رئیس سازمان جهادکشاورزی آزربایجان شرقی گفت: با شور شدن آب چاههای کشاورزی در 7 شهرستان حاشیه دریاچه اورمیه، نیاز به تحقق آبیاری تحت فشار در اراضی کشاورزی استان بیش از پیش احساس میشود.
مسعود محمدیان ظهر امروز در نشست بررسی مسائل آبیاری تحت فشار در آزربایجانشرقی که با حضور مدیرکل دفتر توسعه سامانههای وزارت جهادکشاورزی برگزار شد، با اشاره به اینکه آزربایجانشرقی در محدوده اقلیم خشک و نیمه خشک جهان قرار گرفته است، افزود: میزان متوسط بارندگی سالیانه در سالجاری نسبت به سال 90 کاهش فاحشی داشته و با شور شدن آب چاههای کشاورزی در 7 شهرستان حاشیه دریاچه اورمیه، نیاز به تحقق آبیاری تحت فشار در اراضی کشاورزی استان بیش از پیش احساس میشود.
وی گفت: افزایش راندمان آبیاری در مسیر انتقال آب اراضی، توزیع یکنواخت آب در مزرعه و کاربرد صحیح و اصولی آب در خاک با انجام برنامهریزی مناسب آبیاری در مزارع و باغات اگر چه با سرمایهگذاری اولیه اجرا میشوند، اما برگشت سرمایه زمان کوتاهی داشته و موجب پایداری کشاورزی در منطقه میشود.
محمدیان به کسب رتبه اول آبیاری تحت فشار کشور توسط آزربایجانشرقی در سال گذشته اشاره کرد و افزود: استان آزربایجانشرقی از ظرفیت بالایی در بخش آب و خاک برخوردار است اما سنتی بودن فعالیتهای کشاورزی در این استان موجب شده است نتواند به جایگاه واقعی خود در این بخش دست یابد.
وی با اشاره به اینکه روشهای پیشرفته آبیاری در مقایسه با روشهای سنتی، تا 40 درصد در مصرف آب کشاورزی صرفهجویی میکند، افزود: استفاده از شیوههای آبیاری سنتی در بخش کشاورزی و بازدهی پایین این نوع از آبیاری، چالش اصلی کشاورزی استان به شمار میرود.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان با بیان اینکه آزربایجانشرقی با یک میلیون و 200 هزار هکتار اراضی کشاورزی، دارای 800 هزار هکتار اراضی دیمی و حدود 400 هزار هکتار اراضی آبی است، افزود: در سال90 – 91 بیش از 13 هزار هکتار پرونده برای تبدیل به آبیاری تحت فشار تشکیل یافته که از این مقدار 7 هزار هکتار به اتمام رسیده و بقیه در حال اجرا است.
محمدیان با بیان اینکه 250 میلیارد ریال برای انجام این طرحها پیشبینی شده است، افزود: از این مبلغ بیش از 120 میلیارد ریال تسهیلات پرداخت و بقیه با تامین اعتبار پرداخت خواهد شد.
وی با بیان اینکه در سال90 شاهد افزایش 7 برابری عملکرد آبیاری نوین در آزربایجانشرقی نسبت به سالهای گذشته بودیم، ادامه داد: پرونده 14 هزار هکتار از اراضی نیز برای تبدیل به آبیاری نوین در حال تکمیل شدن است که به دلیل عدم تخصیص اعتبار عملیاتی نشدهاند.
محمدیان با بیان اینکه در سالجاری 4 هزار هکتار از اراضی پایاب سدهای استان تحت پوشش آبیاری تحت فشار قرار گرفت، ادامه داد: برنامه پنج سالهای برای تعیین تکلیف پایاب 143 سد و ایستگاه پمپاژ استان تدوین شده و مقرر شده تا برای انجام پایاب سدهای کوچک از محل اعتبارات استانی و پایاب سدهای بزرگ از محل اعتبارات ملی تامین اعتبار شود.
224 هزار هکتار اراضی پایاب سدها قابل تبدیل به سیستمهای نوین هستند
وی با بیان اینکه در آزربایجانشرقی 150 هزار هکتار به عنوان پهنه مستعد برای توسعه آبیاریهای تحت فشار در پایاب چاهها شناسایی شده است، افزود: تنها در پایاب سدهای استان 224 هزار هکتار اراضی قابل تبدیل به سیستمهای نوین وجود دارد.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان صرفهجویی در مصرف آب، سرعت بالای رویش گیاه، بکارگیری کود همزمان با آبیاری، جلوگیری از رشد بیرویه علفهای هرز، صرفهجویی در مصرف انرژی، برداشت راحتتر محصولات و افزایش کمی و کیفی محصولات را از مزایای به کارگیری روشهای آبیاری نوین دانست و افزود: در حال حاضر مطالعات و عملیاتی کردن اقدامات در راستای اصلاح الگوی کشت گیاهان با در نظر گرفتن تمام جوانب، به هنگام کردن سند ملی الگوی مصرف بهینه آب در بخش کشاورزی، تشکیل تشکلهای بهرهبردار آب کشاورزی و توانمندسازی بهرهبرداران و تشکلها، اجرای روشهای نوین آبیاری (آبیاری تحت فشار، لوله گذاری، پوشش انهار و...) اجرای طرحهای آبخیزداری و جلوگیری از توسعه اراضی آبی برای حل مشکل دریاچه اورمیه در حال انجام است.
منبع آزاد خبر:
http://tinyurl.com/dxsxm3j
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر