۱۳۹۰/۰۶/۰۴

دریاچه اورمیه را چه کسی خشکانید؟ خشک سالی یا ترسالی؟

دریاچه اورمیه را چه کسی خشکانید؟ خشک سالی یا ترسالی؟
بی شک موضوع دریاچه اورمیه و علل و عوامل خشکانیدن آن جزء مواردی می باشد که همه روزه در سایتهای اینترنتی، روزنامه ها، تلویزیون و ... نکاتی در مورد علل عوامل انسانی و غیر انسانی دخیل در خشکانیدن این منطقه اکولوژیکی مورد بحث قرار می گیرد. ولی تاکنون مردم عادی و حتی متخصصین محیط زیست به یک سخن و نتیجه مشترک در مورد علل خشکانیده شدن دریاچه اورمیه نرسیده اند و هر از چندگاهی مدیای دولتی و یا غیردولتی مسئله ای را دلیل اصلی خشکانیدن دریاچه اورمیه معرفی کرده و سعی در انداختن توپ بر زمین دیگری دارد.
سوال اینجاست که وضعیت وخیم دریاچه اورمیه 10 سالی می باشد که زنگ خطر را برای دریاچه اورمیه بصدا درآورده چرا مسئولین دولتی و سازمانهای ذیربط یک تحقیق علمی در مورد علل خشکانیدن دریاچه اورمیه عرضه نکرده اند؟
علت نوشته فوق کامئنتی می باشد که در صفحه فیسبوک آقای غیاث آبادی در مورد دریاچه اورمیه منتشر شده است. ایشان چند صباحی می باشد که بین پان ترکیسم نقش بسته در ذهن خود و علت مرگ دریاچه اورمیه پل ارتباطی را ساخته و مطالبی در این مورد منتشر کرده اند. ایشان در صفحه شخصی خود چنین نوشته اند:
لطفاً به این گزارش سازمان آب نیز توجه فرمایید که شاخص بارندگی از 124 در 40 سال گذشته به 52 رسیده است. معضل اصلی فقط کمبود باران است و راه‌حل آن نیز شعارهای قومیتی نیست. به همراه این مطالب لینکی (1) نیز گذاشته اند.
با تحقیق و جستجوئی که بنده در منابع دولتی و غیر دولتی ذیربط در این مورد داشته ایم به مواردی رسیده ام که آنها را در زیر گردآوری می کنم:
بر اساس اطلاعات دولتی که سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی مرکز تحقیقات کم آبی و خشکسالی در کشاورزی و منابع طبیعی پایگاه ملی مدیریت خشکسالی کشاورزی در مورد نوسانات خشکسالی کشور بر مبنای بارش مهر تا پایان خرداد ماه 1390 منتشر ساخته است(2) آمارهای خشکسالی، بارش باران و تر سالی تمامی نقاط ایران پرداخته شده است. در اسکرین شاتی که بنده از این مقاله استخراج کرده و در مقاله نیز منتشر ساخته ام مشاهده می فرمائید نشان دهنده گستره خشکسالی مهر تا پایان خرداد ماه سال 90 بر اساس شاخص SPI می باشد. همانطور که ملاحظه می فرمائید منطقه دریاچه اورمیه در سال 1390 در ترسالی شدید(رنگ آبی پررنگ) گزارش شده است.
از آنجا که در پاییز سال گذشته میزان بارندگی در سطح کشور به میزان قابل توجهی پایین تر از میانگین بلندمدت بوده است به نظر می رسد بخش عمده ای از این ترسالی ناشی از بارندگی شش ماه گذشته باشد. بر اساس داده های سازمان هواشناسی بارندگی پاییز 89 نسبت به سال قبل در ایستگاه اورمیه حدود 50% و در ایستگاه تبریز حدود 60 % افزایش داشته است که ادعای فوق را تایید می کند. به عبارت دیگر در شش ماه گذشته بارندگی قابل توجهی در حوزه ی آبخیز دریاچه رخ داده است.
بر اساس نموداری که می توانید آن را در صفحه ی دوم گزارش فوق مشاهده کنید، درصد بارندگی مهر تا خرداد 1390 برای دو استان آزربایجان شرقی و آزربایجان غربی نسبت به میانگین بلندمدت به ترتیب حدود 90 و 100 درصد است گرچه بر اساس نمودار صفحه ی سوم نسبت به سال گذشته کاهش داشته است. این بدان معنا است که در دو سال گذشته میزان بارندگی در حوضه ی آبخیز دریاچه اورمیه بیشتر از میانگین بلندمدت بوده است.
آخرین مشاهدات مرتبط با تراز سطح آب دریاچه ی اورمیه کاهشی بیش از یک متر (تا دو متر) را پایان بهار 1390 نشان می دهد (3). مساحت دریاچه اورمیه نیز کاهش داشته است(4).
بر اساس گزارش فائو(5) از پیش بینی شرایط بارندگی در سال های پیش رو، دریاچه ی اورمیه در منطقه ای قرار دارد که پیش بینی می شود تحت تاثیر تغییرات اقلیمی قرار بگیرد و از نظر میزان بارش افت کند.
به بیان ساده در طی دو سال گذشته در حوضه آبخیز دریاچه اورمیه بارندگی قابل قبولی داشته ایم و در عین حال به صورت متوسط روند کاهشی تراز سطح آب و مساحت دریاچه اورمیه  حفظ شده است. این در حالی است که بر اساس گزارش فائو پیش بینی می شود منطقه ای که دریاچه اورمیه در آن قرار داد از نظر بارندگی در آینده نامطلوب باشد.
تنها کاهش باران به تنهائی نمی تواند عامل اصلی خشکانیده شدن دریاچه اورمیه، گرچه که آمارها از وجود بارش باران متوسط در 2 سال گذشته دارند. طی چند سال گذشته بدون در نظر گرفتن حق آبه دریاچه اورمیه در حوضه آبخیز دریاچه اورمیه بیش از 80 سد ساخته شده است. سطح زیر کشت زمینهای کشاورزی طی چند سال گذشته 2 برابر شده اند. جمعیت منطقه چند برابر افزایش یافته است. و بسیاری از عوامل دیگر به ترتیب از مهمترین عوامل خشکانیده شدن دریاچه اورمیه می باشد.
در نوشته فوق از بعضی موارد منتشر شده در سایت تغیرات اقلیمی (6) استفاده کرده ام.
اومود اورمولو
1-    http://www.mediafire.com/?ipeiit7si16i26a
2-    http://ncadm.ir/images/NCADM/PDF/khordad90.pdf
3-    http://www.climatechange.ir/images/lakeusd.gif
4-    http://www.climatechange.ir/images/urmia-june2011-2010.png
5-    http://www.fao.org/docrep/014/i2096e/i2096e.pdf
6-    http://www.climatechange.ir

Take Action! Send a letter to United Nations Secretary General Mr. Ban Ki-moon

Please send the letter to United Nations Secretary General Mr. Ban Ki-moon. It will take only 1 minute of your time. You can do it on 4 steps:
1-Click here to contact United Nations
2-Copy and Paste the letter below
3-Write your name and country
4-Send!
5-Then, send the same information to United Nations Environment Programme (UNEP) at unepinfo@unep.org
Subject: Lake Urmia Is Drying Up! Help Save Lake Urmia (Azerbaijan, Iran)
Dear Secretary General,
Lake Urmia, the largest lake in the Middle East and one of the environmental wonders of the world, is registered as Biosphere Reserve by UNESCO and listed as a wetland of international importance under the 1971 Ramsar Convention. Over the last several years, Lake Urmia has shrunk significantly and its depth has fallen by seven meters. According to experts, if the lake completely dries up, a vast amount of salt will be released into the atmosphere resulting in an ecological catastrophe not only in Azerbaijani cities of Iran but also, in neighboring countries such as Turkey and Azerbaijan.
By sending this letter  I call on United Nations Secretary General Mr. Ban Ki-moon, UNESCO, United Nations Environment Programme (UNEP), and the Iranian Government to take immediate actions to fulfill their commitments to preserve Lake Urmia. The Iranian government should expedite the conserving and water transferring plans. The action plan should be launched and implemented immediately to be effective in protecting the Lake’s flora and fauna. This environmental catastrophe must be stopped before it is too late.
Thank you!
Your name:
Your city and country:
Source

۱۳۹۰/۰۶/۰۲

انتقال آب به دریاچه اورمیه پنج سال طول می کشد

انتقال آب به دریاچه اورمیه پنج سال طول می کشد
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست:
انتقال آب به دریاچه اورمیه (Lake Urmia) پنج سال طول می کشد / وزارت نیرو به وظایف خود عمل کند
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت که حداقل پنج سال طول می کشد تا پروژه انتقال آب به دریاچه اورمیه تکمیل شود و اب به دریاچه اورمیه منتقل شود.
محمدجواد محمدی زاده در گفت و گو با خبرنگاریها گفت: علاقه داشتم که دوفوریت طرح انتقال آب به دریاچه اورمیه به تصویب برسد. در هرصورت این طرح به صورت عادی بررسی خواهد شد.
او ادامه داد: چیزی که دولت به دنبال آن است، جا به جایی حوضه به حوضه آب است که در حال انجام است. حداقل پنج سال طول می کشد و 700 میلیون متر مکعب آب از حوضه های دیگر به حوضه ابریز اورمیه می آورد.
محمدی زاده از دیگر برنامه ها برای احیای دریاچه اورمیه گفت: برنامه دیگری که امسال شروع شده و حداقل سه سال طول می کشد، اصلاح روش های آبیاری در کشاورزی است. حدود یک میلیارد مترمکعب صرفه جویی در مصرف آب کشاورزی خواهد شد.
او یادآور شد: بارور کردن ابرها برنامه دیگری است که همین امسال هم انجام شد و نتیجه بخش بود.
پنج سال دیگر مشکل دریاچه اورمیه رو به بهبودی می رود
معاون رئیس جمهوری خاطر نشان کرد: ما فکر می کنیم که از سال آینده روند بازگشت دریاچه ارومیه به وضعیت قبلی شروع شود و اگر برنامه ها خوب پیش برود و تکالیف وزارت نیرو به خوبی اجرا شود، فکر می کنیم تا پنج سال آینده به نتیجه خواهد رسید و مشکل دریاچه ارومیه حل شود.
او ادامه داد: در حال حاضر وضعیت به دلیل گرم بودن هوا و تبخیر فوق العاده زیاد و کاهش میزان بارندگی به نسبت سال های گذشته، دریاچه در یکی از بدترین اوضاع ممکن است. درجه حرارت حدود دو درجه نسبت به سال های گذشته افزایش پیدا کرده که به وضعیت نامساعد دریاچه دامن زده است. الان دریاچه اورمیه (Urmiye Gölü) در حداقل آبی به سر می برد و امیدواریم با آغاز فصل پاییز و بارندگی ها، وضع دریاچه کمی بهتر شود.
وزارت نیرو به تکالیفش عمل کند
محمدی زاده خاطر نشان کرد: جا به جایی حوضه به حوضه، اصلاح روش های آبیاری، تامین حقابه از طریق سدها و بارورسازی ابرها تکالیف وزارت نیرو هستند که این وزارتخانه باید به تکالیفش عمل کند.
او درباره اعتبارات احیای دریاچه اورمیه گفت: اعتبارات این طرح از چند محل تامین خواهد شد. یکی از آنها بودجه کنترل رودخانه های مرزی است. انتقال آب از رودخانه زاب در کردستان به ارومیه (Urmia) نیز بودجه جداگانه دارد اما انتقال از حوضه رودخانه ارس، به تازگی مطالعات آن به پایان رسیده و هنوز اعتبارات آن تامین نشده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: در زمینه تامین اعتبارات اصلاح روش های آبیاری کشاورزی نیز، نگرانی وجود ندارد و به میزان کافی از شبکه بانکی اعتبارات در نظر گرفته شده است.
انتقال آب از کردستان منتقدی ندارد
محمدی زاده در پاسخ به این پرسش که «با توجه به منتقدان فراوان طرح انتقال حوضه به حوضه آب، آیا این طرح عملی است؟» گفت: انتقال آب از حوضه آب شیرین رودخانه زاب در منطقه کردستان اصلاً منتقدی ندارد اما در انتقال از حوضه رودخانه ارس، منتقدانی دارد که اگر در صورت اینکه مطالعات به طور کامل جواب دهد اجرا خواهد شد.
او ادامه داد: انتقال آب از رودخانه زاب 15 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و اتمام پروژه انتقال آب از این حوضه، پنج سال طول می کشد
منبع خبر:
http://tinyurl.com/3khmlqm
بنا به مستندات علمی که در وبلاگ اخبار دریاچه اورمیه نیز بارها منتشر شده است دریاچه اورمیه روندی سه مرحله ی را طی می کند که در نتیجه اقدامات انسانی و غرانسانی که در حوضه مدیریت حوضه آب دریاچه اورمیه صورت گرفته است دریاچه اورمیه در مرحله سوم قرار گرفته است. تعادل اکولوژیکی دریاچه اورمیه بکلی متغییر شده است. عوامل انسانی و غیر انسانی آنقدر بر دریاچه اورمیه فشار وارد کرده اند که دریاچه اورمیه از تعادل اولیه خارج شده است و به بنا به آمارها برعکس گفته میران دولتی روزهای بسیار سختی را در پیش رو خواهد داشت. به احتمال بسیار زیاد در صورت ادامه این روند بیش از چند سا به طول نمی انجامد که با بیان بزرگی از نمک روبرو خواهیم شد.
دریاچه اورمیه به تامین آب فوری نیاز دارد، برنامه ای 5 ساله بیشتر برای درمان کم آبی 20 میلیارد متر مکعبی دریاچه اورمیه لزم می باشد.

۱۳۹۰/۰۶/۰۱

آقای رضا مرادی غیاث آبادی و دریاچه اورمیه

بی شک نام آقای رضا مرادی غیاث آبادی بر بسیاری از دوستان آشنا می باشد. ایشان هر از چند گاهی مطالبی در مورد تاریخ این منطقه جغرافیائ منتشر می کنند. در تازه ترین مطلبی که در سایت شخصی ایشان همین چند دقیقه پیش منتشر شده است. در مقاله ای به نام پان‌ترکیسم: آمیزه‌ای از جهل و جعل(1) زمین را به زمان بافته اند که بافته های ذهنی تاریخ گذشته خود را در با پوشاندن لایه نازکی از تعقل به خورد خواننده ناآگاه دهند. موضوعی که به آن خواهم پرداخت جواب گوئی به آنچه که ایشان در مقاله خود نگاشته اند نیست بلکه در جائی از مقاله بحث را از پان ترکیسم به دریاچه اورمیه کشانده و چنین نوشته اند:
جعل‌کاری دیگر پان‌ترکان در زمینه کم‌آبی دریاچه ارومیه است. چنین وانمود می‌کنند که دست فارس‌ها در کم آبی و خشکیدن دریاچه با ساختن سدهای متعدد دخیل است. اما در کشور و دولت فخیمه ترکیه هیچ اثری از خشکسالی و خشکیدن دریاچه‌ها دیده نمی‌شود. به عبارت دیگر اینان حتی در بدیهی‌ترین وقایع نیز که خشکسالی باشد، به دنبال توطئه فارس‌ها می‌گردند تا پیروان ساده دل را فریب دهند و با نشان‌دادن غولی سهمگین آنان را همراه خود سازند. رسانه‌های پان‌ترکان در این اواخر آکنده از اخبار و ادعاهای محیرالعقول در زمینه دریاچه ارومیه است. در یک نمونه، به عکسی(2) برخورد کردم که با جعل و دستکاری، آشکارا جنوب دریاچه ارومیه را کم‌آب‌تر و شرق دریاچه وان در ترکیه را پرآب‌تر نشان داده بودند تا بدین وسیله توجه توده‌های غافل را به قبله‌گاه خود که ترکیه باشد، جلب کنند. آنان در توضیحات عکس بگونه‌ای سخن رانده‌اند که گویی این دو  دریاچه، هم عمق برابر، هم غلظت نمک برابر، هم دبی آب برابر و هم حوزه آبریز برابر دارند.
بنده از منبع عکسی که ایشان آن را ساخته و پرداخته به اصطلاح پان ترکیسم می دانند اطلاع دقیقی ندارم  ولی با کمی وب گردی به منبع اصلی عکس فوق رسیدم. منبع اصلی عکس مربوط به سایت معتبر Earth Snapshot می باشد. این سایت در تصویری که در تاریخ 29 اکتبر 2010 از دریاچه اورمیه منتشر ساخته است(3) حقیقی بودن آنچه که آقای غیاث آبادی ساخته دست شیطانی به نام پان ترکیسم می داند را به کلی رد می کند و داستان ماهی گرفتن از آب گل آلود را تا حدودی روشن می سازد. منابع دیگر هم هست که در آن تاریخ از دریاچه اورمیه منتشر شده است که دوستان می توانند مطالعه کنند. احتمالی که بنده می دهم آقای غیاث آبادی دیشب از طریق گوگل ارث تصویر دریاچه اورمیه راذخیره کرده باشند. در مورد عکس توضیحی نمی دهم که خود گویای واقعیت می باشد.
آقای غیاث آبادی در مورد دریاچه اورمیه در جائی دیگر از مطلب خود چنین نوشته اند:
این در حالی است که اصولاً هیچکس مسبب خشک شدن دریاچه ارومیه نیست جز خشکسالی و کاهش بارندگی‌ها. حتی اگر تمامی سدهایی که بر روی حوزه آبریز دریاچه ارومیه بسته شده‌اند، تخریب گردند و تمامی ساکنان شهرهای ارومیه، مهاباد و بوکان از تشنگی هلاک گردند، آب حاصل از سدها در بهترین شرایط ممکن، تنها یک صدم گنجایش دریاچه ارومیه، و در شرایط عادی فقط یک هزارم آنرا تشکیل خواهد داد. 
در اینجا باید از آقای غیاث آبادی پرسید که منبع این اضهار نظر و نظریه شما چیست که هیچ کس مسبب خشک شدن دریاچه اورمیه نمی باشد؟ بر اساس کدام مقاله علمی و تحقیقی این سخن را بر زبان می آورید؟
و بسیاری از سوالات دیگری که به صورت گذار ادعائی بزرگ را مطرح کرده و با تردستی از کنار آن رد شده اند.
بنده منتظر منابع علمی – تحقیقی آقای غیاث آبادی در مورد دریاچه اورمیه هستم، اگر مطلب علمی-تحقیقی دال بر گفته های خود منتشر بکنند حتماً بنده نیز بیشتر از زمینه علمی و تحقیقی به موضوع خواهم پرداخت.
اومود اورمولو 
1-    http://ghiasabadi.com/pan-turkism.html
2-    منبع عکس:
http://www.mediafire.com/i/?ipeiit7si16i26a
3-    منبع تصویر:
http://www.eosnap.com/image-of-the-day/greenish-lake-urmia-ringed-by-white-salt-flats-iran/

۱۳۹۰/۰۵/۳۰

مهاجرت روستائیان اطراف دریاچه اورمیه

مدیر کل محیط زیست استان آزربایجان غربی درخصوص مشکلات زیست محیطی دریاچه اورمیه گفت: برخی از روستاهای شرقی دریاچه اورمیه (Lake Urmia) به دلیل مشکلاتی که وجود داشت به شهرهای اطراف این دریاچه مهاجرت کردند . حسن عباس نژاد درخصوص مشکلات دریاچه اورمیه و بحران این دریاچه بر اثر خشک شدن آن خاطرنشان کرد: در حال حاضر نگرانی ما از خشک شدن دریاچه اورمیه است و اینکه در پی آن ریزگردهای نمکی به وجود می آیند که بر اثر آن دشت ‌های حاصلخیز منطقه آسیب می بیند و در واقع وجود این ریزگردها برای مردم این منطقه مشکلات زیانباری به دنبال دارد. وی همچنین در خصوص تشکیل ستاد ملی با حضور دستگاه های مرتبط با موضوع دریاچه اورمیه اظهار داشت: نخستین جلسه شورای منطقه‌ ای مدیریت جامع حوزه آبریز دریاچه اورمیه با حضور قائم مقام معاون عمرانی وزارت کشور، معاون وزیر جهاد کشاورزی، استانداران سه استان آزربایجان غربی، آزربایجان شرقی و استاندار استان کردستان برگزار شد. مدیر کل محیط زیست استان آزربایجان غربی ادامه داد: در این جلسه از اعضای ستاد ملی و شورای منطقه ای دعوت شد ضمن اینکه استانداران حول دریاچه ارومیه (Urmiye Gölü) نیز در جلسه حضور داشتند و موضوع مشکلات زیست محیطی دریاچه اورمیه مورد بررسی قرار گرفت، از طرفی برای حل مشکلات این دریاچه اعتباراتی تخصیص داده شد. وی در ادامه افزود: در این جلسه صورت جلسه ای تنظیم شد و اعضای وزارت خانه های جهاد کشاورزی و نیرو نامه ای را برای شخص رئیس جمهور تنظیم کردند که محتوای این نامه در خصوص تأمین اعتبارات پروژه های دریاچه اورمیه است. عباس نژاد تصریح کرد: همچنین شورای ملی نجات دریاچه اورمیه در جلساتی که در قالب ستاد اجرایی این دریاچه تشکیل شده است در راستای بهبود روش آبیاری، کاربری ‌ها، جلوگیری از تخصیص آب به منابع جدید، برخورد با موارد غیرقانونی در مصرف آب، اننتقال آب و بارورسازی ابرها مورد تاکید و توجه قرار گرفته است. وی ادامه داد: البته برخی از پروژه های دریاچه ارومیه (Lake Orumiyeh) می بایست از محل اعتبارات دستگاه های مربوط تامین شود که این امر در حال انجام است. 10 استان درگیر مشکلات دریاچه اورمیه هستند مدیر کل محیط زیست استان آزربایجان غربی تأکید کرد: نزدیک 10 استان درگیر مشکلات دریاچه اورمیه هستند که طبیعتا مشکلات بر زندگی مردم منطقه تأثیر می گذارد به طوری که برخی از روستاها در قسمت شرقی دریاچه ارومیه به دیگر شهرهای اطراف آن مهاجرت کردند. عباس نژاد با بیان اینکه غبار نمک بر کشاورزی مردم این منطقه اثر می گذارد، اظهار داشت: البته مردم این منطقه آنقدر از آب های زیر زمینی حداکثر بهره برداری را کرده اند که این امر یکی از مشکلات زیست محیطی دریاچه اورمیه است. از طرفی ما با موضوع استفاده از سفره های آب زیر زمینی در اطراف دریاچه اورمیه به شدت برخورد می کنیم و این موضوع در حال پیگیری است. مدیر کل محیط زیست استان آزربایجان غربی حل مشکلات دریاچه اورمیه (Urumiye Gölü) را به تأمین اعتبار آن دانست و افزود: این امر بستگی به تامین اعتبار دارد که نبض آن در دست وزارت کشاورزی و نیرو است و برابر قانون نظارت نیز بر عهده محیط زیست قرار دارد. وی دریاچه اورمیه را مهم ‌ترین اکوسیستم‌ تالابی کشور عنوان کرد و افزود: اهمیت دریاچه اورمیه  به حدی است که بیش از این باید به مشکلات آن توجه کرد.
به رغم تمامی این سخنان خوب و زیبا تاکنون قدمی در راه احیای دریاچه اورمیه از سوی دولت برداشته نشده است. و وضعیت بحرانی دریاچه اورمیه هر روز بدتر از دیروز می شود، گوئی دریاچه اورمیه خشکانیده می شود.