد از حقابه این دریاچه از 35 رودخانه اطراف است. باید تا دیر نشده و ذخیره آب پشت سدها زیاد است حقابه دریاچه اورمیه از این آبهای ذخیره شده تامین شود.
با بیان اینکه ظرفیت دریاچه اورمیه 31 میلیارد متر مکعب است  گفت: بسیار تعجب می کنم که رئیس سازمان محیط زیست با اعلام ظرفیت دریاچه اورمیه به میزان 1/3 میلیارد مترمکعب و وعده برای تآمین یک میلیارد متر مکعب از روشهای غیر اصولی نسبت به بهبود وضعیت این دریاچه امیدوار است.
وی با بیان اینکه یا مسئولان دانش کافی از وضعیت این دریاچه ندارند و یا دانسته با اعداد و ارقام غیر واقعی با افکار عمومی بازی می کنند افزود: دریاچه اورمیه در بهترین حالت در عمیقترین مکان 13 متر عمق داشته ولی در حال حاضر در عمیقترین مکان 5/2 متر عمق دارد آنگاه مسئولان از کاهش چهار متری عمق دریاچه اورمیه صحبت می کنند.
کهرم با اشاره به اظهارات کارشناسان هواشناسی مبنی بر عدم تطابق میزان آب وارد شده به دریاچه اورمیه با میزان نزولات در اثر بارورسازی ابرها تصریح کرد: اصولاً بارور سازی ابرها با این ابعاد در کشور ما امکان پذیر نیست و پدیده ای لابراتواری است.
به گفته وی، از چهار مصوبه دولت مبنی بر بارورسازی ابرها، انتقال آب از دریای خزر و رو دخانه ارس، بهینه کردن سیستمهای آبیاری در استان و دادن 20 درصد از حقابه دریاچه اورمیه (Urmiye Gölü) از 35 رودخانه اطراف برای نجات دریاچه اورمیه تنها مورد آخر عملی و قابل اجراست.
کهرم با بیان اینکه پیش از احداث سدها سالانه 5/5 میلیارد متر مکعب آب از طریق رودخانه های اطراف دریاچه اورمیه به این رودخانه وارد می شد افزود: حدود 5/1 میلیارد متر مکعب آب هم از طریق نزولات جوی به این دریاچه وارد می شد و مجموعاً سالانه هفت میلیارد متر مکعب آب به دریاچه اورمیه می ریخت.
وی یاد آور شد: اگر در حال حاضر تنها 20 درصد از آب این رودخانه‌ها به دریاچه اورمیه ریخته شود می توان امیدوار بود که حدود 10 میلیون متر مکعب آب به این دریاچه وارد می شود.
به اعتقاد کهرم، این اقدام بایستی تا پیش از شروع تابستان و افزایش میزان تبخیر آب از دریاچه اورمیه عملی شود تا مؤثر واقع شود ضمن اینکه میزان ذخیره آب در پشت سدهای موجود بر رودخانه های اطراف اورمیه در اردیبهشت و خرداد فراوان است.
وی با ابراز تاسف از اینکه استان آزربایجان غربی که دومین استان پر باران کشور است در شرف بیابانی شدن است گفت: در سالی که وزارت نیرو اقدام به احداث سدهای متعدد بر رودخانه های اطراف دریاچه اورمیه (Urumiye Gölü) کرد وزیر نیروی وقت به عنوان وزیر دوستدار محیط زیست انتخاب شد.
منبع خبر:
http://tinyurl.com/3wd7p4a    

۱۳۹۰/۰۳/۲۲

ریز گردهای موجود در هوای اورمیه به شش الی هفت برابر حد مجاز رسید

ریز گردهای موجود در هوای اورمیه به شش الی هفت برابر حد مجاز رسید
اورمیه: با وجود بارش باران در آخرین روز از هفته گذشته و صافی هوا مردم آزربایجان غربی بیشتر روزهای سال جاری به جای اکسیژن، خاک استنشاق کردند در حالی که مسئولان محیط زیست وضعیت امروز و چند روز آینده آب و هوای شهرهای استان را بحرانی اعلام کردند.
به گزارش خبرنگار مهر، مردم شهرهای استان آزربایجان غربی از بامداد روز یکشنبه میزبان دوباره ریزگردهای عربی بوده این درحالی است که براساس اعلام سازمان هواشناسی استان این پدیده تا اواخر روز دوشنبه ادامه خواهد داشت.
بروز پدیده گرد و غبار روند عادی زندگی مردم این استان را مختل کرده و در برخی مواقع به دلیل وضعیت خاص مردم از جمله مصدومان شیمیایی ساری داش (سردشت) شاهد بروز مشکلات اساسی در بخش سلامت مردم این منطقه هستیم این درحالی است که تاکنون در طول چند سال اخیر به نظر می رسد اقدامات چندان اساسی برای رفع این چالش بین المللی زیست محیطی صورت نگرفته است.
نکته قابل تامل اینکه هشدارهای زیست محیطی مسئولان، نمایندگان مردم آزربایجان غربی تنها به سوژه گزارش های خبری خبرگزاری ها و مطبوعات محلی استان تبدیل شده و به نظر می رسد تاکنون مشکلات و وضعیت هشدار گونه زیست محیطی استان در سطح ملی وبین المللی تاثیرات چندانی در راستای چاره اندیشی برای رفع این مشکل زیست محیطی در پی نداشته است.
به هر حال بروز این پدیده که در سالهای گذشته تنها تعداد معدودی از شهرهای کشور را درگیر کرده بود امروز به مشکل اساسی تمامی استانهای کشور تبدیل شده و وقت آن رسیده است که مسئولان بلند پایه با اتخاذ راهکارهای عملی و نشست های بین المللی در این خصوص چاره اندیشی کنند.
ستاد بحران در تمامی شهرهای آزربایجان غربی تشکیل یافت
مدیرکل محیط زیست آزربایجان غربی با هشدار جدی نسبت به وضعیت آب و هوای استان به دلیل بروز پدیده گرد و غبار در تمامی شهرهای استان بیان داشت: در حال حاضر ستاد بحران در شهرهای استان تشکیل جلسه داده و این موضوع در توسط فرماندران، روسای محیط زیست و دانشگاه علوم پزشکی تحت بررسی است.
حسن عباس نژاد با بیان اینکه گرد و غبار از کشورهای عربی از بامداد روز یکشنبه وارد شهرهای استان شده است اظهارداشت: هم اکنون شهرهای ساری داش (سردشت)، خانا (پیرانشهر)، ساووجبولاق (مهاباد)، اورمیه، سالماس (سلماس) و خوی را تحت تاثیر قرار داده و به مرور به سایر شهرها نیز نفوذ می کند.
وی بالاترین میزان آلودگی ثبت شده در شهرهای اورمیه ، ساری داش (سردشت) و خانا (پیرانشهر) را 1250 میکروگرم بر مترمکعب اعلام کرد و گفت: میزان استاندارد آلودگی هوا 150 میکروگرم بر مترمکعب است.
عباس نژاد با تاکید براینکه هم اکنون هوای استان در بالاترین وضعیت بحرانی قرار دارد افزود: در این راستا هوای موجود به دلیل خطرناک و ناسالم بودن برای تمام سنین به خصوص افراد دارای مشکل تنفسی بسیار مضرر است.
مدیرکل محیط زیست آزربایجان غربی با هشدار جدی نسبت به آلودگی هوا عنوان کرد: این امر به ابینه، سلامت انسانها، حیات وحش صدمه جدی وارد کرده و موجب کاهش شدید افق دید و بروز مشکلات اساسی برای شهروندان می شود.
به گفته عباس نژاد منشاء ریزگردهای عربی کشورهای عربستان و عراق بوده و در برخی مواقع نیز ار طریق مرز سوریه و اردن شاهد بروز این پدیده هستیم.
ریز گردهای موجود در هوای اورمیه به شش الی هفت برابر حد مجاز رسید
کارشناس مسئول آزمایشگاه های محیط زیست آزربایجان غربی اعلام کرد: ریزگردهای موجود در هوای شهر اورمیه در ساعت هشت بامداد یکشنبه به شش الی هفت برابر حد مجاز رسید.
پرویز آراسته در گفتگو با خبرنگاران افزود: در ساعت یاد شده ریزگردهای هوای شهر اورمیه به هزارو 190 میلی گرم در متر مکعب رسید که شش تا هفت برابر حد مجاز است.
وی اظهارداشت: ریزگردها موجود در هوای شهر اورمیه از نخستین ساعات بامداد روز یکشنبه از طرف شهرستان ساریداش (سردشت) به اورمیه نفوذ کرده و دامنه آن به شهرستان های سلماس و خوی نیز رسیده است.
سلماس در وضعیت هشدار قرار گرفت
رئیس اداره حفاظت محیط زیست سلماس در گفتگو با خبرنگاران با بیان اینکه گرد و غبار شهرستان سلماس را در وضعیت هشدار قرار داده است اظهارداشت: میانگین میزان گرد و غبار موجود در هوای شهرستان طی شش ساعت گذشته به هزار و 200 میکروگرم بر مترمکعب رسیده است.
مهران نظری میزان گرد و غبار موجود در هوای شهرستان سلماس را بالاتر از استاندارد جداول PIS ذکر کرد و بیان داشت: در صورتی که رشد غلظت گرد و غبار هوا با این شدت پیش رود احتمال رسیدن به وضعیت اضطرار نیز خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه میزان گرد و غبار و ریزگردهای موجود در هوای این شهرستان چهار برابر حد مجاز اعلام شده است، خاطرنشان کرد: افرادی که دارای مشکل تنفسی هستند و کودکان و سالمندان برای جلوگیری از بروز بیماریهای تنفسی از فعالیت در چنین هوایی پرهیز کنند.
نظری به سایر افراد نیز توصیه کرد در صورت خروج از منزل از فعالیت و یا حرکات ورزشی در این هوای اکیدا پرهیز کرده و از ماسکهای مناسب استفاده کنند.
مدیرشبکه بهداشت و درمان شهرستان سلماس نیز گفت: بیشترین اثراتی که گرد و غبارهای اخیر روی انسان می‌گذارد در سیستم تنفسی و مخاط بینی و چشم انسان است.
حمیدرضا جباری افزود: اثرات این پدیده در چشم به صورت خارش، سوزش، آب ریزش و افزایش حساسیت‌های ناحیه‌ی چشم و در بینی، حلق و گلو افزایش ترشحات دستگاه تنفسی فوقانی نمود پیدا می‌کند.
وی ادامه داد: این پدیده روی دستگاه تنفسی تحتانی و بیشتر در افرادی تأثیر می‌گذارد که دچار حساسیت‌های راه‌های تنفسی یا همان بیماری آسم هستند و در این افراد حالاتی نظیر تنگی نفس، سرفه، خس خس سینه مشاهده می‌شود.
مدیرشبکه بهداشت و درمان سلماس گفت: گرد و غبارها در درازمدت روی افردی که در معرض این پدیده قرار دارند گاهی به صورت بیماری انسداد مزمن مجاری تنفسی و همچنین چسبندگی ریه مشاهده می‌شود.
وی توصیه کرد: شهروندانی که دچار حساسیت‌های راه‌های تنفسی و به طور مشخص بیماری آسم و بیماری‌های مزمن ریه که بر اثر مصرف سیگار، قلیان و مواد تنباکویی ایجاد می‌شود هستند بهتر است در این روز از منزل خارج نشوند و اگر از کولرهای گازی استفاده می‌کنند فیلترهای کولرها را شسته تا این فیلترها بتوانند بیشتر در مقابل گرد و خاک محافظت کنند.
به گفته این مسئول افراد معمولی سعی کنند فقط از بینی تنفس کنند و از تنفس حلقی و دهانی خودداری و از انجام ورزش در این هوا خودداری کنند.
منبع خبر:
http://tinyurl.com/3ffry4t