۱۳۹۴/۱۰/۰۱

تصاویر جدید دریاچه اورمیه






































اومود اورمولو
آذین حقیقی تصاویر جدیدی از دریاچه اورمیه را در اواخر آذر ماه 1394 به ثبت رسانده است، نکته قابل تامل در تصاویر جدید دریاچه اورمیه تداوم کاهش سطح آب، افزایش غلظت نمک دریاچه اورمیه، افزایش بیابان‌زائی در حومه دریاچه اورمیه و ... می باشد. تصاویر بیشتر مرتبط با مناطق روستای گوورچین قالا و بندر شرفخانه می‌باشند.
علارغم وضعیت اسفبار دریاچه اورمیه تاکنون کوچکترین اقدام عملی در جهت احیاء دریاچه اورمیه صورت نگرفته و آینده میلیونها انسان ساکن آزربایجان جنوبی به احتمالات جوی سپرده شده است در حالیکه کارشناسان بی‌طرف محیط زیست مهمترین عامل دریاچه اورمیه را سیاست سدسازی در حوزه آبی دریاچه اورمیه بدون درنظر گرفتن حق‌آبه دریاچه و توسعه بی‌حساب زمینهای زیر کشت را معرفی می کنند. طی سالهای گذشته بر روی حوزه آبی دریاچه اورمیه بیش از 73 سد بزرگ و کوچک ساخته شده است که لیست تمامی سدها در نوشته‌های پیشین وبلاگ اخبار دریاچه اورمیه منتشر شده است در عین حال وسعت زمینهای زیر کشت نیز پس از انقلاب به 3 برابر افزایش یافته است، نکته قابل تامل نیز کاهش همه‌سالگی ورود آب به دریاچه اورمیه می باشد.     

۱۳۹۴/۰۹/۲۵

تصاویری از نفس‌های آخر دریاچه اورمیه

اومود اورمولو
در حالیکه طی روزهای گذشته رسانه‌های دولتی و مرکزگرا بارش چندین سانتی‌متری برف در حوزه آبی دریاچه اورمیه را در بوق و کرنا کرده و سخن از "احیاء دریاچه اورمیه"به میان آوردند تصاویر جدیدی از دریاچه اورمیه توسط علی حامد حق دوست منتشر شده که تصاویر گویای وضعیت موجود دریاچه اورمیه می باشد.کارشناسان بی‌طرف محیط زیست مهمترین عامل در خشکاندن دریاچه اورمیه را سیاست‌های سدسازی در منطقه عنوان می کنند، بنا به آمار رسمی وزارت نیرو در حوزه آبی دریاچه اورمیه بیش از 73 سد بزرگ و کوچک ساخته شده است. دومین عامل اساسی توسعه سیاست های کشاورزی در ایران می باشد، بنا به سخنان کلانتری دبیرکل خانه کشاورز با خبرگزاری کار ایران، خشکسالی ۱۷ ساله و برداشت بی‌رویه آب برای مصارف کشاورزی در ایران، منابع آبی را به شدت کاهش داده است. وی توسعه کشاورزی در ایران را با توجه به محدودیت در منابع آب تعجب‌برانگیز خوانده است. یادآور شویم بیش از 92% منابع آبی در ایران صرف کشاورزی می‌شود. مصرف آب در بخش خانگی نیز 6% می باشد.
















۱۳۹۴/۰۹/۲۴

کاهش 26 سانتی‌متری آب دریاچه اورمیه نسبت به سال گذشته

اومود اورمولو
بر اساس سخنان خلیل ساعی نماینده ستاد احیاء دریاچه اورمیه با سایت دولتی ایرنا هر چند بارش‌های اخیر منجر به افزایش ارتفاع آب دریاچه اورمیه گشته اما ارتفاع کنونی سطح آب دریاچه اورمیه نسبت به سال گذشته با کاهش 26 سانتی‌متری مواجه می‌باشد.
خبر کاهش 26 سانتی‌متری ارتفاع سطح آب دریاچه اورمیه در حالی از سوی نماینده ستاد احیاء دریاچه اورمیه بیان می شود که رسانه های دولتی و مرکزگرا طی روزهای گذشته خبر از افزایش ارتفاع سطح دریاچه اورمیه را داده بودند.
رسانه های یاد شده با عدم استناد به آمارهای قابل اتکاء و علمی در حالی سخن از افزایش سطح آب دریاچه اورمیه را طی روزهای گذشته بیان نموده‌اند در حالیکه کارشناسان بی طرف محیط زیست همگی بر کمبود آبی بالغ بر 20-25 میلیارد متر مکعبی آب دریاچه اورمیه اذعان دارند. بارش برف پراکنده چند روز گذشته در مناطق حوزه آبی دریاچه اورمیه که ارتفاع آن حداکثر 25 سانتی‌متر بوده چطور توانسته کمبود آبی در حجم و مقیاس 20-25 میلیارد مترمکعب را جبران نماید بی شک جزء سوالاتی هست که انسان را به تامل بیشتر وا می دارد. چرا رسانه های دولتی و مرکزگرا میزان بارش سالیانه در حوزه آبی دریاچه اورمیه را نسبت به سال یا سالهای گذشته منتشر ننموده‌اند تا متوجه شویم در حوزه آبی دریاچه اورمیه علارغم بارشهای روزهای گذشته با افزایش یا احیانا کاهش میزان بارندگی میانگین سالیانه مواجه بوده‌ایم نکته مهم و قابل استناد به پروپاگاندای سیاه مبتنی بر افزایش سطح آب دریاچه اورمیه می باشیم.
آمارهای رسمی وزارت نیرو حاکی از ساخت بیش از 73 سد بزرگ و کوچک بر روی حوزه آبی دریاچه اورمیه می باشد که لیست تمامی سدها طی مقالات گذشته منتشر شده در وبلاگ اخبار دریاچه اورمیه به صورت تفصیلی بیان شده است. کارشناسان بی طرف منطقه ای و جهانی محیط زیست مهمترین علت خشکاندن دریاچه اورمیه ساخت سدهای متوالی بدون در نظر گرفتن حق آبه دریاچه اورمیه بیان می کنند.

۱۳۹۴/۰۱/۰۳

افزایش 1/5 درجه‌ای دما در حوضه آبریز اورمیه

اومود اورمولو
بر اساس گفته‌های مسعود تجریشی مدیر گروه علمی ستاد ملی احیاء دریاچه اورمیه سوای خشک شدن دریاچه اورمیه از سال پیش رو شاهد بحران جدیدی در آزربایجان همچون افزایش 5/1 درجه‌ای دما خواهیم بود.
مسعود تجریشی در حاشیه بازدید عملیات بیولوژیک سازمان جنگل‌ها در حاشیه غربی دریاچه اورمیه در منطقه سپورغان اورمیه اذعان نمود: سال آینده افزایش 5/1 درجه‌ای دما در حوضه دریاچه اورمیه پیش‌بینی شده که با توجه به این مهم، حتی بارش‌های نرمال هم باعث ثابت ماندن سطح آب دریاچه اورمیه نمی‌شود از این‌رو باید برای کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی و افزایش ورودی آب به دریاچه اورمیه تلاش کنیم. 
البته می‌باید خاطر نشان نمود که خشک شدن دریاچه اورمیه در آینده نزدیک سبب بروز بیماری‌هائی همچون سل، آنمی یا کم‌خونی، بیماریهای کبد و کلیه مجاری ادرای، بیماری‌های آرتریتیک (ورم و اماس مفاصل)، حصبه، اختلال در عملکرد غدد دورن‌ریز، تغییرات عصبی و رفتاری، سارکوم بافت نرم، آسیب‌های پوستی، آسیب‌های سیستم ایمنی و ... مردم آزربایجان خواهد شد.
عوامل انسانی مهمترین فاکتور در خشک شدن دریاچه اورمیه
گرچه که روند خشکاندن دریاچه اورمیه از 15 سال پیش آغاز گردیده ولی علارغم گذشت این مدت هنوز دولت ایران در قبال خشکاندن دریاچه اورمیه عاجز از معرفی عامل و یا عوامل اصلی خشکاندن دریاچه اورمیه با متد علمی بوده است به طوریکه تاکنون مهمترین عامل خشکاندن دریاچه اورمیه عوامل غیرانسانی همچون کاهش بارندگی و تغییرات اقلیمی به عنوان مهمترین مضنونین خشکاندن دریاچه اورمیه از سوی دولت معرفی گردیده‌اند در حالیکه آمار، ارقام و نظریات کارشناسان بی‌طرف محیط زیستی حاکی از شکست سیاست سدسازی دولت ایران در حوضه آبریز دریاچه اورمیه که مهمترین عامل خشکاندن دریاچه اورمیه نیز معرفی می‌گردد می‌باشد. آمارهای رسمی از ساخت 73 سد بزرگ و کوچک بر روی دریاچه اورمیه حکایت دارند که در مقالات گذشته لیست تمامی سدها در وبلاگ اخبار دریاچه اورمیه گردآوری و منتشر گردیده است.      
حسن روحانی و دریاچه اورمیه
حسن روحانی در ایام سفرهای انتخاباتی به شهرهای ترک‌نشین همچون تبریز، اورمیه، اردبیل و ... وعده‌هائی نظیر تاسیس فرهنگستان زبان و ادب و ترکی، احیاء دریاچه اورمیه، آموزش زبان مادری و ...را داده بود ولی علارغم گذشت نزدیک به 2 سال از سکانداری قوه مجریه توسط وی تاکنون کوچکترین اقدام عملی در جهت احیاء دریاچه اورمیه را شاهد نبوده‌ایم و وضعیت دریاچه اورمیه روز به روز بحرانی‌تر گردیده است.

۱۳۹۳/۱۱/۲۰

گرد و غبارها به اورمیه و تبریز رسید

اومود اورمولو
بنا به سخنان مسئول اطلاع‌رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش آزربایجان غربی به علت غبار آلود بودن هوا و افزایش میزان گرد و غبار مدارس مقطع ابتدائی نوبت صبح در شهرهای اورمیه، خانا(پیرانشهر)، قوْشاچای(میا‌دوآب)، به‌ی کندی(بوکان)، ساووْج‌بۇلاق(مهاباد) تعطیل اعلام شده است.
بنا به اطلاعات منتشر شده از سوی ارگان هواشناسی اورمیه گرد و غبار در آزربایجان غربی و الخصوص شهر اورمیه از عصر روز یکشنبه وارد استان گردیده و در برخی شهرها افزایش آلودگی هوا و کاهش میزان دید را در پی داشته است. گزارش‌ها حاکی از چندین برابر بودن میزان آلاینده‌ها از حد استاندارد می‌باشد ولی میزان دقیق شاخص‌ آلودگی هوا در شهر اورمیه از سوی مسئولین مشخص نشده است. مسئولان بخش سلامت آزربایجان غربی با صدور اعلامیه‌ای خواستار خودداری تردد افراد سالمند، بیماران قلبی و عروقی و کودکان در شهرهای یاد شده گشته‌اند.
وضعیت اضطراری هوای تبریز 
مدیر کل مدیریت بحران آزربایجان شرقی نیز شرایط اضطراری شاخص آلودگی برخی شهرهای آزربایجان شرقی را تائید نموده و تعطیلی مدارس نوبت صبح ابتدائی، پیش‌دبستانی و استثنائی شهرستان‌های تبریز، آذرشهر، اسکو، مراغه، بناب، ملکان و عجب‌شیر را اعلام نموده است. بر اساس گفته‌های خلیل ساعی شاخص P.S.I  تبریز 180 اعلام شده که رقم بالای 100 به معنای شرایط اضطرای آلودگی هوا می‌باشد.     
گرد و غبار بی‌سابقه در احواز
طی چند روز گذشته گرد و غبار بی‌سابقه‌ای را در احواز شاهد بودیم که حتی تردد انسان و وسایل نقلیه عمومی را غیرممکن نموده بود، غلظت گرد و غبار احواز از سوی مسئولین دولتی دو هزار میکروگرم معرفی شده که میزان 150 میکروگرم به عنوان استاندارد جهانی معرفی می‌شود.

۱۳۹۳/۱۱/۱۸

حذف منابع مالی احیاء دریاچه اورمیه از بودجه سال 1394

اومود اورمولو
با پیشنهاد کمسیون تلفیق مجلس ایران از جمله امضاء نماینده‌گانی همچون "نادر قاضی‌پور" نماینده اورمیه، مهدی عیسی‌زاده نماینده قوْشاچای-تیکان‌تپه و سایین‌قالا تمامی منابع تعیین و در نظر گرفته شده در لایحه بودجه سال 1394 در خصوص احیاء تالاب‌ها، دریاچه اورمیه، مبارزه با ریزگردها، آلودگی‌ هوا، بهبود وضعیت کشاورزی و ... حذف گردید. حذف منابع مالی موضوعات یاد شده در کمسیون تلفیق مجلس ایران در حالی صورت پذیرفته که طی سال‌های گذشته تا به اکنون هر یک از موارد مذکور جزء معضلات زیست‌محیطی ایران مطرح شده اند. 
در حالیکه نماینده اورمیه خود یکی از اعضا کمسیون تلفیق مجلس ایران می‌باشد در عین حال یکی از پیشنهاد کننده‌گان حذف منابع مالی احیاء دریاچه اورمیه بوده است، قاضی‌پور دوشنبه هفته گذشته در گفتگوئی که با خبرگزاری خانه ملت داشته است از سیاسی‌کاری در احیاء دریاچه اورمیه سخن گفته و از عدم سرازیر شدن حتی یک قطره به دریاچه اورمیه سخن رانده است. اکنون می‌باید جامعه ترک قسم حضرت عباس را باور کند یا دم خروس را؟ براستی دلیل اصلی ممانعت نماینده‌گان ترک مجلس ایران از تامین منابع مالی احیاء دریاچه اورمیه در بودجه سال 1394 ایران چه می‌تواند باشد چونکه نادر قاضی‌پور در مصاحبه یاد شده تنها از وجود 3% از آب در دریاچه اورمیه خبر داده بود.
دریاچه آرال و دریاچه اورمیه
در حالیکه شاهد حذف منابع مالی دیده شده برای احیاء دریاچه اورمیه در بودجه سال 1394 دولت ایران می‌باشیم طی هفته‌های گذشته مجله بین‌المللی تحقیقات دریاچه‌های بزرگ(Journal of Great Lakes Research) مقاله‌ای در مورد دریاچه آرال و دریاچه اورمیه منتشر نموده که نویسنده‌گان تحقیق یاد شده با استفاده از آنالیز تصاویر ماهواره‌ای 42 سال پیش تا به اکنون از کوچکتر شدن، از دست دادن آب و خشیکده ‌شدن دریاچه اورمیه خبر داده‌اند. بر اساس نتایج تحقیقات فوق حجم آب دریاچه اورمیه 80% کاهش یافته است.
سدسازی یا خشکسالی؟ 
گرچه که دولت ایران مهمترین عامل خشک شدن دریاچه اورمیه را به عوامل طبیعی از جمله "خشکسالی" نسبت می‌دهد ولی بنا به آنچه که پژوهشگران در مقاله یاد شده بدان اشاره نموده‌اند خشکسالی مهمترین و تنها عامل خشک شدن دریاچه اورمیه نیست و عوامل انسانی نقش بسزائی در خشکاندن دریاچه اورمیه داشته‌اند. با توجه به نتایج مقاله علمی پژوهشی یاد شده می‌توان خشکسالی را از مضنوین اصلی خشکاندن دریاچه اورمیه تبرئه نمود ولی سخن اینجاست که چرا تاکنون دولت ایران پاسخگوی عامل اصلی خشکاندن دریاچه اورمیه نبوده و یا اکنون نیز در پی شناسائی عامل اصلی خشکاندن دریاچه اورمیه نیست ؟ بنا به نظر بسیاری از کارشناسان بی‌ط‌رف سدسازی‌های بی‌رویه بدون در نظر گرفتن حق آب دریاچه اورمیه یکی از اصلی‌ترین فاکتورهای خشکاندن دریاچه اورمیه معرفی می‌گردد، براساس آمار رسمی اکنون بیش از 73 سد بزرگ و کوچک بر روی حوضه آبی دریاچه اورمیه ساخته شده است که لیست سدهای ساخته شده بر روی حوضه آبی دریاچه اورمیه قبلا در مقاله‌ای در وبلاگ اخبار دریاچه اورمیه منتشر گردیده است.
دریاچه اورمیه و شیوع‌ بیماری‌های ریوی 
بنا به گزارشی که در روزنامه شهروند شماره 457 منتشر گردیده شاهد افزایش غیرعادی تعداد بیماران ریوی در استان‌های آزربایجان غربی و آزربایجان شرقی می‌باشیم که بی‌تردید نمک موجود در دریاچه اورمیه و افزایش توفان‌های نمکی دریاچه یکی از مهمترین عوامل افزایش و شیوع بیماری‌های ریوی یاد شده در آزربایجان جنوبی می‌باشد. در عین حال با توجه به تجربه دریاچه آرال می‌توان در آینده نزدیک از بروز بیماری‌هائی همچون سل، آنمی یا کم‌خونی، بیماریهای کبد و کلیه مجاری ادرای، بیماری‌های آرتریتیک (ورم و اماس مفاصل)، حصبه، اختلال در عملکرد غدد دورن‌ریز، تغییرات عصبی و رفتاری، سارکوم بافت نرم، آسیب‌های پوستی، آسیب‌های سیستم ایمنی و ... یاد نمود. 
دریاچه اورمیه و آغاز مهاجرت اجباری قرن
گرچه که حسن روحانی در سفر استانی‌اش به اردبیل معضل دریاچه اورمیه را مسئله‌ای سرنوشت‌ساز، حیاتی و درهم‌آمیخته با زندگی 14 میلیون انسان معرفی نموده بود ولی علارغم بدست‌گیری سکان‌داری قوه مجریه توسط وی شاهد کوچکترین اقدام عملی جهت احیاء دریاچه اورمیه نمی‌باشیم گوئی دریاچه اورمیه جزء ایران نیست و دریاچه نیز می‌باید تبعیض را متحمل شود.