۱۳۹۱/۰۴/۰۶

وضعیت دریاچه اورمیه همچنان بحرانی می باشد / کمبود 20 میلیارد مترمکعب آب

آزربایجان جنوبی، اورمیه: یک هفته از گرم ترین فصل سال می گذرد و دریاچه اورمیه (Lake Urmia) به روزهای کابوس تبخیر و خشک شدن به دلیل گرمای بیش از حد هوا نزدیک ترمی شود، روزهای بحرانی دریاچه اورمیه وارد دومین دهه خود شده است.
به گزارش خبرنگار مهر، افزایش دمای هوا و نزدیک شدن آغاز فصل تابستان امسال نیز آغاز کابوسی دوباره برای دومین دریاچه شور جهان است بطوریکه از هم اکنون مانند دو سال گذشته با کاهش سطح آب، افزایش میزان غلظت نمک و برخی عوامل زیست محیطی رنگ دریاچه اورمیه سرخ شده است.
ازسال آبی 75 – 74 تاکنون رقوم ارتفاعی سطح تراز آب دریاچه اورمیه سیر نزولی پیدا کرده و در طول سالهای اخیر آب دریاچه اورمیه بالاتر از شش متر کاهش داشته است که نیاز به یک عزم ملی و منطقه‌ای برای نجات این اکوسیستم با ارزش و بحران زده است.
بنا بر تحقیقات انجام شده از 12 سال پیش تا کنون نمودار تراز آب پارک ملی دریاچه اورمیه رو به پایین است و مطالعات مدیریت زیست بوم حوضه آبریز دریاچه اورمیه که با همکاری بانک جهانی به اتمام رسیده، نشان می‌دهد دریاچه اورمیه به عنوان دومین دریاچه شور جهان تا کمتر از 20 سال آینده با بحران شدیدی مواجه خواهد شد.
پارک ملی دریاچه اورمیه با ویژگی های خاص خود بعد از دریاچه شور بحر المیت در دنیا به عنوان دومین دریاچه شور و بزرگ در جهان به شمار می رود، این دریاچه به عنوان بزرگترین تالاب دایمی با دارا بودن 102 جزیره بزرگ و کوچک در استان قابلیت های زیادی را در دل خود جای داده است.
مساحت دریاچه اورمیه بیش از 570هزار هکتار است. با به خطر افتادن وضعیت این دریاچه علاوه بر تهدیدات زیست محیطی استان، حیات گونه های با ارزش و نادر کشور از جمله گوزن زرد و... نیز به خطر خواهد افتاد.
دریاچه اورمیه با کمبود 20 میلیارد متر مکعب آب مواجه است
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آزربایجان غربی گفت: دریاچه اورمیه (Urmiye Gölü) از نظر اکولوژیکی با کمبود 20 میلیارد متر مکعبی آب مواجه است.
نقی کریمی ظهر سه شنبه در همایش بخشداران آزربایجان غربی که به منظور تعیین تکلیف چاه‌های غیرمجاز استان برگزار شد، اظهار داشت: دریاچه ارومیه از نظر محیط زیست چهار متر و از نظر اکولوژیکی با 20 میلیارد مترمکعب کمبود آب مواجه است.
این درحالی است که هفته گذشته حسن عباس نژاد مدیر کل محیط زیست آزربایجان غربی، از کم شدن میزان شوری آب دریاچه اورمیه خبر داده بود.
به گفته وی امسال میزان آب ورودی به تالاب دریاچه اورمیه در حال حاضر به ۲ میلیارد متر مکعب رسیده که این امر موجب زیست دوباره آرتمیا البته در فصل بهار در این دریاچه شده است.
او گفت: "کاهش شوری دریاچه ارومیه از فوق اشباع به ۱۴۰ گرم در لیتر در سالجاری با افزایش ورودی آب امکان پذیر شده است."
شرایط بحرانی دریاچه اورمیه در حالی هر روز بیشتر از روز قبل رقم می خورد که بحث های قدیمی از جمله بارورسازی ابرها و انتقال آب از حوزه های دیگر از سوی برخی مسئولان مطرح می شود.
طرح پرسر و صدای انتقال آب از ارس نیز در دستور کار قرار دارد.
کریمی در این زمینه با اشاره به انتقال آب به دریاچه ارومیه از طریق سد ارس، گفت: در این راستا اقدامات اولیه انجام گرفته است و مسیر نهایی این انتقال مشخص و پروژه عملیاتی شده است.
وی ادامه داد: در این طرح یک میلیارد مترمکعب انتقال آب از حوزه ارس به دریاچه اورمیه (Urmiye Gölü) تعریف شد است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آزربایجان غربی اعلام کرد: با اجرای این طرح پس از تامین حق‌آب دریاچه اورمیه شاهد حل مشکل کم‌آبی شهرهای ماکو، پلدشت، قره‌ضیاالدین و سه راهی ایواوغلی خوی خواهیم بود.
وی با اشاره به اعتبارات مورد نیاز در این زمینه گفت: یک‌ هزار و 400 میلیارد تومان نیاز اعتباری اجرای این طرح است.
امید می رود مسئولان به دور از بحث های سیاسی در این خصوص به فکر احیای این تالاب ارزشمند زیست محیطی باشند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر