مسئله دریاچه اورمیه بدون تردید یکی از اصلی ترین مسائل زیست محیطی ملت ترک و به سبب نتایج ناگوارش در ابعاد بعدی مسئله دیگر ملل منطقه میباشد. متاسفانه شعارهای زیبای توخالی که 15 سالی هست داده میشود تاثیری در خشک شدن 75% آب دریاچه اورمیه نداشته و تاکنون کوچکترین و ابتدائی ترین قدیمی در راه احیاء دریاچه اورمیه از سوی دولت ایران صورت نگرفته مگر سدسازی متعدد و بهربرداری از سدهای موجود که مهمترین عامل خشکاندن دریاچه اورمیه می باشند. حتی دولت ایران به خود زحمت نداده علت خشکانیدن دریاچه اورمیه را مشخص سازد تا جلوی بحران انسانی در آزربایجان جنوبی و منطقه گرفته شود و هنوز هم روزی نیست که عامل اصلی خشک شدن دریاچه اورمیه بر گردن "تغییرات اقلیمی" بی زبان انداخته نشود، گردن بیچاره تغییرات اقلیمی تنها آدرس دریاچه اورمیه را داشته و در 100 کیلومتری اش از دریاچه وان ترکیه بی خبر بوده که دریاچه اون در بهترین شرایط 100 سال گذشته اش میباشد.
روزنامه مردم سالای در گزارش کوتاهی به مسئله دریاچه اورمیه، گرچه که گزارش به جزء تکرار سخنان 15 سال پیش دارای نکته جدیدی نیست.
دغدغه متوالی برای دریاچه نمکی ایران همچنان ادامه دارد و به یکی از معضلات زیست میحطی برای مردم کشور الالخصوص مردم این منطقه (کدام منطقه معلوم نیست، گوئی نویسنده دستش نرفته بنویسد اینجا آزربایجان مستمعره داخلی دولت ایران هست. اگر مسئله خلیج عربی بود نام خلیج همواره با پیشوند همراه همیشگی الا ابد ذکر میشد ولی اینجا مسئله خلق ترک هست و سانسور مشروع هست) تبدیل شده است به طوری که این دریاچه حالا به دریچهای برای کشت و برداشت نمک تبدیل شده است و به عقیده کارشناسان خشک شدن دریاچه اورمیه بر روی زندگی روزمره ساکنان مناطق غربی کشور تاثیر مستقیم دارد و در صورت ادامه یافتن شرایط فعلی بدون شک شاهد سونامی نمک، خشک شدن مناطق کشاورزی، شیوع بیماریهای مختلف در این منطقه خواهیم بود.
به گزارش فارس از تبریز الهوردی دهقانی اظهار کرد: با الگوی کشتی که در اطراف دریاچه اورمیه به خصوص در حوزه استان آزربایجانغربی وجود دارد بیش از 2 میلیارد متر مکعب برای آبیاری محصولات کشاورزی که هنوز از روشها سنتی تبعیت میکنند استفاده میشود. نماینده مردم ورزقان در مجلس کشت محصولاتی نظیر چغندر را در شرایط و موقعیت کنونی زمینهای کشاورزی این حوزه بدون توجیه دانست و افزود: محصولاتی که نیاز به آب برای کشت آنها بیشتر است باید از الگوی کشت زمینهای کشاورزی حوزه دریاچه اورمیه حذف و محصولاتی منطبق بر شرایط پیش آمده در منطقه جایگزین شوند. دهقانی همچنین بر تلاش استانهای همجوار این دریاچه برای بهبود شرایط تاکید کرد و گفت: استانهای همجوار به عنوان خطوط مقدم متاثرین از اثرات ناشی از خشک شدن دریاچه اورمیه باید تلاش کنند تا در حوزههای خود اقدامات تامینی را انجام داده و کاهش موانعی که آبرسانی به این مجموعه را محدود میکنند در برنامه کاری خود قرار دهند. نماینده مردم شبستر در مجلس شورای اسلامی نیز گفتوگو با فارس در این رابطه گفت: هماکنون اثرات ناشی از خشک شدن دریاچه اورمیه نه تنها استانهای اطراف این دریاچه بلکه حداقل 8 استان در کشور را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
بیوک رئیسی مدیرکل محیط زیست آزربایجانشرقی نیز در گفتوگو با فارس بیان داشت: در حال حاضر به دلیل کاهش بیش از حد آب دریاچه اورمیه میزان شوری آب این تالاب به 400 گرم در لیتر رسیده است.
وی میانگین نمک در آب دریاچه اورمیه را در شرایط عادی بین 180 تا 220 گرم در لیتر عنوان کرد و افزود: در حال حاضر وضعیت شوری آب دریاچه ارومیه به فوق اشباع که بیش از 350 تا 400 گرم در هر لیتر است. سازمانهای متعددی در سالهای گذشته قول اقدامات سریع از جمله آب رسانی، اصلاح الگوی کشت، بارورسازی ابرها دادهاند اما بررسی شرایط نشان میدهد که برخی از این اقدامات حتی آغاز نشدهاند.
وضعیت این دریاچه در حالی به سوی بحرانیتر شدن میرود که در خصوص ابعاد این بحران زیست محیطی، توسط نخبگان، دانشگاهیان و علما هشدارهای زیادی داده شد. شورهزارهای حاشیه دریا روز به روز وسیعتر و آبهای زیرسطحی نیز شورتر میشوند. بادهای نمکی در آینده به یکی از تهدیدهای جدی منطقه تبدیل میشود و به گفته مسئولان امر، مزارع درجه یک حاشیه دریاچه اورمیه با تهدید نابودی مواجه هستند.
مرگ و نابودی اطراف این دریاچه پرسه میزند، غربت تلخی بر سکوتش جامانده و ترکهای نقشبسته، جراحتش را عمیقتر کرده است. بسیاری از کارشناسان دولتی و غیردولتی این نکته را متذکر شدهاند که با کاهش مساحت دریاچه اورمیه و خشکی تدریجی، دریاچه اورمیه به شورهزاری 8 میلیارد تنی تبدیل میشود که زیستبوم انسانی منطقه را از بین خواهد برد و در نهایت منجر به مهاجرتهای ناخواسته و از بین رفتن بخش مهمی از کشتزارهای اطراف میشود.
منبع خبر:
http://tinyurl.com/lessz3w
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر