۱۳۹۰/۰۱/۱۹

برای نجات پارک ملی دریاچه اورمیه هیچ مدیر جان بر کفی وجود ندارد و همه اقدامات روزمره است

برای نجات پارک ملی دریاچه اورمیه (Lake Urmia) هیچ مدیر جان بر کفی وجود ندارد و همه اقدامات روزمره است
محمد درویش: هیچ مدیر جان بر کفی وجود ندارد و همه اقدامات روزمره است
کم کاری ها و بی توجهی ها در حوزه پارک ملی دریاچه اورمیه که گویی آخرین نفس های خود را می کشد تا آن جا پیش رفت که امروز در مورد سونامی 8 میلیارد تنی نمک دریاچه ارومیه هشدار داده می شود. این در حالی است که به نظر می رسد کارگروهی که برای حل بحران این دریاچه چند ماه پیش تشکیل شد، کاری از پیش نبرده است. در همین حال، محمد درویش، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع در مورد نجات دریاچه اورمیه و پیشگیری از سونامی نمک، تغییر در الگوهای کشاورزی را نخستین و مهم ترین گام می داند، هر چند معتقد است این گام، گامی سخت و دردناک است. درویش در گفت و گو با سبزپرس در این باره می گوید: کاری که باید در بخش نخست انجام شود این است که باید همه هم و غم خود را در بالا بردن راندمان کشاورزی تا 70 درصد و کاهش ضایعات بگذاریم.
به اعتقاد درویش، این بالا رفتن راندمان باید تا جایی پیش رود که نیاز به آب در این بخش را به نصف کاهش دهد اما میزان تولید را کاهش ندهد تا فشاری به کشاورزان نیز وارد نشود. مازاد این آب کشاورزی، 3.2 میلیارد متر مکعب است در حالی که حداقل آب مورد نیاز برای حل مشکل دریاچه ارومیه، 3.1 میلیارد متر مکعب است.
اما در جایی که کارشناسان چنین نظراتی دارند و مدت هاست در این مورد هشدار می دهند، ساده ترین پرسش در آستانه یک بحران این است که چرا مسئولان و مدیران این راهکارها را عملی نمی کنند؟ درویش در این باره می گوید: مدیران ما معمولا دنبال کارهای درازمدت نمی روند و ترجیح می دهند اقداماتی انجام دهند که بتواند در محدوده زمان مدیریت خود از مزایای آن استفاده کنند.
او راه نجات پارک ملی دریاچه اورمیه را مدیران جان بر کفی می داند که بتوانند مصلحت های خود را بابت مصالح ملی قربانی کنند که البته تجربه نشان می دهد که چنین مدیرانی وجود ندارند و اساسا کار مدیران به کارهای روزمره محدود است.
درویش در مورد پیامدهای اقدام جدی برای نجات دریاچه ارومیه می گوید: در جایی که 90 درصد کشاورزان این منطقه بی سواد هستند، همه می خواهند و نه توانایی دارند که به سمت جذب روش های نوین در بخش کشاورزی بروند.
اما از چه زمان وضع دریاچه اورمیه (Lake Urmia) رو به بحران رفت؟
محمد درویش در این باره می گوید: ما باید طوری رفتار کنیم که اتکا به شرایط طبیعی ما کمینه باشد و باید بپذیریم در سرزمینی که در 35 درجه عرض جغرافیایی قرار دارد، چیدمان توسعه باید بر مبنای محدودیت های زیادی باشد، اما آیا این چیدمان این گونه بوده است، واضح است که پاسخ، خیر است.
او با انتقاد از فرافکنی مدیران که در واقع تمامی مشکلات را به گردن خشکسالی و اخیرا تغییرات اقلیمی می اندازند، شیوه مدیریت را مهم ترین مشکل در بروز مشکلاتی مانند بحران دریاچه ارومیه می داند با این توضیح: دریاچه اورمیه در دورترین منطقه از عرض جغرافیایی 35 درجه قرار دارد، بهترین شرایط آبی را بعد از نوار ساحلی دریای خزر دارد، این حوزه آبخیز به حدی غنی است که می تواند  در حدود 7 میلیارد مترمکعب آب تولید کند و این با توجه به وسعت کم منطقه، بسیار قابل توجه است.
به گفته درویش، مشکل از آن جا به وجود آمده است که کشاورزی در این حوزه به صورت بی رویه انجام شده است آن هم به شکلی که هم به لحاظ آبیاری علمی نیست و هم در بخش تولید خشک.
او اضافه کرد: اگر بخواهیم بر اساس پتانسیل های آبی توسعه ایجاد کنیم باید به سمت ارتقای نرم افزاری کشاورزی پیش برویم به شکلی که راندمان کشاورزی را به 70 درصد و ضایعات را به زیر 5 درصد برسانیم.
این عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع در مورد چگونگی رسیدن به این شرایط می گوید: ما آن قدر چشم روی چشم گذاشتیم تا وسعت اراضی کشاورزی در 30 سال گذشته به 680 هزار هکتار رسید این در حالی است که به جای استفاده از تکنولوژی ها، به سمت افزایش چاه های عمیق و سدسازی پیش رفتیم که این استفاده از ذخیره بود که در واقع به جای تقویت سفره های آب زیرزمینی، آب دریاچه اورمیه (Lake Urmia) را هم کشیدیم که امروز با کویر نمک 230 هزار هکتاری مواجه هستیم که سه برابر مساحت تهران بزرگ است.
منبع خبر:
http://goo.gl/4uYYt

Urmiye Gölü Bağırır, mən Susuzam, Ancaq Səsini Duyan yox

Urmiye Gölü quruyur. Hökumətin məsələ ilə bağlı vədləri sözdən o yana getmir. GünAzTV-nin şərhinə əsasən, Urmiye Gölü quruyarsa, o zaman səhra küləkləri əkin sahələrini duzla örtəcək, yeraltı sular şorlaşacaq. Bunu Doğu Azərbaycan kənd təsərrüfatı idarəsinin təmsilçisi Məsud Məhəmmədian söyləyib. Onun sözlərinə görə, bu fəlakət Doğu Azərbaycanın 204 min hektar torpağına birbaşa, 600 min hektara isə dolayısı ilə mənfi etgi göstərəcək. Əlavə edib ki, bu göstərici əyalətin 307 min ha dəmyə, 300 min ha suvarılan torpaqlarına şamil edilir.
Urmiye Gölünün qurumasına ölkə və beynəlxalq ictimaiyyətin diqqətini çəkmək məqsədi ilə aprelin 2-də "Etiraz kampaniyası" keçiriləcək.
Son prezident seçkisindən öncə Mahmud Əhmədinejadın başçılığı ilə hökumət iclaslarından birində onun rəhbərliyi altında Urmiya Gölünün problemlərinin araşdırılması ilə bağlı dövlət komissiyası yaradıldığı elan olunsa da, ötən iki ilə yaxın sürəcdə Urmiye Gölünün qurumasının qarşısının alınmasında əməli iş görülməyib. Sözlər vəd olaraq qalıb. Mütəxəssislər isə həyəcan təbili çalırlar ki, bu gedişlə Urmiya gölü xəritədən silinəcək.
Qaynaq

اورمیه گولو یاواش - یاواش خریطه ده ن سیلینیر

اورمیه گؤلو قورویور. حکومتین مسئله ایله باغلی وعدلری سؤزدن او یانا گئتمیر. گونازتو-نین شرحینه اساساً، گؤل تامام قورویارسا، او زامان صحرا کولک‌لری اکین ساحه‌لرینی دوزلا اؤرته‌جک، یئرالتی سولار شورلاشا‌جاق. بونو شرقی آذربایجان کند تصرروفاتی ایداره‌سی‌نین تمثیلچی‌سی مسعود محمدیان سؤیله‌ییب. اونون سؤزلرینه گؤره، بو فلاکت شرقی آزربایجانین 204 مین هئکتار تورپاغینا بیرباشا، 600 مین هئکتارا ایسه دولایی‌سی ایله منفی تأثیر گؤستره‌جک. علاوه ائدیب کی، بو گؤستریجی ایالتین 307 مین ها دمیه، 300 مین ها سوواریلان تورپاق‌لارینا شامیل ائدیلیر.
اورمیه گؤلونون قوروماسینا اؤلکه و بئینلخالق ایجتیمایتین دقتینی چکمک مقصدی ایله آپرئلین 2-ده "اعتراض کامپانیاسی" کئچیریله‌جک.
سون پرئزیدئنت سئچکی‌سین‌دن اؤنجه محمود احمدی نئژادین باشچی‌لیغی ایله حکومت ایجلاسلاریندان‌ بیرینده اونون رهبرلیگی آلتیندا اورمیا گؤلونون پروبلئم‌لری‌نین آراشدیریلماسی ایله باغلی دؤولت کومیسسیاسی یارادیلدیغی اعلان اولونسا دا، اؤتن ایکی ایله یاخین مدت عرضینده گؤلون قوروماسی‌نین قارشی‌سی‌نین آلینماسیندا عملی ایش گؤرولمه‌ییب. سؤزلر ود اولا‌راق قالیب. متخصص‌لر ایسه هیه‌جان تبی‌لی چالیرلار کی، بو گئدیشله اورمیه گؤلو خریطه‌دن سیلینه‌جک.
آینا قزئتی
کؤچورن: اؤیرنجی
http://goo.gl/Rz9Mw

۱۳۹۰/۰۱/۱۶

خسارت پسروی دریاچه اورمیه به اراضی 5 شهرستان آزربایجان شرقی

خسارت پسروی دریاچه اورمیه به اراضی 5 شهرستان آزربایجان شرقی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آزربایجان شرقی از آسیب جدی اراضی پنج شهرستان آزربایجان شرقی در اثر پسروی پارک ملی دریاچه اورمیه خبر داد.
مسعود محمدیان تاکید کرد: در صورت ادامه پسروی آب دریاچه اورمیه ، وزش بادهای نمکی موجب از بین رفتن اراضی کشاورزی استان و نیز شوری آب‌های زیرزمینی می‌شود.
وی با اشاره به آسیب جدی به اراضی آذربایجان شرقی ناشی از پسروی دریاچه ارومیه(Lake Urmia) گفت: وضعیت اراضی کشاورزی پنج شهرستان بناب، عجب شیر، شبستر، آذرشهر و مراغه با وسعتی بالغ بر 204 هزار هکتار در معرض آسیب جدی قرار گرفته است.
محمدیان با اشاره به اینکه 607 هزار هکتار از اراضی آزربایجان شرقی به صورت غیر مستقیم و 204 هزار هکتار به صورت مستقیم در اثر خشک شدن دریاچه اورمیه آسیب می‌بیند، گفت: این رقم 307 هزار هکتار از اراضی دیم و 300 هزار هکتار از اراضی آبی آزربایجان شرقی را شامل می‌شود.
وی با بیان اینکه تولید محصولات کشاورزی بسته به وجود آب کافی است، اظهار داشت: سال گذشته 44 درصد کاهش بارندگی را در استان داشته‌ایم که آسیب‌هایی را متوجه کشت پاییزه کرده و باید بگوییم دو سوم اراضی کشاورزی استان به صورت دیمی است و تنها یک سوم به صورت کشت آبی بوده که همین مسئله اهمیت نزولات جوی را می‌رساند و مزید بر عدم نزولات آسمانی، ‌پسروی دریاچه ارومیه نیز محدودیت کشاورزی را در اطراف دریاچه اورمیه ایجاد کرده است .
محمدیان با بیان اینکه در فصل کشت پاییزه سال 89، اراضی استان با 95 درصد کاهش بارندگی مواجه بود، ادامه داد: این رقم کاهش بارندگی به طور حتم موجب کاهش محصولات دیم استان خواهد شد.