هر روز که می گذرد کارشناسان متعددی از عدم فایده انتقال آب آراز به دریاچه اورمیه خبر می دهند، در جدیدترین این سلسله نظرها معاون محیط طبیعی سازمان میحط زیست از عدم تاثیر انتقال آب آراز به دریاچه اورمیه خبر داده است، البته آقای علی کیخا از علت خشک شدن دریاچه اورمیه سخنی به میان نیاورده ولی بسیاری از کارشناسان بی طرف محیط زیست مهمترین علت خشک شدن دریاچه اورمیه را سدسازی های دولت ایران در آزربایجان جنوبی معرفی می نمایند. نکته قابل تامل دیگر در صورت حتی تحقق انتقال آب آراز (ارس) به دریاچه اورمیه بنا به مصاحبه مدیرعامل شرکت آب منطقهای آزربایجانشرقی با خبرگزاری دولتی مهر انتقال آب آراز نه برای احیاء دریاچه اورمیه بلکه برای توسعه کشاورزی در منطقه صورت می پذیرد.
معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست با بیان اینکه اگر مسئولان خطر ریزگردهای نمکی را جدی گرفته باشند باید هرچه سریعتر فکری برای ساماندهی آبراهه ها و جاده میان گذر دریاچه اورمیه کنند گفت: تمام آبی که از آراز قرار است به اورمیه منتقل شود 270 میلیون متر مکعب است که دردی از این دریاچه دوا نمی کند.
احمد علی کیخا در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این مطلب افزود: در سالهای اول انقلاب میزان تولید محصولات کشاورزی در حوزه دریاچه اورمیه 2.5 میلیون تن با نیاز آبی برابر 1.5 میلیارد متر مکعب در سال بود این درحالی است که در حال حاضر در این حوزه 10 میلیون تن محصول کشاورزی با تقاضای آبی معادل 5 میلیارد متر مکعب در سال تولید می شود.
به گفته وی، یعنی در واقع تقاضای آبی محصولات کشاورزی حوزه دریاچه اورمیه در 30 سال اخیر 3.5 میلیارد متر مکعب افزایش یافته و نیاز آبی دریاچه اورمیه برای جلوگیری از خشک شدن و در حقیقت حقابه مورد توافق با وزارت نیرو برای احیا این دریاچه سالانه معادل 3.1 میلیارد متر مکعب است.
کیخا اظهار داشت: این افزاش نیاز آبی محصولات کشاورزی دقیقاً از حقابه دریاچه اورمیه گرفته شده و در حالیکه مسئولان مدام از افزایش تولید محصولات کشاورزی دم می زنند هرگز از خود نپرسیده اند که این افزایش محصول به چه قیمتی به دست آمده است.
به اعتقاد معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست خشک شدن و نابودی دریاچه اورمیه تنها یکی از هزینه هایی است که افزایش غیر اصولی محصولات کشاورزی این حوزه به بار آورده و اگر تبعات ناشی از این خشک شدن مانند هجوم ریزگردهای نمکی به تمام استانهای همجوار آزربایجان و حتی دیگر استانها در دراز مدت و اثری که این ریزگردها بر سلامت مردم می گذارند در نظرگرفته شود خواهیم دید افزایش محصولات کشاورزی این حوزه نه تنها اتفاق خوبی نبوده که یکی از پر هزینه ترین دستاورد های کشور است.
وی تصریح کرد: اما در حال حاضر که تنها یک سوم از مساحت دریاچه اورمیه باقی مانده هنوز هم با اقداماتی می توان جلوی نابودی و خشک شدن کامل این دریاچه ارزشمند را گرفت که مهمترین و عملی ترین این راهکارها لایروبی مسیر ها و آبراهه های منتهی به مرکز دریاچه اورمیه است چرا که به دلیل اینکه این راه آبراهه ها را رسوب گرفته همان اندک آبی که گاهاً به سمت دریاچه اورمیه هدایت می شود هرگز به مرکز آن نمی رسد و اغلب تبخیر شده از بین می رود.
به اعتقاد کیخا، ساماندهی جاده ای که در وسط بستر این دریاچه احداث شده و مانع ارتباط آب در طرفین دریاچه اورمیه می شود یکی دیگر از راهکار های عملیاتی است که هر چه سریعتر باید نسبت به آن تصمیم گیری شود.
وی در پاسخ به اینکه منظور شما این است که برای نجات دریاچه اورمیه باید این جاده تخریب شود افزود: از نظر زیست محیطی هر گونه دستکاری در بستر تالاب ها و دریاچه ها از قبیل جاده و اسکله مضر است اما تصمیم گیری برای این جاده به عهده ما نیست و مسئولان باید با در نظر گرفتن جوانب مختلف و تبعاتی که خشک شدن دریاچه دارد به هر حال تصمیم درستی برای ساماندهی این وضعیت بگیرند.
معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست اظهار داشت: ازدیگر راهکارهای کم هزینه و عملیاتی کاهش سطح زیر کشت محصولات کشاورزی، افزایش راندمان ابیاری این محصولات و تغییر الگوی کشت در این حوزه است که اگر سرنوشت دریاچه اورمیه و مردم برای مسئولان مهم باشد و اگر خطر ریزگرد های نمکی را جدی گرفته باشند حتماً در دستور کار قرار خواهند داد.
کیخا در پاسخ به اینکه اما مدیرکل محیط زیست آزربایجان بارورسازی ابرها را سریعترین راهکار برای نجات دریاچه اورمیه عنوان کرده اظهار داشت: بارور کردن ابرها هم یک راه حل است اما بسیار پر هزینه.
وی در پاسخ به اینکه مسئولان و نمایندگان اورمیه معتقدند آب آراز هرگز به دریاچه اورمیه نمی رسد و آبی که از آراز به ارومیه منتقل می شود باز هم در بخش کشاورزی مصرف می شود گفت: به نظر من انتقال آب بین حوزه ای آخرین آلترناتیوی است که باید برای نجات دریاچه اورمیه در نظر گرفته شود زیرا ضمن اینکه بسیار زمان بر و پر هزینه است، مبداً را هم در دراز مدت با چالش مواجه میکند و تا عملیاتی شود دیگر چیزی از دریاچه باقی نمی ماند، گذشته از آن کل آبی که قرار است از آراز به اورمیه منتقل شود 270 میلیون متر مکعب است که حتی اگر تمام ان هم به دریاچه اورمیه برسد دردی از ان دوا نمی کند.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای آزربایجان شرقی در مصاحبه ای که با سایت دولتی مهر به کد خبری 2116871 داشته نیز از انتقال آب آراز برای مصارف کشاورزی خبر داده است. بر اساس گفته های ایشان آب رودخانه آراز مستقیم وارد دریاچه اورمیه نمی شود و بر خلاف تصور اكثر مردم انتقال آب آراز به شرق و شمال شرق دریاچه اورمیه به منظور ورود مستقیم آب شیرین به دریاچه اورمیه نیست بلکه این آب برای مصارف کشاورزی و دیگر مصارف مورد استفاده قرار خواهد گرفت و مازاد مصرف کشاورزی و صنعتی به صورت مستقیم به دریاچه اورمیه منتقل می شود.
منبع خبر:
http://tinyurl.com/lua7ssc
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر