۱۳۹۱/۰۴/۲۷

Urmiye Gölünü Koruma kampanyası


“İran platosu”nun kuzeybatı bölgesi, tarihen “Azerbaycan olarak bilinen coğrafyanın” büyük bir kısmını kapsamaktadır. Bu bölgede dünyanın en tuzlu ikinci gölü yerleşmiştir. Bu tuz gölü, “Urmiye Gölü” olarak çok eski zamanlardan beri süregelen bir adlandırmaya sahip olmuştur. Gölün adı ,onun batı kıyısında yerleşen ve aynı zamanda Azerbaycan bölgesinin ikinci en büyük kenti olan “Urmiye” kentinden alınmıştır. 
Azerbaycan bölgesinin ve özellikle de Urmiye keninin yerli ahalisinin anadili olan “Azerbaycan Türkçesi”nde bu göl ve bu kentin adı ,”Urmu gölü ve Urmu kenti” olarak geçmektedir. 
Urmiye gölü kendi bölgesinin yaşam ve doğa ekosisteminde çok önemli yer almaktadır ve bir çok göçeri kuş ve yerli canlılara misafirperverlik etmektedir. Aynı zamanda UNESCO tarafından Urmiye gölü bir biosfer rezervi olarak kayda alınmıştır. Ancak ne yazık ki son yıllarda İran devletinin bazı yanlış siyasetleri neticesinde ve Urmu gölüne açılan ırmaklara yapılan barajlar dolayısıyla bu 6 bin kilometre kare genişliyinde olan tuz gölünün %70den fazlası kuruyup giderek bir tuz tortusuna dönüştürülmektedir.
Uzmanlara göre gölün kuruma nedenlerinin arasında %90 oranında insan hataları ve yanlış su denetimi siyasetleri ve devletin yaptığı barajlar bulunmaktadır. Kimi uzmanlara göre ise bölgede ikinci “Aral gölü” felaketi yaşanmaktadır ve bu gölün kuruması sonucunda bölgenin ekosistemi ve orada yaşayan yahut göçeri kuşlar ve diğer canlıların habitatlarının mahvoluşuyla birlikte “tuz fırtınaları” çok daha geniş bir araziyi etkileyerek bölgede 15 milyondan aşkın insanı kötü sonuçlarına maruz kılarak tam bir “çevre felaketi” ile karşı karşıya getirecektir.
Bu büyük çevre felaketini önlemek amacıyla , “İslami Şura Meclisi” olarak bilinen İran parlamentosuna sunulan “kurtarma önergesi” ise 16 ağustos 2011 tarihinde reddedildiyi sebebiyle Urmu ve Tebriz kentleri başta olmak üzere , Azerbaycan bölgesinde geniş çaplı protestoların yanı sıra bir çok “ çevreci insanlar ve gruplar” tarafından kınamalar ve uyarılar verilmiştir. 
Urmiye gölünün yeniden canlanması ve çevre felaketinin yaşanmaması için bütün “çevreci grup ve kuruluşlar” aynı zamanda gezegenimizin yeşilliyini düşünen “yeşil ekranlar ve yeşil insanlardan” yardım istiyoruz. Bu vesiyleyle sesimizi dünyaya duyurmak için “sanal ortamda” bir kampanya başlatıyoruz. Kampanyamızın birinci aşamasında bu yazıyı “National Geographic” FaceBook sayfalarında defalarla yorum olarak her bir resim altında yerleştireceğiz.
Kampanyamıza katıl. 
Urmu gölü için. 
Yeşil bir gezegen için.
https://www.facebook.com/natgeo 
Yazar: Mahboub Amrahy
http://tinyurl.com/dy95ez5

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر