۱۳۹۱/۰۸/۱۴

تصمیم دولت ایران برای خشکاندن دریاچه اورمیه - آبگیری بزرگ‌ترین سد بتنی دوقوسی شمال غرب

متاسفانه بنا به اخبار سایتهای محیط زیستی بی توجهی به عوامل خشکانده شدن دریاچه اورمیه همچنان در دولت ایران ادامه دارد و در جدیدترین از این مجموعه بی توجهی ها با حضور محمود احمدی نژاد بزرگترین سد بتنی دوقوسی ایران در آزربایجان شرقی افتتاح شد. بر اساس نظر کارشناسان بی طرف میحط زیستی منطقه ای و جهانی از جمله مهمترین عامل خشکانده شدن دریاچه اورمیه ساخت سدهای بی حساب و کتاب بدون در نظر گرفتن حق آبه دریاچه اورمیه، مدیریت غلط منابع آبی و ...یاد می شود و کارشناسان مذکور یکی از عمده ترین مسائل برای جلوگیری از خشک شدن دریاچه اورمیه این نگین آزربایجان را گشودن حق آبه از سدهای متعدد ساخته شده ارزیابی می کنند. 
اکنون در دنیا ساخت سدها به علت تاثیر مخربی که بر محیط زیست دارند به زیر سوال برده می شود متاسفانه در ایران علارغم وضعیت بغرنج دریاچه اورمیه هر از چند گاهی شاهد بهره برداری از سدی جدید بر حوضه آبخیز دریاچه اورمیه می باشیم.
عملیات آبگیری بزرگ‌ترین سد بتنی دو قوسی در شمال‌غرب کشور در کمال بی توجهی به وضعیت بحرانی دریاچه اورمیه با حضور رئیس‌جمهور آغاز شد. به گزارش زیست بوم و به نقل از سایت حامیان محیط زیست آزربایجان، محمود احمدی‌نژاد  که به منظور حضور در مراسم آغاز آبگیری سد شهریار بزرگ‌ترین سد بتنی دوقوسی شمال‌غرب کشور به آزربایجان‌ شرقی سفر کرده بود،از بخش‌های مختلف این سد بازدید کرد و با توضیحات کارشناسان در جریان جزئیات احداث این پروژه قرار گرفت.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آزربایجان‌ شرقی از سد شهریار به عنوان یکی از سدهای بزرگ کشور یاد کرد و یادآور شد: این سد طرح‌های مدیریت جامع منابع آب وزارت نیرو را در حوزه آبریز «قزل‌اوزن» تکمیل می‌کند. 
ارسلان هاشمی اثرات ملی این طرح را در حوزه اقتصادی و اجتماعی مورد تاکید قرار داد و گفت: هشت استان از منافع ملی این طرح بهره‌مند می‌شوند.
وی ادامه داد: سد بتنی دو قوسی شهریار به عنوان بزرگ‌ترین سد بتونی دوقوسی شمال‌غرب کشور در ۳۷ کیلومتری شمال‌شرقی شهرستان میانه به منظور تامین نیاز آبی اراضی و شالیزارهای استان گیلان و جبران کاهش حجم مخزن سد سفیدرود توسط شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان‌شرقی اجرا شده است.
وی افزود: این طرح به عنوان طرح برتر بتنی سال ۱۳۹۰ کشور در رشته سدسازی در نهمین همایش بتن در محل مرکز همایش‌های بین‌المللی دانشگاه شهید بهشتی در روز جهانی بتن انتخاب شد.
هاشمی تصریح کرد: طول تاج این سد ۲۰۷ متر و ارتفاع آن از پی ۱۳۵ متر و حجم اولیه مخزن آن ۷۰۰ میلیون مترمکعب است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان‌شرقی گفت: این سد افزون بر کاربری تامین نیاز آبی کشاورزی و صنعتی استان گیلان، ۱۲ هزار هکتار از اراضی شهرستان میانه و محیط زیست، کنترل سیلاب و ایجاد سیلاب‌های مصنوعی برای رسوب‌زدایی مخزن سد سفیدرود، برای تولید ۱۶۸ گیگاوات ساعت انرژی پیک در سال طراحی و اجرا شده است.
هاشمی یادآور شد: این سد که بر روی رودخانه قزل‌اوزن و با هدف تامین آب کشاورزی و صنعتی ۱۲ هزار هکتار از اراضی شهرستان میانه و ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی منطقه احداث شده است.
وی ادامه داد: تولید ۱۶۸ گیگابایت برق در سال، کنترل سیلاب‌ها و ایجاد سیلاب‌های مصنوعی از دیگر اهداف احداث این سد بتنی دوقوسی است.
مدیرعامل آب منطقه‌‌ای آزربایجان‌شرقی تصریح کرد: این سد در دولت نهم و دهم ساخته شده و برای آن ۳ هزار و ۶۳۵ میلیارد ریال هزینه شده است.
هاشمی خاطرنشان کرد: از مهم‌ترین شاخص‌های سد شهریار،‌ کنترل، مهار و تجمیع سیلاب‌ها و روان آب‌های بالا دست سفیدرود است که دارای نیروگاه برق آبی است و از یک چشم‌انداز طبیعی بسیار زیبایی برخوردار است و علاوه بر آزربایجان‌شرقی، استان‌های همجوار را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.
هاشمی، کنترل روان آب‌ها در سطح استان، تغییر الگوی کشت و نیز بهسازی روش آبیاری را از جمله مهم‌ترین برنامه‌های آبی استان توصیف کرد و گفت: با اعتبارات خوبی که اختصاص یافته، توسعه شبکه آبیاری تحت‌فشار، بستن چاه‌های غیرمجاز و جلوگیری از برداشت بی‌رویه منابع زیرزمینی در دستور کار استان قرار دارد.
وی ساخت و ساماندهی شبکه‌های آبیاری زیردست سدها را یکی از مهم‌ترین اقدامات تکمیلی برای مصرف بهینه منابع آبی موجود در سدها دانست و آن را وظیفه‌ای بیرون از محدوده وظایف وزارت نیرو خواند.
هاشمی گفت: تمام مراحل تحقیقات، طراحی، تجهیزات و اجرای آن توسط متخصصان داخلی انجام شده و سدی است که به گفته هاشمی مدیرعامل شرکت منطقه‌ای آب آذربایجان‌شرقی، جزو سدهایی با طول عمر ۱۰۰ سال در جهان محسوب می‌شود.
وی با اشاره به ظرفیت‌های گردشگری طرح سد شهریار از جمله ماهیگیری، استقرار سیاحتگاه و نزدیکی به خط راه‌آهن از فراهم بودن امکانات مطلوب برای گردشگری در این محل خبر داد.
توسعه کشاورزی، صنعتی و تولید برق، بهبود ارتباطات و توسعه شبکه حمل و نقل در منطقه، توسعه گردشگری در منطقه، افزایش سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال و افزایش سطح درآمد و رفاه اجتماعی از آثار اقتصادی و اجتماعی پیش بینی شده برای طرح احداث این سد به شمار می رود.
محمود احمدی‌نژاد رئیس جمهوری اسلامی ایران صبح امروز به منظور آبگیری سد شهریار و بازدید از مناطق زلزله‌زده آزربایجان‌ شرقی وارد استان آذربایجان شرقی شده است.
در این سفر یک روزه وزیران نیرو، راه و شهرسازی، روسای بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و شهید و امور ایثارگران رئیس جمهوری را همراهی می‌کنند.
برداشت آزادی از :
http://tinyurl.com/cs8rvx3

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر