۱۳۹۰/۰۸/۰۶

تصویری از آخرین وضعیت دریاچه اورمیه

آخرین تصویر هوائی گرفته شده از دریاچه اورمیه نشان می دهد که بیش از 70% نیمه جنوبی دریاچه اورمیه این نگین آزربایجان خشک شده است. تاریخ عکس 23 اکتبر می باشد. 
هر روز در خبرگزاری های از تصویب چندین میلیارد ریال برای جلوگیری از خشکانیدن دریاچه اورمیه اخباری منتشر می شود ولی نکته اینجاست که تمامی این تصویب ها فقط حرف می ماند و از 10 سال پیش تا به اکنون تنها یک قدم در راه جلوگیری از مرگ دریاچه اورمیه برداشته نشده است، گوئی دریاچه اورمیه محکوم به مرگ می باشد. برای نام خلیج عربی به سریعترین حالت ممکن اسامی ترکی بسیاری از مکانها با تغییر نام به خلیج عربی مبدل گشت و هزاران میلیارد تومان هزینه ملی صرف چاپ کتاب، برشور، ساخت فلیم، جشنواره و ...شد در دیگر سو هنوز دست هائی سعی در خفه کردن دریاچه اورمیه دارند. 

۱۳۹۰/۰۸/۰۲

بيش از 3000 کيلومتر مربع درياچه اورميه، شوره زار شده است

بيش از 3000 کيلومتر مربع درياچه اورميه، شوره زار شده است
مدير کل حفاظت محيط زيست آزربايجان غربی گفت: برخلاف ادعاهاي برخي رسانه‌ها در خصوص بحراني بودن وضعيت گوزن زرد جزيره اشک درياچه اورميه، تلفات اين گونه غيرطبيعي و بحراني نيست.
به گزارش (ايسنا)، "حسن عباس نژاد" در نشست با خبرنگاران رسانه‌ها از طرح آبرساني به درياچه اورميه خبر داد و افزود: سال‌هاي گذشته آبرساني به صورت دستي انجام مي‌شد اما امسال با تصويب طرح آبرساني به جزاير درياچه اورميه، با لوله‌اي به طول 19 کيلومتر، آب را به جزاير انتقال خواهيم داد. 
به گفته عباس نژاد، اين طرح با اعتباري بالغ بر 750 ميليون تومان اجرا خواهد شد؛ اجراي اين طرح، سال آينده به اتمام خواهد رسيد. 
وي همچنين به مشکل کم آبي در جزيره اشک درياچه اورميه، اشاره کرد و گفت: بيش از 3000 کيلومتر مربع از درياچه اروميه به شوره زار تبديل شده است. 
مدير کل حفاظت محيط زيست آزربايجان غربي همچنين به بارش‌هاي اخير استان، اشاره کرد و گفت: با توجه به بارندگي هاي صورت گرفته، در حال حاضر جزاير پارک ملي درياچه اورميه از وضعيت پوشش گياهي مناسبي برخوردار است!. 
عباس نژاد، تعداد گوزن زرد در جزيره اشک را 321 راس عنوان کرد و افزود: دو سال پيش 70 راس گوزن زرد را به ايستگاه‌هاي ديگر انتقال داده و امسال 10 راس ديگر را نيز به چهار محال بختياري انتقال خواهيم کرد. 
وي با اشاره به وجود نداشتن گونه مهاجم گوزن زرد و قوچ و ميش در جزيره کبودان، اظهار داشت: در جزيره اشک درياچه اورميه، شرايط زيست جانوران گوناگون کاملا طبيعي بوده و هيچ مورد مشکوکي هم مشاهده نشده است. 
عباس نژاد با انتقاد از برخي رسانه‌ها مبني بر اطلاع رساني‌هاي نادرست از وضعيت جزاير درياچه اورميه، بيان کرد: برخلاف گفته‌هاي رسانه‌ها، تلفات در بين گوزن‌هاي جزيره اشک، بحراني و غيرطبيعي نيست. 
مدير کل حفاظت محيط زيست آزربايجان غربي ادامه داد: از 321 راس گوزن تنها 8 راس مرده‌اند که تلفات آنها عمدتا ناشي از کهولت سن، مار گزيدگي، نزاع در جفت يابي و حادثه طبيعي بوده است. 
وي خاطرنشان کرد: با وجود شرايط بحراني درياچه اورميه، افتخار بزرگ ما اين است که شرايط زيستگاهي را در جزيره اشک فراهم کرده‌ايم. 
عباس نژاد همچنين از احياي تمام تالاب‌هاي درياچه اورميه خبر داد و عنوان کرد: تالاب يادگارلو بعد از 20 سال آبي گيري شده و تالاب قوپي بابا علي نيز تا پايان سال جاري آبگيري خواهد شد. 
مدير کل حفاظت محيط زيست آزربايجان غربي همچنين در اين جلسه از نصب اولين سامانه پايش آنلاين رودخانه شهر چاي اورميه براي اولين بار در کشور با هدف جلوگيري از ورود آلاينده‌ها به درياچه اورميه خبر داد. 
وي ادامه داد: اين سامانه با اعتباري بالغ بر 2 ميليارد و 500 ميليون ريال با دو ايستگاه در خروجي سد شهرچايي و خروجي شهر اورميه نصب شده و پيش بيني مي شود تا بهمن ماه سال جاري آماده راه اندازي شود. 
عباس نژاد از سامانه پايش جزيره اشک خبر داد و افزود: اين سامانه با هدف مديريت زيستگاه و گونه گوزن زرد با دوربين‌هاي مدار بسته صورت مي‌گيرد. 
مدير کل حفاظت محيط زيست آذربايجان غربي با اشاره به افزايش آمار قوچ و ميش در جزيره کبودان، گفت: امسال با هماهنگي سازمان مرکزي و با توجه به بررسي‌هاي انجام شده توسط کارشناسان، مجوز شکار 20 عدد قوچ و ميش را گرفته‌ايم در حالي که در سال گذشته مجوز 40 عدد صادر شده بود. شکار در اين مناطق با نظارت کامل سازمان صورت خواهد گرفت. 
عباس نژاد خاطرنشان کرد: مجوز شکار قوچ و ميش هم براي شکارچيان داخل و خارج کشور به منظور تعديل جمعيت اين گونه صادر شده است. از آنجا که گوزن زرد در معرض انقراض قرار دارد، مجوزي براي شکار اين گونه صادر نشده است. 
"ناصر نصرتي"، کارشناس مسئول حيات وحش نيز در ادامه اين جلسه با اشاره به اين‌که گوزن زرد، بومي ايران است، گفت: امسال با سرشماري صورت گرفته از پارک ملي درياچه اورميه بين 300 تا 350 گوزن در اين پارک زيست مي‌کنند. 
وي، مديرت حيات وحش را از جمله اهداف اين سرشماري دانست و افزود: در دهه اول مهر ماه سال جاري با سرشماري صورت گرفته 1337 قوچ و ميش وحشي در پارک ملي درياچه اورميه در حال زيست هستند. 
کارشناس مسوول حيات وحش با اشاره به بهره برداري بيش از اندازه از آب‌هاي زيرزميني، گفت: در سال 87، 6 ميليارد و 500 ميليون ليتر اضافه برداشت از آب‌هاي زيرزميني صورت گرفته بود که اين امر باعث بروز کم آبي در پارک ملي درياچه اورميه گرديده بود.
منبع خبر:
http://tinyurl.com/3hdoryq

۱۳۹۰/۰۸/۰۱

از درياچه اورميه فقط ۱۵درصد باقی مانده

گزارش / روزنامه تهران‌ امروز / زهرا کشوری
هنوز هم شنيده مي‌شود كه مرگ درياچه اورمیه تبعات انساني و اجتماعي زيادي به دنبال خواهد داشت. اما بايد آب پاكي را روي دست همگان ريخت. آژير مرگ درياچه اورميه به صدا درآمده و تبعات انساني آن هم شروع شده است.
۸۵ درصد آب درياچه اورميه خشك شده و ۱۵ درصد آن هم در نمك غرق شده‌است. از دل پرواز اورميه- به تهران كه نگاه كني درياچه اورمیه را چون تشتي مي‌بيني كه آخرين قطره‌هاي آب آن در يك سو جمع شده است. اين آخرين پرده از قصه تلخ درياچه اورميه است اما مسئولان همچنان براي نجات درياچه اورميه در حال رايزني و بحث باهمديگر هستند. اين درحالي است كه زنگ خشك شدن درياچه اورميه درست ۱۰ سال پيش به‌صدا درآمد. البته آن روز در نهايت خوشبيني خشك شدن درياچه را در ۲۰ سال آينده تخمين زدند اما عمر درياچه اورمیه در نهايت به يك دهه ختم شد. با اين وجود مسئولان هنوز سردرگم طرح‌هاي ناكارآمدي هستند كه قرار است بزرگ‌ترين درياچه شور كشور را نجات دهد. آنها هر روز يك طرح جديد روي ميزخود مي‌گذارند در اين ميان سه استاندار استان آزربايجان غربي، آزربایجان شرقي و كردستان هم شروع به سهم‌خواهي كرده‌اند. استاندارها سعي مي‌كنند تا هريك سهم كمتري را روانه درياچه اورميه كنند. وعده‌هاي وزارت نيرو هم هرروز تغيير مي‌‌كند. در حالي كه خبرهاي رسيده از سوي كارشناسان سازمان محيط زيست از موافقت وزارت نيرو خبر مي‌دهد.
از سوي ديگر كارشناسان نام‌آشناي محيط‌زيست چون «محمد درويش» شك ندارند انتقال حوزه به حوزه به بحران ‌هاي ديگري منجر خواهد شد. از سوي ديگر به رغم هشدارهايي كه در ۱۰ سال گذشته داده شده زمين‌هاي كشاورزي اطراف درياچه اورميه نه‌تنها افزايش يافته است كه پشتوانه آبي كه در پشت سدها جمع شده از ديم به آبي تغيير كشت داده‌اند تا شيره جان زمين تا آخرين قطره مكيده شود و هيچ راهي براي بازگشت درياچه‌اي كه حداقل ۶۰۰ هزار سال دارد باقي نماند. راهكارهايي كه امروز روي ميزمديران مي‌رود در دولت نهم هم روي ميزبوده است. 
از ميان برنامه‌هاي هفت‌سال گذشته تنها باروركردن ابرها اجرايي شده كه تاثير آن توسط بسياري از دستگاه‌هاي دولتي زير سوال رفته است. البته حتي اگر باراني هم از قبل باروركردن ابرها به درياچه اورمیه رسيده نتوانسته دردي از آن را درمان كند. آرتيما درياچه اورمیه  كه مي‌توانست علاوه بر بازارهاي داخلي سهمي هم در بازار جهاني داشته باشد به گفته«ناصر آق» كارشناس مركز مطالعات آرتيما اروميه به كلي از بين رفته و حالا بايد به دنبال راه‌حلي براي پرورش مصنوعي آن در جنوب كشور بود. از ۴۰ هزار فلامينگويي كه به گفته اسماعيل كهرم پرنده‌شناس نام‌آشنا هرساله بر پهنه درياچه اورميه به پرواز درآمدند هم خبري نيست! هرچند در برخي از روزنامه‌ها نوشته شده كه فلامينگو‌هاي اورميه به درياچه «وان» تركيه رفته‌اند اما كارشناسان حدس مي‌زنند كه بخشي از آنها به تالاب‌هاي مركزي كشور پناهنده شده باشند. 
از ۲۰ هزار پليكان ساكن درياچه اورمیه هم خبر خوشحال كننده‌اي در دست نيست. «ناصريوسفي» مدير پارك ملی درياچه اورميه مي‌گويد: «اين پرندگان به تالاب‌هاي اقماري درياچه رفته‌اند.» اما ناصرآق كارشناس مركز مطالعات آرتيما اورميه اعتقاد دارد كه تالاب‌هاي اقماري آنقدر بزرگ نيستند كه بتوانند اين همه پرنده را در خود جا بدهد. روزگاري مي‌شد هزاران پليكان را لابه لاي تاكستان‌هاي اطراف درياچه اورمیه ديد اما حالا خود تاكستان‌ها هم در حال مرگ هستند. 
حيات وحش ! 
حيات وحش ۱۲۰ جزيره درياچه اورميه در حال حاضر شرايط بدي ندارند. هرچند خشك شدن درياچه اورمیه و افزايش وسعت جزاير و ايجاد زمين‌هاي باتلاقي به مرگ تعدادي از آنها منجر شده است. جزاير محل زندگي زيباچشماني چون ميش، قوچ، گوزن زرد و... هستند. حيواناني مهاجر دوست كه جان مي‌دهند تا از دل جزاير بيرون بزنند و سرزمين‌هاي ديگر را كشف كنند اما بر سر راه آنان باتلاق‌هاي نمكي وجود دارد كه به مرگ آنها دچار مي‌شود. 
از سوي ديگر با خشك شدن كامل درياچه اورمیه از دل درياچه بيرون خواهند زد و جز‌مرگ هيچ چيزي به انتظار آنها نخواهد بود. مگر مي‌شود ۵۰۰هكتار را فنس كشي كرد؟! 
همه اين مسائل نشان مي‌دهد كه مرگ درياچه اورمیه پايان تلخي اين زندگي شور نيست. زنگ خطر سيه چشماني كه به دليل وجود دريا نه دست شكارچي به آنها مي‌رسيد نه كسي مزاحم آنها مي‌شد و در سايه نگهباني شبانه‌روزي محيط باني كه الان جزاير را خانه خود مي‌داند زندگي آرامي را پشت‌سرگذاشته‌اند به صدا درآمده است. درحالي كه بزرگ‌ترين دشمن آنها تا پيش از مرگ درياچه ارومیه در نهايت مارهاي جزيره بود اما درياچه اورميه آخرين نفس‌هاي خود را مي‌كشد و سايه شوم مرگ آنها را هم تهديد مي‌كند. 
روستاهاي متروك ! 
هنوز هم شنيده مي‌شود كه مرگ درياچه تبعات انساني و اجتماعي زيادي به دنبال خواهد داشت. اما بايد آب پاكي را روي دست همگان ريخت. آژير مرگ درياچه اورميه به صدا درآمده و تبعات انساني آن هم شروع شده است. 
همانطور كه جوادجهانگيرزاده مي‌گويد:«بسياري از روستاهاي منطقه متروك شده‌اند و زمين‌هاي كشاورزي بي‌مصرف.» نمونه روستاهاي متروك همان روستاي گرمخانه است كه روزگاري كوچه باغ‌هايش لبريز از هياهوي توريست‌هاي داخلي وخارجي بود. 
لجن‌هاي شفا‌ دهنده درياچه اورمیه به خاطره‌اي نه چندان دور در ذهن اهالي اين منطقه و مسافران دور و درازش تبديل شده‌اند. مجتمع‌هايي كه به هواي پذيرايي از مسافران ساخته شدند اينك متروك شده‌اند وكم‌كم در زير گردوغبارهاي نمكي دفن مي‌شوند. آژير مرگ درياچه آخرين آژير قرمزي نيست كه اينجا به صدا درمي‌آيد. آژير بيكاري كه بلند شده است. آژير مرگ كشاورزي هم. «جواد جهانگيرزاده» نماينده مردم در مجلس شوراي اسلامي هم آژير افزايش اعتياد در ميان جوانان روستاهاي اطراف را به صدا در آورده است:«بيكاري به اعتياد جوانان منطقه منجر شده است.»