اومود اورمولو
از آغاز بحران خشک شدن دریاچه اورمیه 15 سال می گذرد و به سبب سیاستهای نادرست آبی دولت ایران در آزربایجان جنوبی اکنون مردم آزربایجان جنوبی با یکی از بزرگترین بیابانزائیهای هزاران سال گذشته مواجه می باشند و این تنها آغاز ماجرای مبدل شدن آزربایجان به کویر نمک می باشد.
بر اساس مصاحبهای که دکتر پرویز گرشاسبی با سایت دولتی مهر داشته از بروز 300 هزار هکتار بیابانزائی جدید به سبب خشک شدن دریاچه اورمیه در منطقه خبر داده که بر اساس هدفگذاری کارگروه به اصطلاح نجات دریاچه اورمیه قرار بر بیابانزدائی یکدهم از 300 هزار هکتار بیابان بیان گردیده است.
گرشاسبی در سخنان خود از احتمال بروز طوفانهای نمکی و افزایش گردوغبار هوا در حول دریاچه اورمیه خبر داده و از ضرورت اختصاص بودجهای برای مبارزه با بیابانزائی در اطراف دریاچه سخن رانده است. گرچه که گرشاسبی از وجود 300 هزار هکتار بیابانزائی جدید در اطراف دریاچه اورمیه خبر داده و خواستار رسیدگی دولت ایران به مسئله حیاتی یاد شده نموده ولی تاکنون هیچ اعتبار و برنامهویژه عملی و علمی جهت بیابانزدائی و احیاء دریاچه اورمیه را از سوی دولت ایران شاهد نبودهایم.
بنا به گفتههای گرشاسبی بیشتر مناطق تخریب شدهی حول دریاچه اورمیه که اکنون به بیابان مبدل گردیدهاند جزء مناطق مرتع درجه 3 بودهاند که بر اثر سیاستهای دولت به صورت کلی تخریب شدهاند، برای احیاء مناطق یاد شده می باید از گونههای گیاهی مقاوم به خشکی بهره برد و البته در مناطقی که میزان شوری اراضی بالاست قابلیت احیاء زمین به کلی از بین رفته و دیگر نمی توان برای اراضی از بین رفته کاری انجام داد.
بیبرنامهگی دولت ایران در بروز 300 هزار هکتاری بیابانزائی در اطراف دریاچه اورمیه در حالی صورت پذیرفته که تمامی آمار و ارقام و دادههای جهانی حاکی از ورود جغرافیا ایران به دوره خشکسالی 30 سالهای می باشد. حسین آخانی عضو هیأت علمی دانشگاه تهران طی مصاحبهای که امروز با روزنامه شهروند داشته از نقش عمده و اصلی دولت، سیاست سدسازی و شرکتهای سدساز وابسته به وزارت نیرو در خشکاندن دریاچه اورمیه اشاره نموده است، بنا به گفتههای ایشان ساخت 700 سد بزرگ و 1000 سد کوچک به بهانه آبخیزداری سبب قطع کامل شریانهای آبی جغرافیای ایران گردیده که این مسئله نیز به نوبه خود سبب خشک شدن دریاچههای اورمیه، بهارلو، بختگان و ... شده است. وی در ادامه سخنانش از مثالهائی از تاریخ و اقوامی که به سبب خشکسالی ملزم به کوچهای اجباری گردیدهاند اشاره داشته است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر